shutterstock sklenik

Ilustračná snímka: Shutterstock

 

Skleník je pre mnohých pestovateľov čarovný objekt uprostred záhrady, v ktorom sa dejú zázraky. Jeho význam je nepopierateľný, a to nielen pre skúsených záhradníkov, ale aj pre začiatočníkov. Skleník prináša do záhrady nie len krásu, ale aj široké možnosti pre pestovanie rôznych druhov plodín aj mimo ich hlavnej sezóny.

 

Rozmanitosť pestovania v skleníku

Skleníky v záhrade otvárajú mnohým záhradkárom dvere do sveta rastlín, ktoré by inak v miestnych podmienkach sotva prežili. Táto ochrana pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami umožňuje pestovať exotické rastliny, ktoré majú inak svoje miesto iba v teplejších klimatických zónach.

Kvety, ako orchidey či frangipani, ale aj plodiny ako paradajky či papriky, môžu prosperovať práve v skleníku, v ktorom je možné mať teplotu a vlhkosť do značnej miery pod kontrolou. Tým sa dajú vytvoriť optimálne podmienky pre pestovanie domácich aj exotických plodín a rastlín. Výhodou je, že aj domáca zelenina sa dá pestovať dlhšie ako iba počas sezóny v klasických záhonoch.

Skleník predlžuje pestovateľskú sezónu

Skleník umožňuje predĺžiť pestovateľskú sezónu o celé týždne alebo dokonca mesiace. To je obzvlášť významné pre pestovanie skorých plodín, ktoré vyžadujú dlhšiu dobu na dozrievanie. Týmto spôsobom môžeme mať čerstvú zeleninu alebo bylinky už v skorých jarných mesiacoch, kedy by sme inak ešte len pripravovali pôdu v záhonoch. Naše hrnce ale môžu plniť aj v období, keď už je po sezóne a vonku by už nedozreli.

Čo sa dá pestovať v skleníku?

V skleníku sa dá pestovať široká škála rastlín, pričom najobľúbenejšia je asi zelenina. Skleník umožňuje pestovanie mnohých druhov zeleniny ako paradajky, papriky, uhorky, cukety, baklažány, špenát, šaláty a reďkovky. Samozrejme sa v skleníku darí a sadeniciam, ktoré sa dajú neskôr presadiť von.

Čo sa týka ovocia, na pestovanie v skleníku sú vhodné napríklad melóny, hrozno, figy, broskyne alebo nektarinky. Skleník je výborný aj na pestovanie byliniek, ktoré potrebujú stabilné teploty, ako je bazalka, mäta, tymián, rozmarín či koriander. Prostredie skleníka poskytuje ideálne podmienky aj na pestovanie kvetov, napríklad orchidey, frangipani, begónie a gerbery. Stabilná teplota a vlhkosť vyhovuje aj citrusom, teda pomarančom či mandarínkam, ale aj sukulentom alebo kaktusom.

Dôležité je poznať potreby rastlín, ktoré sa chystáte pestovať, a prispôsobiť podmienky skleníka ich požiadavkám. Zároveň je dôležité venovať pozornosť kontrole teploty, vlhkosti, zavlažovaniu a prevencii pred škodcami, aby ste dosiahli úspešnú úrodu.

Aký skleník si vybrať?

Výber správneho skleníka závisí od viacerých faktorov, vrátane vašich potrieb, priestoru, rozpočtu a pestovaných rastlín. Základom je vedieť, akú veľkú plochu máte k dispozícii a aké rastliny chcete pestovať. Skleníky sa môžu líšiť veľkosťou a tvarom, od malých tunelových skleníkov až po priestranné varianty.

Skleníky môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, ako sú sklo, polykarbonát alebo fólia. Sklo je trvácnejšie, ale polykarbonát je odolnejší voči nárazom a fólia je cenovo dostupná a ľahko sa mení. Rám skleníka by mal byť dostatočne pevný a stabilný. Konštrukcia musí byť schopná zvládnuť rôzne poveternostné podmienky, vrátane vetra a snehu. Skleník by mal mať možnosť vetrania a regulácie teploty prostredníctvom otvárateľných okien, dverí alebo ventilátorov. Tiež je dôležité určiť si rozpočet, ktorý ste ochotný do skleníka investovať. Cena sa líši v závislosti od veľkosti, materiálu a funkcií.

Pin It