text Sláva Štefancová foto Kaplan nábytek

Pod značkou Kaplan nábytek vyrába rodinný podnik v Orlických horách rozkladacie stoly s nosnosťou až 150 kg, stoličky a iný nábytok z masívu a dyhy. O skúsenostiach a poznatkoch, ktoré s modernými technológiami prepája už štvrtá generácia, sme sa rozprávali s Pavlom Kaplanom a jeho synom Lukášom.

 

Stul Libra a zidle Aspecta

 

Korene firmy Kaplan nábytek siahajú až do roka 1934. Dedí sa u vás nábytkárske remeslo z pokolenia na pokolenie?

P: Firmu založil v roku 1934 môj starý otec Karel. Počas jeho totálneho nasadenia v Nemecku (forma nútených prác, pozn. red.) sa babičke podarilo firmu udržať tým, že vyrábala rakvy. Vo firme vyrastal môj otec, ale spolu s dedom boli v päťdesiatych rokoch násilne začlenení do družstva. Ja som odmalička tiež vyrastal v dielni a s krátkou prestávkou na štúdium na umeleckopriemyselnej škole som sa od osemdesiatych rokov venoval remeslu. Len čo to bolo po roku 1989 možné, obnovili sme s otcom firmu v jej samostatnej podobe. 

L: Ja som ako štvrtá generácia naplno začal pracovať vo firme, keď som vyštudoval Drevársku fakultu na Českej zemědělskej univerzite. Dá sa povedať, že ja som viac na priemyselnú výrobu a otec je viac umelec.

 

Takže súčasná podoba firmy sa začala formovať okolo roka 1989? S čím ste začínali a aký je váš sortiment dnes? 

P: V prvých rokoch išlo výlučne o výrobu nábytku na zákazku. Vybavovali sme rôzne galérie, cirkevné objekty a zámky. Neskôr sme sa začali venovať aj sériovej výrobe na export na Západ. Nie však pod vlastným menom, pretože to bolo v tom čase prakticky nemožné.

L: Ja osobne som nikdy nebol priaznivcom výroby, ktorá nebola pod našou značkou, pretože som chcel, aby naše výrobky znovu niesli naše meno. Neserióznosť niektorých našich západných partnerov nás od tejto formy spolupráce nakoniec úplne odradila. Dnes je celá produkcia len pod značkou Kaplan nábytek. Jadrom nášho výrobného programu sú stoličky a rozkladacie stoly, a to masívne aj dyhované.

 

B8022612 Edit

 

Je podľa vás masívny stôl lepší ako dyhovaný?

P: Nábytok z masívu samozrejme bol a je vrcholom remesla. Takže ja budem vždy preferovať nábytok z masívu.

L: Drevo je prírodný materiál a všetky druhy drevín sú veľmi rôznorodé. Takže nábytok z masívu vám bude doma meniť svoje rozmery v závislosti od vlhkosti prostredia a ročného obdobia a žiadne dve stoličky nebudú úplne rovnaké, hoci by boli z rovnakého stromu. Dnes sa aj v drevárskej výrobe používajú kompozitné materiály, ktoré sú úplne stabilné a z hľadiska obrábania na moderných strojoch dosiahnete oveľa väčšiu presnosť. Navyše, dajú sa z nich vyrobiť veci a tvary, ktoré z dreva ani nevyrobíte.

P: Ale pevnosť dubového stola nič nenahradí.

 

Ktorá drevina je momentálne najobľúbenejšia?

L: Nábytok, rovnako ako čokoľvek iné, podlieha módnym trendom. Ale pretože my ako jeden z mála európskych výrobcov vyrábame takmer celý náš sortiment aj v orechovom variante, mnoho našich zákazníkov si vyberá práve orech.

P: Dub je však, samozrejme, stálicou už od čias môjho starého otca. Novinkou sú jeho povrchové úpravy. Laky, oleje alebo varianty morenia.

 

Všetky vaše stoly sú rozkladacie, takže je dôležitý nielen ich dizajn, ale i funkčnosť. Navrhujete si ich sami?

P: Mechanizmus rozkladu je jedinou kovovou časťou stola. Dlho sme hľadali vhodného dodávateľa rozkladov a napokon sme nadviazali dlhodobú spoluprácu s nemeckou rodinnou firmou, ktorá niektoré typy rozkladov vyvinula priamo pre nás. Dnes je naša spolupráca na takej úrovni, že keď im pošleme návrh nášho nového stola, oni dokážu rýchlo doplniť mechanizmus rozkladu a jeho uchytenie.

L: Dizajn stola a všetky drevené súčasti si navrhujeme sami, vrátane modelovania pre CNC obrábanie.

 

B8022518 Edit

 

Dnes ste už pomerne známi aj na Slovensku. Rok 2019 bol pre vás aj v našej krajine veľmi úspešný. Získali ste cenu na veľtrhu Moddom 2019 v Bratislave za pracovný stôl Gatta a stoličku Gatta Vorta s opierkami. Stolička Ancora je zasa produktom, ktorý nás z plagátov a inzerátov láka na nadchádzajúci veľtrh Nábytok a bývanie 2020 v Nitre. S čím chcete slovenský trh predovšetkým osloviť?

L: Každý rok pravidelne predstavujeme jeden nový stôl. Bude to tak aj v budúcom roku. Musím však zároveň dodať, že všetky naše rozkladacie stoly neustále inovujeme. Aj natoľko tradičná oblasť, akou je drevárska výroba, sa v dnešnej dobe veľmi rýchlo vyvíja. Skúšame nové materiály na povrchovú úpravu, čiastočne meníme mechanizmy rozkladu, vylepšujeme pevnostné charakteristiky, hľadáme tých najlepších dodávateľov látok a koží na poťahy. Napohľad rovnaký stôl vyrobený pred desiatimi rokmi je vo vnútri úplne iný. Je to nekonečný proces. 

P: Pre tento ročník veľtrhu v Nitre sme pripravili úplne nový rozkladací stôl a stoličky.  Samozrejme, pôjde o  celomasívne vyhotovenie. 

 B8022435 Edit

Inšpirujte sa na výstave Nábytok a bývanie v Nitre vo fóre dizajnu M3 a príďte sa presvedčiť osobne.

620x395 SK

 

Pin It