4.5.2016

Dnes považujeme bývanie v podkroví za samozrejmosť, no pred viac ako 75 rokmi to tak nebolo. S príchodom dánskeho inžiniera Villuma Kanna Rasmussena a jeho vynálezu však došlo k revolúcii v životnom štýle mnohých ľudí.

velux vyrocie 01

V roku 1941 vymysel Villum Kann Rasmussen prvé efektívne okno pre šikmú strechu, ktoré zároveň bolo možné otvoriť. Priestorom, ktoré boli kvôli nedostatku denného svetla a čerstvého vzduchu v podstate neobývateľné, dal novú – obytnú funkciu. V. K. Rasmussen aj preto sám seba označoval za „inžiniera denného svetla“. Založil spoločnosť VELUX, ktorá odvtedy napreduje a momentálne zamestnáva približne 10 tisíc ľudí v 40 krajinách.

velux vyrocie 02

Život s inováciami
Aj napriek tomu, že firma oslavuje 75. výročie, zostáva modernou spoločnosťou, ktorá investuje značné finančné prostriedky do inovácií. Napríklad, Nová Generácia strešných okien, ktorú VELUX uviedol na trh v roku 2014, posúva štandardy v oblasti energetickej bilancie okien. V minulom roku dosiahla skupina VELUX dokonca celkovo najlepšie finančné výsledky vo svojej histórii. „Stretávame sa s veľkým dopytom po energeticky efektívnych a zdravých riešeniach pre budovy. Vlastníci nehnuteľností žiadajú vysoko kvalitné produkty za konkurencieschopné ceny. Presne tieto potreby odráža produktové portfólio VELUX, ktoré prináša finančne dostupné riešenie pre všetkých našich zákazníkov. Naša úspešnosť počas uplynulých 75 rokov do značnej miery súvisí s tým, že sa sústreďujeme na kvalitu, inovácie a služby pre klientov,“ vyhlásila Dagmar Plevačová, generálna riaditeľka spoločnosti VELUX pre Českú a Slovenskú republiku.

velux vyrocie 03

Vedeli ste, že...?
...názov spoločnosti VELUX vznikol spojením časti anglického výrazu pre vetranie – ventilation (VE) a latinskej podoby slova svetlo (LUX). Symbolicky tak prepojil dva významné faktory pohodlného a zdravého bývania. Prvé strešné okno, ktoré Villum Kann Rasmussen skonštruoval v roku 1941, je dodnes základom sortimentu spoločnosti VELUX.

velux vyrocie 04

zdroj: VELUX

 

 

Pin It