Xella dom tvarnice

Foto: Xella Slovensko

 

...hovorí pán Andrej, ktorý postavil dvojpodlažný rodinný dom s podlahovou plochou 232 m2 v existujúcej zástavbe Piešťan. Stavbu realizovali svojpomocou a ako konštrukčný materiál si zvolili pórobetón Ytong.

 

Dom navrhol Ing. Jaroslav Konečný z piešťanského architektonického, projektového a inžinierskeho ateliéru STAVIKON. Svojpomocnej výstavby sa rodina pána Andreja nebála, jeho profesia je stavebný inžinier a s výstavbou má dostatok skúseností. S výstavbou začali v júli 2021, hrubá stavba bola už v októbri 2021 hotová. V súčasnosti (na jeseň 2023) je dom hotový a dokončený. „Vďaka svojpomocnej výstavbe sme neboli závislí ani na termínoch dodávateľov a stavali sme tak rýchlo, ako nám to dovoľovali stavebné termíny. Nič sme neurýchľovali, keď bolo pre kvalitu diela potreba počkať, počkali sme a robili sme iné práce,“ hovorí pán Andrej.

Pórobetón Ytong si stavebník zvolil hneď z niekoľkých dôvodov: kvalita stavebných prvkov Ytong mu maximálne vyhovovala a keďže mal skúsenosti aj s tehlami, dobre vedel, že s pórobetónom sa pracuje ľahko a dobre. Materiály Ytong sú použité v celom dome, obvodové steny sú vymurované z tepelnoizolačných tvárnic Ytong Lambda YQ 500 mm, z Ytongu sú v dome priečky aj preklady. Nad prízemím a poschodím sú montované stropy Ytong, nechýba ani schodisko z Ytong schodiskových dielcov.

 

Xella dom

Foto: Xella Slovensko

 

Dobré sú aj jeho skúsenosti z výstavby: „Pórobetón Ytong má veľa pozitív, skúsený stavebník ich dobre pozná a vie ich využiť. Aj ja som ocenil presnosť, ľahkosť, dobré tepelnoizolační vlastnosti, jednoduché spracovanie a manipuláciu či minimum odpadu. Keď sa dívam späť na dobu hrubej stavby, musím povedať, že keby dom staval ešte raz, opäť by som staval z Ytongu. Myslím, že je to naozaj veľmi dobrý a kvalitný materiál.“

Výhodou pána Andreja bola aj dobrá znalosť stavebného systému. Ešte pred zahájením výstavby navštívil niekoľko seminárov, organizovaných spoločnosťou Xella Slovensko, a podrobne sa informoval, aké prvky použiť a ako s nimi správne pracovať. O jeho premyslenom postupe svedčí napríklad voľba tvárnic Ytong Lambda YQ v hrúbke 500 mm – tieto tvárnice predstavujú absolútnu špičku v sortimente pórobetónu Ytong a stavajú sa s nimi bez zateplenia nielen domy v energetickej triede A0, ale aj pasívne domy. Maximálne spokojný bol pán Andrej aj so službami spoločnosti Xella Slovensko, využil napríklad ponuku bezplatného ocenenia projektu domu.Xella dom Ytong zdici malta

Foto: Xella Slovensko

 

 

Výborne sa uplatnili aj malty Ytong.

Stavebník rodinného domu v Piešťanoch si bol dobre vedomý toho, že v systéme Ytong sú jednotlivé prvky vyladené tak, aby bol výsledok čo najlepší. Vedel aj to, že pri založení prvého radu tvárnic je správne využiť Ytong zakladaciu maltu tepelnoizolačnú. Na murovanie pri bežných teplotách je určená Ytong murovaciu malta, pri nižších teplotách od 0 °C do 10 °C sa odporúča pracovať so zimnou murovacou maltou Ytong/Silka. Pred nanesením murovacej malty je treba vždy očistiť povrch tvárnice od prachu a nečistôt. Murovacia malta by mala mať správnu konzistenciu a pri práci s ňou je dobré používať murársku lyžicu Ytong.

Dôležitá je aj správna príprava murovacej malty a jej nanášanie. Maltu naťahujeme celoplošne v rovnomernej vrstve nanášacou lyžicou Ytong so zubami 5 x 5 mm na vodorovné, pri hladkých tvárniciach bez pera a drážky aj na zvislé škáry. Nanesenie na zvislú stenu tvárnic dodržujte aj pri tvárniciach pero drážka v miestach napojenia rohov a doplneniach dorezov, tzn. vždy, keď nie je spoj pero drážka. Do malty pokladajte vždy prachu zbavené tvárnice a doklepávajte ich gumovou paličkou tak, aby škáry mali rovnakú hrúbku 1–3 mm. Poloha tvárnic sa dá upravovať do 5 minút.

 

Xella dom priprava malty

Foto: Xella Slovensko

 

 

Pin It