21.5.2016

Spoločnosť Slovaktual nemala počas veľtrhu núdzu o návštevníkov. V jej expozícii, ktorá nám pripomenula vlaňajšie úctyhodné 25. výročie pôsobnosti firmy na trhu, sa mohli zoznámiť s novinkami i osvedčenými produktmi a dokonca získať odpovede na množstvo otázok ohľadom okien.

slovaktual coneco 01

Hlavnú novinku predstavovalo okno Slovaktual Energeto View, ktoré bolo vytvorené najmä pre potreby modernej architektúry, pre dosiahnutie jasne štruktúrovaných a dizajnovo čistých fasád. Krídlo okna je z vonkajšej strany úplne skryté, keďže hliníkový klip presahuje hranu rámového profilu o 28 mm a prekrýva aj rám krídla. V hornej časti klipu je umiestnené tretie tesnenie, ktoré prilieha priamo na sklo. Celý profilový systém je tak možné zabudovať do fasády. Pri pohľade na budovu z exteriéru tak vnímame len čisté presklené plochy. Súčiniteľ prestupu tepla pre rám okna je Uf = 1,0 W/(m2.K), pričom s trojitým zasklením hodnoty Ug = 0,5 W/(m2.K) je reálne dosiahnuteľný koeficient prestupu tepla pre samotné okno Uw = 0,72 W/(m2.K).

slovaktual coneco 02

„Myslím si, že výhodou veľtrhu je najmä to, že ľudia si tu môžu nezáväzne prezrieť a porovnať viacero výrobkov. Vystavujeme množstvo funkčných vzoriek, takže záujemcom na konkrétnych produktoch a vzorkových rezoch objasníme aktuálne možnosti a trendy.,“ hovorí na úvod Miroslav Nikodémus, marketingový manažér firmy Slovaktual. Podľa jeho slov sa ľudia na výstave často zaoberajú farebnosťou okna. Zaznievajú otázky, či hliník možno natrieť farbou alebo ho laminovať. A naopak, či je možné docieliť hliníkový vzhľad na plastovom okne. „V tomto prípade je riešením plastové okno vybaviť hliníkovým klipom v jednej z mnohých RAL farieb, alebo naopak, na hliníkové okno použiť lamináciu či RAL farbu. Z energetického pohľadu je dôležitá problematika úspory. Klienti napríklad málokedy riešia výber typu okien vzhľadom na svetové strany, kde kvôli rozličnému úhrnu solárnych ziskov treba vyberať profily s rozličným zasklením. Nesprávny výber okna však neskôr môže byť príčinou tepelných strát či prehrievania interiéru počas horúcich letných dní. V lete tak môžu zbytočne rásť náklady na nevyhnutnú klimatizáciu rastú, v zime na vykurovanie. Kým z hľadiska ceny môže byť medzi dvojsklom a trojsklom rozdiel 10 – 15 percent, v rámci tepelnej úspory už môže ísť o 40 percent, čo nie je zanedbateľný fakt. Skutočné parametre však vždy závisia od konkrétnych vstupných údajov,“ upozorňuje Miroslav Nikodémus.

slovaktual coneco 03

Ľudia majú niekedy obavy z toho, že väčšie formáty skiel v prípade použitia trojskla budú príliš ťažké a neustálou manipuláciou, teda otváraním a zatváraním, sa poškodia. „V skutočnosti sa niet čoho báť. Pri výrobe našich okien uplatňujeme technológiu vlepovaného skla po celom obvode a dôraz kladieme aj na výber optimálneho spoľahlivého kovania. Okrem lepšej stability tak zároveň dosahujeme ďalšie výhody vlepeného skla, ako zlepšenie tepelnej izolácie celého okna, zlepšenie zvukovej izolácie, menšie riziko vzniku rosenia na okraji skla a vyššiu bezpečnosť, keďže sklo nie je možné vytlačiť dnu a tak vniknúť do interiéru.
K zaujímavým produktom Slovaktualu patria hliníkové zdvižno-posuvné dvere HST 77 SL. Vďaka možnej výške krídla až 3000 mm a bezbariérovému prechodu maximálne presvetlia interiér a dokonale ho prepoja so záhradou či terasou. Sú vhodné najmä do nízkoenergetických a pasívnych domov.“ dopĺňa Miroslav Nikodémus.

slovaktual coneco 04

text: Anna Salvová
foto: autorka, archív firmy Slovaktual

 

 

Pin It