casa olivar matteo ferrari 18

Foto: Asier Rua

 

V srdci mesta Madrid sa zrodil rezidenčný projekt charakteristický teplým minimalizmom. V spolupráci dizajnérov Mattea Ferrariho a Carloty Gallo vzniklo zmyslové útočisko s názvom Casa Olivar, v ktorom vyniká prirodzené osvetlenie, ktoré sa prispôsobuje ručne vyrobenému nábytku, čím sa vytvára úzky dialóg medzi svetlom a materiálnosťou.

 

V tradičnej španielskej budove Madrilenian Corrala sa nachádza dvojposchodový apartmán s rozlohou 60 m², zvonku ohraničený fasádou a vnútorným dvorom s historickým charakterom. Do tohto kedysi opusteného bytu Matteo Ferrari a Carlota Gallo prinášajú nový život, uchránený od búrlivej minulosti a zruinovaného mesta. Aby celý priestor nepôsobil urbanisticky, ale zachoval si vidiecky štýl, dizajnéri museli k navrhovaniu pristupovať autenticky. Matteo Ferrari dodáva: „Väčšina prírodných kameňov bola obnovená počas rekonštrukčných prác a použitá striedavo v celom priestore na vytvorenie nízkych stolov a výstavných sôch.“ 

 

casa olivar matteo ferrari 6

Foto: Asier Rua

 

Hra so svetlom

Základný pôdorys bytu, ktorý si dizajnéri premenili na svoj domov, postupne otvára po sebe idúce priestory. Stredová priečka bola vybúraná a nahradili ju dva znížené oblúky v tradičnom štýle španielskej architektúry.

 

 casa olivar matteo ferrari 1

Foto: Asier Rua

 

 

casa olivar matteo ferrari

Foto: Asier Rua

 

Výsledný efekt – otvorený priestor nasledovaný svetelným a vizuálnym prepojením s vonkajším svetom. Zdrojom osvetlenia sa tak stalo prirodzené svetlo, ktoré je viditeľné zo všetkých uhlov bytu a vytvára hru medzi jemnými slnečnými lúčmi a tieňom. Svetlo prúdi priestorom a mení svoju intenzitu podľa miestnosti a jej funkcie v súlade s cirkadiánnym rytmom – obývačka je plne zaliata prirodzeným svetlom, kuchyňa ostáva v jemnom tieni a spálňa sa vyznačuje relaxačnou atmosférou.

Remeselná práca 

Odvážny dizajn s čistými geometrickými líniami vytvárajú príťažlivú koherenciu s paletou zemitých tónov a textílií.

 

casa olivar matteo ferrari

Foto: Asier Rua 

 

Duša priestoru sa sústreďuje v predmetoch, ktoré sú inštinktívne rozmiestnené v domácnosti. Skutočným zástupcom hlavného materiálu v jednotlivých miestnostiach je látka vo svojich odtieňoch s priehľadnosťou, ktorú navrhla samotná Carlota Gallo. „Pokorná textilná „štruktúra“ má ďaleko od všednosti a má schopnosť radikálne zmeniť naše vnímanie priestoru,“ dodáva Carlota. Dizajnéri rešpektujú autentický vzhľad látky a textúry, a preto uprednostňujú prírodné zdroje a miestne remeselné spracovanie. Väčšinu nábytku a predmetov, ktoré navrhli, vytvorili ich priatelia – miestni remeselníci. Hlavnými prvkami sa preto stali umývadlo od Mária Lázaro, fotografické dielo s názvom „Messages for cosmic creatures“ od Carloty Guerrero alebo hojdacia sieť utkaná domorodými ženami z Kolumbie. 

 

casa olivar matteo ferrari 9

Foto: Asier Rua

 

Meniaca sa atmosféra

Podlaha v celom byte je ručne vyrobená z terakotových dlaždíc a vytvára kontinuitu medzi rôznymi miestnosťami a stenami v kúpeľni. Sú použité v odlišných veľkostiach a dodávajú priestorom architektonickú sýtosť. Vďaka okrovým farbám a sprchovému závesu, inšpirovanému textúrou pokožky, kúpeľňa mení svoj tón v nálade. Nylonový materiál vnáša do priestoru pocit tepla a dynamiky a nadväzuje na súlad s umeleckými dielami v zadnej časti kúpeľne. Kuchyňa je postavená oproti sochárskemu jedálenskému stolu – hlavná časť apartmánu, kde sa odohrávajú každodenné akcie. Pracovná doska kuchynskej linky aj stôl sú vyrobené zo starožitnej vápencovej dosky a povrchová úprava je zo starodávnej omietky marockého šťuku – tadelakt. Celej zostave dodáva modernejší vzhľad hliník, ktorý je zapracovaný do kuchynských skriniek

 

 

casa olivar matteo ferrari 2 casa olivar matteo ferrari 3 casa olivar matteo ferrari 10

Foto: Asier Rua

 

Netradičná expozícia

Počas výstavby sa areál bytu Olivar House premenil na atypický výstavný priestor pre NoDo – podujatie, na ktoré bola pozvaná vybraná skupina madridských dizajnérov. Tí sa museli zamyslieť nad tým, ako je vnímané svetlo z temnoty, ktoré sa udržiava za zatvorenými dverami. Ako potvrdzuje kurátorka výstavy Carlota Gallo, ktorá čerpala inšpiráciu z podstaty sociálnych sietí Instagramu a YouTube: „ Neexistujú škaredí ľudia, iba zle nasvietení.“ Projekt bol koncipovaný ako žijúci objekt, ktorý sa kontinuálne transformuje. Premena tohto priestoru bola spontánna, no zároveň nevyhnutná. Obnovuje charakteristické črty lokálnej architektúry, vytvára nové spomienky pre jej majiteľov a reaguje na opätovné spojenie so sebou samým, reguláciu emócií a odpojenie sa od zhonu vonkajšieho sveta.

 

casa olivar matteo ferrari 8

Foto: Asier Rua

 

Viac reportáží, rozhovorov a inšpirácií nájdete v časopise Stavebnícvo a bývanie január-február 2023. Kúpite u každého dobrého predajcu alebo online.

 

Slideshow SAB

 

 

Pin It