radiator

Foto: Denys Rudyi / stock.adobe.com

 

Rozhodli ste sa pre výmenu radiátorov alebo si nimi zariaďujete novostavbu? Výber radiátora býva často podceňovanou záležitosťou, čo však môže mať z dlhodobého aj krátkodobého hľadiska veľmi negatívny dopad na kvalitu vášho bývania.

 

Medzi najdôležitejšie faktory správneho výberu radiátora určite nepatrí dizajnová stránka. Myslieť treba hlavne na výkon, materiál, z ktorého je vyrobený, ale aj rôzne doplnky.

Čo je dôležité pri výbere radiátorov?

Základom by mala byť ich schopnosť dostatočne vykúriť konkrétnu miestnosť. Výpočet výkonu tejto sústavy síce vyzerá zložito, no určite vám to ozrejmí každý kvalitný predajca. Ten sa vypočítava na konkrétnu miestnosť, no v tomto prípade ide hlavne o konkrétne podmienky vášho bytu či domu. Rozdiely nastávajú pri druhu stavby, ale aj klimatických podmienkach. Cieľom je aj eliminovať tepelnú stratu, preto radiátor umiestnite hlavne na obvodové steny alebo pod okná. Takto ideálne rozložíte teplotu v miestnosti.

Zabudnúť ale nesmiete ani na materiál, z ktorého je radiátor vyrobený. Napríklad aj pri kvalitných radiátoroch Korado bude konkrétny materiál vhodný hlavne pre konkrétne miestnosti. Ten rebríkový inštalujte hlavne do kúpeľne, panelové sú kvôli svojej praktickosti vhodné do menších alebo priestorovo zložitejších miestností. Lítiové prevedenia udržia správnu teplotu poriadne dlho, no sú aj väčšie a ťažšie. Ich zaujímavou alternatívou môžu byť tie hliníkové.

Záleží aj na dizajne

Predsa len sa zhodneme, že na dizajne záleží. Pre niektorých môže byť aj táto stránka veľmi dôležitá. Výrobcovia sa čoraz viac začínajú sústrediť aj na estetickú stránku, čoho dobrým príkladom je napríklad panelový radiátor Korado 1400x600. Napríklad taký klasický biely radiátor sa hodí do štýlu bývania, ktorý sa zameriava na bielu farbu, inšpiráciu si môžete pozrieť tu.

Dizajn miestnosti ovplyvňuje aj ich pripojenie k vykurovaciemu systému (zo spodnej strany, z boku, z pravej alebo ľavej strany).

Pin It