Dômyselne uzatvorená expozícia značky EDGE vtiahla dnu len tých, ktorí mali skutoční záujem. A neoľutovali. Vo vnútri objavili kolekciu nábytku, ktorá predviedla krásu prírodného materiálu v minimalistickom tvarovaní.

Nám sa podarilo stretnúť s Michalom Riabičom, ktorý nám popísal vlastnú kolekciu a vysvetlil aj nové smerovanie tohto unikátneho projektu. V kolekcii sú skrinky OBLONG, šesťuholníkové konferenčné stolíky WEDGE a jedálenský stôl ARC. „Inšpirovali ma materiály samotné, ako aj remeselné spracovanie. Prírodný kameň na stolíkoch je granit z Brazílie, korpus dub v prírodnom olejovanom prevedení alebo lakovaný v tomto prípade načierno. Ten kameň je ako obraz, ktorý už nepotrebuje nič dopovedať a stačí mu rám okolo. S jedálenským stolíkom ladia malé šesťuholníkové konferenčné stolíky,“ popísal spojenie masívneho dreva a kameňa vo svojom dizajne. Pri návrhu vychádzal z 20-ročnej histórii firmy: „Polovica produkcie sa exportuje do Švajčiarska, takže kvalita zodpovedá švajčiarskej úrovni a produkty sú krásne vypracované. Toto mi imponovalo, novú kolekciu som automaticky navrhoval s dôrazom na zručnosti, ktoré firma má,“ doplnil. 

Edge stoliky wedge jedalensky stol arc

Druhú časť expozície tvorila kolekcia ďalšieho slovenského dizajnéra Luba Majera, ktorú reprezentovali posteľ SILEO a stolík LEURET – konferenčný stolík s taburetkami v jednom. Experimentoval v nej so vzorom krížikov, ktorý môžeme chápať ako Čičmiansky vzor, alebo ho interpretovať ako citáciu švajčiarskeho kríža. „Pohráva sa v nej s prírodnou hranou v nenápadnom detaile, ktorý nenarúša minimalizmus kolekcie a zároveň dodáva prírodný dotyk,“ kolegiálne predstavil prácu L. Majera dizajnér M. Riabič, ktorý pôsobí aj ako art director firmy TON. Východiskovým elementom tejto kolekcie je drevo, ktoré z funkčného aj estetického hľadiska doplnil kov.

text a foto: redakcia

Pin It