Multi-norm pracovné odevy: univerzál pre všetkých?

Každý, kto stál pred výberom pracovného oblečenia určite vie, že zďaleka nie vždy ide o jednoduchú záležitosť. Ak si vyberáte pracovné nohavice na záhradu či do dielne, máte to celkom jednoduché a pokojne sa orientujte podľa vlastného vkusu. V prípade výberu pracovného odevu napríklad pre zváračov, elektrikárov alebo robotníkov vo výrobe, už treba zvažovať špecifické požiadavky na odolnosť a kvalitu materiálov. 

Ako už samotné označenie napovedá, multinormové pracovné odevy spĺňajú viacero noriem súčasne a tak dokážu chrániť napríklad pred vysokými teplotami, ohňom, elektrickým výborom alebo chemikáliami. Ich hlavnou výhodou je predovšetkým univerzálnosť a využiteľnosť na rôznych pracoviskách, predovšetkým tam, kde v menšej miere hrozia viaceré riziká. Využíva ich napríklad aj poruchová služba plyn. Zamestnanci sa nemusia prezliekať, čím šetria čas a znižujú sa aj nároky na skladovanie samotných odevov. 

Zvážte, či sa multinormové pracovné oblečenie naozaj oplatí

Napriek vyššie spomenutým výhodám multinormových pracovných odevov sa oplatí spomenúť aj dve ich zásadné nevýhody. V prvom rade je to cena, multinormové oblečenie býva spravidla vyrobené z drahších materiálov, čo sa pochopiteľne premieta aj do sumy na cenovke. 

V druhom rade môže pri multinormových odevoch utrpieť komfort. Takéto odevy sú spravidla o niečo ťažšie, menej priedušné a hrošie tvarovateľné. Pri nosení tak nemusia byť príliš pohodlné. Pri práci, kde hrozia viaceré riziká je samozrejme bezpečnosť prvoradá a proti takémuto výberu nie je čo namietať. Avšak, za predpokladu, že niektoré riziká vám pri práci ani teoreticky nehrozia, je zbytočné investovať viac do odevu s vysokým stupňom ochrany a nižšou mierou pohodlia.

 

Pin It