kpp kahrs drevene podlahy 0129.6.2016

Dnešné podlahové krytiny musia spĺňať iné estetické požiadavky než pred 10 alebo 20 rokmi. Podlaha sa stáva dominantným prvkom interiéru. Zastavanie nábytkom sa minimalizuje, úložné priestory bývajú súčasťou prvotných návrhov dispozičného riešenia interiéru. Príležitosť vyniknúť viac než akýkoľvek iný materiál si zaslúžia drevené podlahy – používajú sa dokonca i na obklad stien či stropov.

Trh momentálne ovládajú veľkoformátové „palubovky“ z dubu. Zákazníci u nich preferujú prirodzený vzhľad, svetlejšie, biele až šedivé odtiene, strednú rustikálnosť a nenáročnosť údržby. Narastá ponuka stabilných viacvrstvových konštrukcií. Podlahové palubovky sa čoraz častejšie využívajú ako dekoratívny obklad stien i stropov. „Úzky sortiment drevených podláh z 90. rokov, založený na obmedzenej ponuke drevín, je dnes minulosťou. Prekonaná je tiež určitá nepružnosť výrobcov drevených podláh reagovať najmä na vzorovú škálu laminátových podláh, ktoré so sebou priniesli radu imitácií a atraktívnych vzorov," podotýka Petr Kratochvíl, konateľ spoločnosti KPP, ktorá je na Slovensku výhradným distribútorom švédskych viacvrstvových podláh značky Kährs.

kpp kahrs drevene podlahy 02

Kým ešte pred desiatimi rokmi bol pomer dubových a bukových podláh približne 50:50, v úplnej väčšine v trojlamelovom vyhotovení, dnes na trhu jednoznačne dominujú podlahy dubové jednolamelové, teda palubové, ktoré evokujú dosky z masívu. Prekonaná je tiež výrazná obľuba červených odtieňov drevín jatoba, merbau alebo čerešne. V kurze zostáva orech, s ohľadom na obmedzené zdroje sú však tieto viacvrstvové podlahy drahšie. Z borovice, u ktorej je dopyt významne ovplyvnený regiónom (typické sú napríklad pre Šumavu), sa vyrábajú skôr masívne podlahy.

kpp kahrs drevene podlahy 03

kpp kahrs drevene podlahy 04Doba dubová
Hoci výrobcovia ponúkajú aj ostatné druhy drevín, vrátane exotických, ktoré okrem odtieňa vynikajú odolnosťou voči vlhkosti, tie dubové majú momentálne jednoznačnú prevahu. Dôvodov je hneď niekoľko. Dub je dobre dostupná, odolná a praktická drevina, ktorú je možné kvalitne opracovávať z hľadiska farieb i štruktúry povrchu. Ako sme už vyššie spomenuli, v popredí sa držia veľkoformátové vyhotovenia vo svetlých odtieňoch, obľúbené sú bielené a šedivé tóny. A práve všetky techniky farbenia alebo morenia, vrátane exkluzívneho čpavkovania, ktoré krytine dodá naopak sýto tmavý vzhľad a ktoré je možné uplatniť iba pri dubovej podlahe, či kefovanie a rezanie povrchu sú pri tejto drevine bezproblémové. Má skvelé úžitkové aj tepelnoizolačné vlastnosti, oproti buku a javoru je stabilnejší pri umiestnení na podlahové vykurovanie, samozrejme, ak sa bavíme o viacvrstvových konštrukciách.
Petr Kratochvíl k tomu podotýka, že pri výbere podlahy vo väčšine prípadov o farbe rozhoduje žena. Okrem tohto kritéria zákazníkov najviac zaujíma náročnosť údržby a naturálny vzhľad. Aj v podlahách sa teda významne presadzuje návrat k prírode. Kým prirodzenosť dreviny najviac podčiarkuje ošetrenie olejom, najodolnejšie a menej náročné sú, naopak, laky. Olejovanú podlahu je potrebné minimálne jedenkrát ročne znova napustiť olejom, lakované povrchy túto starostlivosť nevyžadujú. Od vysoko lesklých lakov sa sortiment uberá k matným a super matným produktom (s minimálnou lesklosťou iba 4 až 6 percent), ktoré sa stali ideálnym kompromisom medzi prirodzeným vzhľadom a nenáročnosťou na údržbu.

Zvyšujúci sa dopyt po veľkoformátových palubových podlahách namiesto predtým preferovaných trojlamelových však kladie nemalé nároky na výťažnosť dreva. Výrobcovia preto pred niekoľkými rokmi do svojich kolekcií začali zaraďovať rustikálne vzory, pri ktorých možno využiť i drevo s hrčami, prasklinami a letokruhmi. Spracovávať výhradne čisté drevo, typické pre parkety, by pri rastúcej spotrebe bolo pre výrobcov dlhodobo neudržateľné. Pri rustikálnosti pritom platí zlatá stredná cesta. Aktuálne najžiadanejšie sú prirodzené vzory, teda ani úplne čisté bez priznanej kresby dreva, ani extrémne rustikálne, narážajúce na svoj výrazný dizajn, ktorý sa hodí málokde a má aj náročnejšiu údržbu. Milan Mrkáček z KPP dodáva: „Zatiaľ čo pred približne štyrmi rokmi, kedy bol rozmach rustikálnych vzorov najsilnejší a nebol po čistých vzoroch v podstate dopyt, sa dnes opäť objavujú zákazníci, ktorí žiadajú čistejší vzhľad podlahy. V popredí záujmu sú však jednoznačne decentne rustikálne vzory.“ Navrch majú viacvrstvové konštrukcie, ktoré sú oproti tým z masívu stabilnejšie a odolnejšie voči klimatickým výkyvom. „Pre zaujímavosť možno uviesť, že pred približne 30 rokmi bolo v Československu okolo 50 parketární, dnes sa dajú spočítať ich na prstoch jednej ruky," hovorí Milan Mrkáček.

kpp kahrs drevene podlahy 05

Obloženie stien, stropov a schodísk
Novým smerom, ktorým sa vydávajú výrobcovia drevených podláh i dizajnéri v interiérových štúdiách, je využitie podlahy ako obklad stien a stropov. Dominantný vplyv drevenej podlahy v moderných vzdušných interiéroch sa tak ešte viac umocňuje. Podlahové palubovky sa k stene väčšinou lepia na pevno, alternatívou môže byť pripevnenie na rošt. Nemenej efektné je aj využitie viacvrstvových paluboviek na kompletné obloženie schodísk. Dosiahne sa tým veľmi čisté jednoliate vyhotovenie, ktorého dizajn ladí s podlahou. Možnosti sú v podstate neobmedzené, dôležitý je dobrý nápad a predstavivosť.

Pre ďalšie informácie o sortimente spoločnosti Kratochvíl parket profi navštívte www.kpp.sk.

zdroj: KPP
foto: Kährs a showroom Elements

 

 

Pin It