projeto estrutural salamanca arquitetos 1

Foto: Eduardo Macarios

 

Na začiatku stál dom z polovice 80. rokov, ktorý už nevyhovoval potrebám jeho majiteľov. Rozhodli sa preto pre rekonštrukciu a prístavbu. Po novom sú priestory rozšírené, vzdušné a pozývajúce tráviť čas aj na čerstvom vzduchu.

 

Pôvodný dom niesol názov The Primavera House. Nachádza sa v juhobrazílskom meste Toledo, ktoré má pomerne čerstvú históriu. Mesto bolo oficiálne ustanovené v roku 1951. V tunajšej rezidenčnej štvrti dostali architekti zo štúdia Salamanca Arquitetos príležitosť k zaujímavej transformácii staršieho domu. Majitelia chceli, aby viac vyhovoval ich potrebám a pôsobil súčasnejšie. Architekti v rámci zadania siahli po viacerých rozsiahlych úpravách.

 

projeto estrutural salamanca arquitetos 7

Foto: Eduardo Macarios

 

Odstránené priečky a nové objemy

Pôvodný objem domu sa rozhodli zachovať, no pridali k nemu dve rozšírenia: jedno z prednej a jedno zo zadnej strany. Zároveň odstránili niektoré vnútorné priečky, čím sa celý priestor otvoril a jednotlivé miestnosti sa vzájomne prepojili.

Viaceré miestnosti prešli transformáciou. Z bývalej garáže je dnes hlavné kuchyňa, pôvodná pracovňa zasa po novom slúži ako šatník.

 

 

projeto estrutural salamanca arquitetos 8 projeto estrutural salamanca arquitetos 9

Foto: Eduardo Macarios

 

Čo sa týka dvoch novovybudovaných objemov, jeden z nich je vytvorený z pohľadového betónu, ktorý dom výrazne posunul k súčasnej estetike. Betónová doska je položená na dvoch podperách a vytvára prechod medzi interiérom a exteriérom. Ponúka pohodlné a príjemné zázemie na trávenie voľného času pri bazéne s pohľadom na bujnú vegetáciu za ním.

 

projeto estrutural salamanca arquitetos 6

Foto: Eduardo Macarios

 

Druhý nový objem sa nachádza nad hlavným vchodom, pričom jej presah zároveň vytvára parkovacie miesto. Po novom sa tu nachádza kancelária a vďaka rozsiahlemu preskleniu je doslova zaliata denným svetlom.

 

projeto estrutural salamanca arquitetos 3

Foto: Eduardo Macarios

 

Druhý život starého dreva

„Pre koncepciu projektu bolo kľúčové hľadanie prírodných a regenerovaných materiálov z existujúcej stavby. Staré drevo Ipê z domu bolo obnovené, obnovené a použité na vnútorné obklady, ako je brána a zadná časť nehnuteľnosti. Iné materiály, ako kameň a pohľadový betón, zohrali významnú úlohu pri premene starého sídla na nový domov,“ uvádzajú architekti.

 

projeto estrutural salamanca arquitetos 12

Foto: Eduardo Macarios

 

projeto estrutural salamanca arquitetos 13

Foto: Eduardo Macarios

 

projeto estrutural salamanca arquitetos 18

Foto: Eduardo Macarios

 

projeto estrutural salamanca arquitetos 21

Foto: Eduardo Macarios

 

Exteriér domu dopĺňajú okrasné trávy a levanduľa, ktoré počas príjemných teplých dní vytvárajú svojím pohybom v jemnom vánku dojem pokoja a domáckej pohody.

 

projeto estrutural salamanca arquitetos 2

Foto: Eduardo Macarios

 

Pin It