strabag6

Foto: STRABAG Pozemné staviteľstvo s.r.o., závod IFN Team s.r.o. v Malackách

 

S viac ako 60-ročnou tradíciou na Slovensku je STRABAG Pozemné staviteľstvo s.r.o. modernou stavebnou spoločnosť, v ktorej spájame bohaté skúsenosti s digitálnymi a inovatívnymi riešeniami.

 

Spoločnosť je súčasťou európskej technologickej skupiny pre stavebné služby STRABAG SE, ktorý je so svojimi 86 000 zamestnancami a ročným objemom výroby približne 19 miliárd EUR lídrom v oblasti inovácií a finančnej sily.

Našou doménou je realizácia multifunkčných a technologických stavieb, výstavba polyfunkčných a obytných budov a rekonštrukcia historických a pamiatkovo chránených stavieb. V spolupráci so silnými partnermi sledujeme jasný cieľ: navrhnúť, postaviť a prevádzkovať stavebné projekty spôsobom, ktorý chráni klímu a šetrí zdroje. V roku 2023 sme v rámci stavebníctva na Slovensku zanechali výraznú stopu prostredníctvom niekoľkých výnimočných projektov.

Z technologických stavieb to bola napríklad prístavba haly pre spoločnosť IFN Team s.r.o. v Malackách, ktorá bola navrhnutá ako ostrovné riešenie s fotovoltaickým systémom na streche haly. Súčasťou výstavby bola aj celkom veľkorysá plocha zelene. Z celkovej plochy 49.350 m2 je 18.018m2 zastavaných objektami, kde vznikla úžitková plocha o veľkosti 16.872 m2. Vonkajšie spevnené plochy majú veľkosť 18.674 m2 z celkovej plochy, z toho zelené plochy 10.940 m2 a súčasťou plochy je aj vonkajšia retenčná nádrž na ploche 1.718 m2. Vonkajšie plochy poňali viac ako 1900 rastlín z toho viac ako 70 stromov. Prístavba zároveň spĺňa všetky podmienky pre získanie energetického certifikátu A0.

 

strabag hala

Foto: STRABAG Pozemné staviteľstvo s.r.o., závod IFN Team s.r.o. v Malackách

 

Ďalšou výraznou stavbou, ktorú sme realizovali niekoľko rokov, no finálne odovzdali v minulom roku bola zo segmentu obytných budov a má hneď niekoľko „prvých krát“ je výstavba prvého slovenského mrakodrapu s úctyhodnou výškou 168 metrov EUROVEA TOWER.

Teda prvý slovenský mrakodrap, prvá a jedinečná základová doska svojho druhu na Slovensku, prvý žeriav vo výške nad 135 metrov, prvé práce vo výške nad 135 metrov a mnoho ďalších „prvých“ a jedinečných stavebných riešení, s ktorými sme sa pri tejto výstavbe aj my stretli prvý krát. Za zmienku stojí aj to, že v tomto prípade sme prekonávali samých seba, keďže za realizáciou poslednej najvyššiu obytnej budovy na Slovensku (Klingerka 135 metrov) stojí taktiež naša spoločnosť.

 

strabag mrakodrap

Foto: STRABAG Pozemné staviteľstvo s.r.o., mrakodrap EUROVEA TOWER v Bratislave, výška 168 metrov

 

strabag klingerka

Foto: STRABAG Pozemné staviteľstvo s.r.o., KLINGERKA v Bratislave, výška 135 metrov

 

V neposlednom rade sa pýšime niekoľkými rekonštrukciami historických pamiatok, kde za zmienku určite stojí práve tá posledná, ktorú sme realizovali v združení so spoločnosťou Hornex, a s ktorou sme spoločne uspeli v poslednej ankete STAVBA ROKA 2023 v kategórii „Budovy“. Áno, hovoríme rekonštrukcii Slovenskej národnej galérie, ktorú sa nám spoločne s Hornexom podarilo investorovi odovzdať na konci minulého roka.

Výsledok niekoľko ročného úsilia je v skutku impozantný, Slovenská národná galéria je krásnou a modernou galériou na svetovej úrovni, na ktorú môže byť Slovensko a Slováci právom hrdí a sme naozaj radi, že sme mohli byť taktiež súčasťou tohto príbehu.

 

strabag SNG

Foto: STRABAG Pozemné staviteľstvo s.r.o., SNG v Bratislave

 

strabag6

Foto: STRABAG Pozemné staviteľstvo s.r.o., SNG v Bratislave

 

strabag7

Foto: STRABAG Pozemné staviteľstvo s.r.o., SNG v Bratislave

Pin It