14.8.2014

 

Tehla je už tradične obľúbeným stavebným materiálom, a to nielen kvôli svojim výborným tepelno-izolačným vlastnostiam, ale aj vďaka čistému a pomerne jednoduchému spôsobu výstavby.

 

leier 01

Čistý charakter stavby

 

Ekonomicky efektívna a energeticky úsporná stavba s tehlou
Tehla ako stavebný materiál prešla v uplynulom vyše polstoročí z hľadiska tepelnoizolačných vlastností a technologických výhod prevratným vývojom. „Klasická" plná pálená tehla sa v 50. rokoch minulého storočia vytvorením vnútornej štruktúry dutín zdokonalila na tehlu „dierovanú". Produkt vypaľovania hliny - keramického črepu sa tam odľahčil a celkové zväčšenie tvarovky prinieslo úsporu pracovného času i materiálu. Navyše, v súčasnosti sa vo výrobniach počas vypaľovacieho procesu vytvára v tehliarskom črepe množstvo drobných vzduchových pórov. V tuhej hmote pôsobia ako tepelný izolant a zásadným spôsobom obmedzujú tepelný tok materiálom. Vďaka tomu sa súčiniteľ prechodu tepla (hodnota U) tehlovej steny hrúbky 45 cm počas jedného storočia zlepšil z hodnoty U = 1,6 W/m 2.K na hodnotu U = 0,29 W/m 2.K. Obvodová stena z tohto moderného tehliarskeho výrobku vďaka tomu spĺňa kritériá požadované pri výstavbe nízkoenergetického domu, a to bez potreby dodatočnej tepelnej izolácie.

 

leier 02

Brúsená tehla umožňuje murovať čistým spôsobom s použitím lepiacej peny.

 

Výstavba
Stenová konštrukcia predstavuje z hľadiska stavby azda najdôležitejší systém. Tvorí nielen podstatnú časť stavby, ale dodáva jej aj charakter a tvar. Okrem toho vytvára aj funkčné spojenie základov so stropom a následne i so strechou, čo je dôležité pre dodržanie statických nárokov. Od kvality vyhotovenia múrov bude závisieť celková obytná klíma v dome a aj jeho energetická náročnosť, preto je potrebné venovať tejto časti hrubej stavby náležitú pozornosť. Každá odchýlka v presnosti, každá škára môže mať za následok neskorší vznik tepelných mostov, čo sa môže nepriaznivo prejaviť v nákladoch na vykurovanie. Vzhľadom na to sa odporúča k založeniu stavby stien prizvať odborného poradcu, zvlášť, keď sa stavba domu realizuje svojpomocne.

 

leier 03

Brúsenú tehlu možno murovať na tenkú ložnú škáru aj pomocou špeciálnej malty.

 

Založenie stavby
Špeciálnu pozornosť je potrebné venovať najmä založeniu prvého radu tehál. Prvým krokom je v tomto prípade zmeranie najvyššieho bodu na základovej doske nivelačným prístrojom. Tomu sa následne prispôsobí hrúbka zakladacej malty, od najvyššieho bodu musí byť nanesená v hrúbke minimálne 10 mm. Pod zakladaciu maltu je vhodné umiestniť hydroizolačnú vrstvu. Po vymeraní sa môže nanášať malta, a to na šírku muriva, dôsledne sa dbá aj na výšku nanesenej malty a jej rovný povrch. Presnosť nanesenia maltového lôžka zabezpečí nivelačná sústava s nastaviteľnou výškou. Malta sa nanesie medzi výškovo nastavené prípravky nivelizačnej súpravy. Pomocou vhodnej laty sa stiahne po plochách prípravkov nivelizačnej súpravy, ktoré sú na to určené. S ukladaním prvého radu tehál možno začať po zatuhnutí maltového lôžka, na ktoré sa nanesie vrstva spojovacieho materiálu. To umožní pevné spojenie tehlových blokov so základovou doskou, pričom maltové lôžko slúži na vyrovnanie povrchu, ktorý bude tvoriť podklad pre steny.

 

Prvý rad
Tehly začíname zakladať vždy od rohov. Ďalšie ukladáme rovnomerne popri šnúre, ktorá sa od rohov natiahne. Po osadení by sa bloky už nemali posúvať! Drobné korekcie vykonávame len gumeným kladivom. Správnemu uloženiu napomáha systém pero+drážka, ktorý zabezpečí presné zakladanie radu.

 

leier 04

Tehly možno spájať aj špeciálnym lepidlom.

 

Druhý rad
V prípade murovania z tradičných nebrúsených tehál sa na hornú plochu prvého radu nanesie rovnomerná vrstva malty, ktorá prekryje aj dutiny. Do nej sa následne ukladá ďalší rad tehál. V prípade použitia brúsených tehál sa špeciálnym valcom nanesie tenká vrstva malty, ktorá sa zachytí len na rebrá tehly. Okrem malty možno pri murovaní na tenkú ložnú škáru použiť aj lepiacu penu, ktorá sa na murivo nanáša pomocou aplikačnej pištole. Spoločnosť Leier Baustoffe SK s.r.o. ponúka svojim zákazníkom kompletný sortiment pre stavbu obvodového aj vnútorného nosného muriva ako i nenosných priečok. Tradičná nebrúsená tehla Leiertherm predstavuje murovanie na klasickú maltu, čo je stáročiami overený model výstavby s dlhou životnosťou. Zákazníci majú na výber aj brúsenú keramickú tehlu LeierPLAN pre výstavbu na tenkú ložnú škáru. Stavba s ňou rýchlo napreduje a netvoria sa v nej tepelné mosty. Výhodou je aj menšia spotreba vody, a teda aj menej vlhkosti v stavbe. Doplnkovým sortimentom sú v tomto prípade malta na tenké škáry LeierPLAN alebo univerzálna stavebná lepiaca pena LeierFIX. Či už sa zákazník rozhodne pre penu alebo maltu na tenké škáry, je potrebné dodržiavať pokyny výrobcu a prizvať si k výstavbe odborníka spoločnosti Leier.

 

leier 05

Ukladanie blokov popri šnúre.

 

Od základov po strechu
Priebeh výstavby z tehál pozostáva z postupného osádzania jednotlivých radov tvaroviek pri dodržaní pravidiel zhotovovania murovaných konštrukcií. Takto sa vytvorí murivo požadovanej výšky. Počas zhotovovania muriva je potrebné kontrolovať zvislosť aj vodorovnosť osadených radov tehál. Nad okennými a dvernými otvormi sa osádzajú preklady. Spoločnosť Leier má v ponuke rad keramických predpätých prekladov, ktorých výhodou je veľmi jednoduchá a rýchla montáž, ako aj vysoká kvalita. Po zhotovení muriva sa osadení prekladov je možné pokračovať stavbou stropnej konštrukcie.

 

zdroj: Leier Baustoffe SK, s. r. o.

 

 

 

Pin It