1. 9. 2017

Slováci chcú bývať vo vlastnom. Až 88 percent opýtaných uviedlo, že túžia mať byt alebo dom, ktorý je ich majetkom. Vyplýva to z prieskumu agentúry 2muse na vzorke 510 respondentov. V skutočnosti však vlastní alebo spoluvlastní svoje bývanie len 65 percent Slovákov.

people 2587986 1280

Pätina dospelých opýtaných býva stále u rodičov alebo rodinných blízkych. „Mama hotel“ obľubujú najmä mladí do 30 rokov, aj keď mnohí už pracujú. „Vysoký podiel osobného vlastníctva v bývaní na Slovensku je pozostatkom minulého režimu, po ktorom mnoho bytov prešlo do vlastníctva ich nájomníkov. Dnes je vlastnenie nehnuteľností typické najmä pre stred a východ Slovenska, na druhej strane prenájom funguje viac vo väčších obciach a mestách. No aj v tých najväčších, nad 100-tisíc obyvateľov dosahuje len 17 percent. Mladí do 30 rokov chcú tiež bývať hneď vo svojom. Rodičovské hniezdo opúšťajú, až keď si nájdu partnera alebo partnerku. V regionálnom porovnaní je najviac samostatných mladých v Bratislavskom a Košickom kraji,“ uvádza sa v analýze Poštovej banky, ktorá si dala prieskum preferenciách v bývaní vypracovať.

Pri kúpe nového bývania sa Slováci výrazne spoliehajú na pomoc rodiny. Najväčšiu výpomoc môžu od svojich blízkych očakávať pri financovaní nehnuteľnosti obyvatelia v Prešovskom kraji. Až 54 % vlastníkov nehnuteľností v prieskume priznalo, že pomoc rodiny využili. V Trenčianskom kraji to bolo 50 % a v Žilinskom 47 %. Naopak, najsamostatnejší sú obyvatelia Trnavského kraja s 21 percentami. Tí, ktorí si kúpu financovali svojpomocne, najčastejšie využili úver na bývanie a to až v 71 % prípadoch, 22 % nadobudlo bývanie vďaka stavebnému úveru a až 14 % ho získalo s pomocou pôžičky od známych.

Prieskum ukázal, že Slováci chcú bývať samostatne. Viacgeneračné bývanie sa vytráca. Len 6 % opýtaných priznalo, že bývajú spolu s deťmi aj rodičmi súčasne. Osamelé bývanie je typické skôr pre kategóriu nad 46 rokov, aj to často nebýva dobrovoľné.

Štvorcový meter nehnuteľnosti na Slovensku sa od apríla do júna predával v priemere za 1369 eur. Cena v druhom tohtoročnom štvrťroku tak medziročne vzrástla o 90 eur za meter štvorcový. Kým m2 bytu stojí v priemere 1590 eur, za m2 domu zaplatia Slováci 1139 eur. V prepočte na štvorec sú domy najlacnejšie a jednoizbové byty (1749 eur) najdrahšie. S pribúdajúcim izbami cena za m2 klesá a najlacnejšie vychádzajú štvorizbové byty (1482 eur).

Pri luxusnejších, päť- a viacizbových bytoch to však už neplatí a cena za m2 začína opäť rásť. Pri takýchto veľkometrážnych bytoch zaplatí kupujúci za m2 až 1636 eur.

Najdrahšie nehnuteľnosti sú v Bratislave a jej okolí, kde sa cena nachádza na úrovni 1904 eur za m2, teda je dvoj- až trojnásobne vyššia ako v ostatných regiónoch. Najlacnejšie nehnuteľnosti možno nájsť v nitrianskom regióne (668 eur). Nasleduje Trenčiansky, Banskobystrický a Prešovský kraj.

V Trenčianskom kraji zdraželi nehnuteľnosti najviac. Medziročne o takmer 16 percent. O 15 percent vzrástli ceny bytov a domov v Nitrianskom a o desatinu v Prešovskom kraji. V okolí hlavného mesta síce zdraželi miernejšie, o necelých 7 %, vzhľadom na vysoké ceny nehnuteľností to ale predstavuje až 119 eur za m2.

text: bk
foto: pixabay

Pin It