2. 2. 2017

Slovenská architektúra nemá zastúpenie v užšom výbere prestížnej európskej súťaže Cena Mies van der Rohe. Nadácia Mies van der Rohe a Európska únia v nej už tridsať rokov hľadajú pozoruhodné architektonické riešenia v Európe.

21 Norbert Tukaj

O cenu sa v súťaži organizovanej v dvojročných cykloch uchádzalo 355 európskych objektov. V slovenskom výbere bolo päť stavieb: kaplnka Vzkriesenia v Poprade-Kvetnici (architekt Samuel Netočný), most Sulín - Muszyna-Zegiestow (architekti zerozero), obytný komplex Villinki v Bratislave (PMA architekti), rodinný dom v Bernolákove (architekti Plural) a komunitné centrum Máj v Českých Budějoviciach (SLLA architekti). Zodpovednosť za výber slovenských nominácií mala v tomto roku na starosti profesorka Henrieta Moravčíková zo Slovenskej akadémie vied.

03 blog netocny krizova cesta kvetnica bez strechy 01 1

Sedem členov poroty zúžilo v prvom kole národné nominácie a vybrali 40 diel, ktoré upozorňujú na trendy a príležitosti súčasnej európskej architektúry. Zoznam užšieho výberu ukazuje, že kvalita je v západnej časti starého kontinentu. V hre o cenu pomenovanú po nemeckom priekopníkovi modernej architektúry sú štyri diela z Francúzka, štyri reprezentujú Portugalsko a rovnako štyri vznikli vo Veľkej Británii. Po tri nominácie sú z Dánska, Španielska, Fínska, Holandska a Nórska. Dve diela budú reprezentovať v ďalších kolách Belgicko, Nemecko, Írsko a Turecko a šancu uspieť majú aj Taliansko, Litva, Poľsko, Rumunsko a Švédsko s jednou nomináciou. Stredoeurópsku architektúru tak zastupuje iba varšavské Katynské múzeum.

33 Dan Purice

Organizátori európskej súťaže upozorňujú na tendenciu výrazného nárastu mladých autorov, ktorí v posledných rokoch dokážu v súťaži uspieť. Štvrtinu z užšieho výberu stavebných prác majú na svedomí tímy, ktoré majú menej ako 40 rokov, alebo ich architektonické štúdia nemajú viac ako desať rokov. Zo štyridsiatky nominovaných prác je 24 postavených v centrách miest (60 %), 9 v prirodzenom prostredí (23 %) a 7 na periférii mesta (17 %).

Päticu finalistov oznámia už v polovici februára. 26. mája na slávnostnom vyhlásení v Barcelone spoznáme nielen víťaza Ceny Mies van der Rohe, ale aj držiteľa ocenenia pre začínajúcich architektov. Naposledy v roku 2015 porotu najviac zaujala budova Filharmónie v poľskom Štetíne.

text: bk
foto: Cena Mies van der Rohe

Pin It