26. 7. 2017

Experti z Royal Institute of British Architects (RIBA) vyhlásili šiestich finalistov Stirling Prize. Cena hľadá najlepšiu stavbu vo Veľkej Británii, ktorá najviac prispela k vývoju architektúry. Držiteľa najprestížnejšieho architektonického ocenenia v Spojenom kráľovstve vyhlásia 31. októbra v Roundhouse v Londýne.

HastingsPier1312AlexdeRijkeWebImage61jpg

Barretts Grove

Barretts Grove je bytový dom v nesúrodnej londýnskej mestskej ulici. V budove je šesť rozsiahlych a dobre presvetlených bytov. Každý má efektný prútený balkón, ktorý vystupuje do priestoru. Fasáda je z tehly. Tento materiál prestupuje až k streche, čím sa zdôrazňuje jednoduchosť formy budovy.

BarrettsGrove1183TimSoarWebImage1jpg

BarrettsGrove1183TimSoarWebImage5jpg

City of Glasgow College - City Campus 

City Campus v Glasgowe na viac ako 60-tisíc metrov štvorcových spája šesť hlavných fakúlt a 300 technických učební, viacúčelových prednáškových sál a špecializovaných vyučovacích pracovísk. Vnútorné priestory sú navrhnuté tak, aby vyhovovali vyučovaciemu procesu i mimoškolskému neformálnemu životu a stretnutiam.

CityofGlasgowCollegeAtriumCityCampusKeithHunter2jpg

Command of the Oceans

Pamiatková obnova komplexu budov priniesla do dokov expozíciu, ktorá odkrýva príbeh lodeníc a do ich priestoru prináša nový život. Rekonštrukciu mali pod palcom remeselníci. Pri spracovaní dreva použili pôvodné techniky.

CommandoftheOcean1073HlneBinetWebImage10jpg

CommandoftheOcean1073HlneBinetWebImage1jpg

Hastings Pier

Trvalo sedem rokov, kým mólo zničené požiarom ožilo a zatraktívnilo verejné miesto. Veľký otvorený priestor poskytuje pocit pokoja a je silno prepojený s morom a nábrežím. Nové návštevnícke centrum postavili z dreva, ktoré zachránili z ohňom poškodeného móla. Na streche objektu si môžu návštevníci vychutnať kávu alebo polievku. Z hľadiska ochrany tento projekt oživil historickú štruktúru, ktorá bola v havarijnom stave.

HastingsPier1312AlexdeRijkeWebImage61jpg

HastingsPier1312AlexdeRijkeWebImage91jpg

Fotografické štúdio

Projekt pozostáva z troch budov a záhrad, v ktorých našiel svoje zázemie, štúdio, kancelárie a archív známy fotograf Juergen Teller. Budova stojí na úzkom a dlhom pozemku vklinená medzi historickým domom a developerským bytovým projektom.

PhotographyStudiof1627JohanDehlinWebImage4jpg

PhotographyStudiof1627JohanDehlinWebImage5jpg

The British Museum World Conservation and Exhibitions Centre

Budova sa nachádza na rohu sídla britského múzea v Bloomsbury. Skladá sa z piatich vertikálne prepojených pavilónov, z toho jeden je umiestnený v podzemí. Prináša novú výstavnú galériu, laboratóriá a sklady. Táto budova je výsledkom mimoriadne komplikovanej práce z hľadiska priestorových výziev, technických požiadaviek a inžinierskych technológií. Jeho úspech spočíva v elegantnom a jednoduchom riešení.

TheBritishMuseumW1438JoasSouzaWebImage2jpg

TheBritishMuseumW1438KatePetersRogersStirkHarbourPartnersWebImage5jpg

text: bk
foto: RIBA

Pin It