dom na hradbach rekonstrukcialevoca19

V interiéri unikátneho objektu, ktorý je súčasťou levočských mestských hradieb, využil pôvodné prvky – staré trámy, kovania z okeníc či rámy obrazov. „Zameriavam sa na prepojenie historického s moderným, ale aby to moderné bolo v prírodnom duchu,“ vysvetľuje Peter Šimo.

 

dom na hradbach rekonstrukcialevoca pred rek dom na hradbach rekonstrukcialevoca po rekonstrukcii

 

 Balkón historickej časti budovy pred rekonštrukciou a po nej.

 

 Práci s drevom sa venujete len vo voľnom čase alebo aj profesionálne?

Máme rodinnú firmu, takže stolárčine sa venujem profesionálne. Vyštudoval som drevársku školu, bol som aj v zahraničí. Je to ale zároveň aj moje hobby, najmä to recyklovanie, a okrem toho sa venujeme aj zariaďovaniu interiérov. 

Zrekonštruovali ste rodinnú nehnuteľnosť v Levoči – historický Dom na hradbách. O akú stavbu presne ide?

Ide o historickú budovu z 19. storočia. Je to dom, ktorý stojí na hradobnom opevnení mesta Levoča. Skladá sa z historickej budovy a prístavby k tej pôvodnej historickej časti. V jednej časti objektu sa  nachádza sídlo našej firmy a v druhej časti mám projekt Airbnb Dom na hradbách. Do budúcna to plánujem rozšíriť a  urobiť v celom objekte unikátne ubytovanie na hradbách pre turistov. 

 

dom na hradbach rekonstrukcia levoca

 

Čo všetko sa vám zatiaľ podarilo zrekonštruovať?

Dom má kompletne novú strechu. V jednej časti stavby, ktorá je už kompletne prerobená a funguje tam Airbnb, je urobené komplet všetko od izolácie stien cez interiér, nové stropy a novú strechu, pričom interiér je viac-menej zrecyklovaný. Je tu teda urobené všetko. V druhej časti domu, historickej, je zrekonštruovaná strecha, základná elektrina, vymenené okná a momentálne som dokončil balkón. Opravená je tiež vonkajšia fasáda a kúrenie. 

Spomínali ste obnovu balkóna, ktorý ste dokončili len pár dní pred koncom roka. Ako dlho trvala táto práca?

Balkón je pôvodný a musel sa zachovať kvôli pamiatkarom. Robil som ho popri práci asi od júla minulého roka, skončil som pred Vianocami a robil som to tak, že som ho rekonštruoval postupne, po častiach. Vyspravovali sa železné konštrukcie, opravovali a zvárali sa chybné časti, dával sa nový náter, robila sa nová podlaha. Robil som to tak, ako mi vyšiel čas: pred prácou alebo po nej a cez víkendy. 

 

 

dom na hradbach rekonstrukcia levoca kuchyna dom na hradbach rekonstrukcia levoca kuchyna dom na hradbach rekonstrukcia levoca kuchyna

 

 

Celú rekonštrukciu realizujete svojpomocne alebo za pomoci profesionálnych firiem?

Viac-menej ju realizujeme vo vlastnej réžii, jednu časť strechy sme robili sami a pokládku krytiny sme nechali na živnostníka. Na druhú časť strechy sme si najali firmu. Tiež som mal firmu na elektriku a kúrenie. Tieto veci som nechával na profesionálov. Známy mi robil vnútri omietky, ale napríklad na sadrokartóne alebo podkroví som pracoval ja s kamarátom. Čo sa týka stropov, podláh, všetko sme si robili sami, ja s otcom. Interiér bol úplne v mojej réžii – či už kamenné obklady, kúpeľňu a komplet dekorácie, nábytok, kuchyňa... 

 

dom na hradbach rekonstrukcia levoca spalna

 

Čo bolo zatiaľ pre vás z týchto netypických prác najväčšou výzvou?

Už len pustiť sa do toho, pretože tá stavba bola úplná ruina. Vlastne tam ostali len obvodové múry. No keďže ja som stolár, tak som sa do murárčiny doteraz veľmi nepúšťal. Ale musím povedať, že som to zvládol celkom fajn – aj tie kamenné obklady, ktoré som robil napríklad v obývačke, ma veľa vecí naučili. Samozrejme, niečo by som už teraz urobil ináč, človek sa stále učí. Ale ak sa pýtate na najväčšiu výzvu, tak to určite bolo postaviť sa pred ten dom, pozrieť sa naňho, vidieť, v akom je stave a nájsť chuť a lásku k remeslu, pustiť sa do toho a pomaličky to začať dávať dokopy.

Celý interiér domu je zrecyklovaný a znovu použitý ako hand made nábytok či dekorácie. O aké kúsky konkrétne ide?

Všetko drevo, ktoré ostalo zo starého krovu, ostalo. Urobili sa z toho schody, jedálenský stôl, luster v kuchyni, drevené obklady na kuchynskej linke. Staré drevo, ktoré tu ostalo, som použil aj na výrobu knižnice, dokonca aj staré konáre, ktoré som ponachádzal v okolí. Televízny stolík som urobil tiež zo starých trámov a rovnako aj konferenčný a prídavný stolík v obývačke – ten dokonca zo starých okeníc. V spálni som urobil zo storočných trámov posteľ, komody zo starých okeníc.

 

 

dom na hradbach rekonstrukcia levoca peter simo dom na hradbach rekonstrukcia levoca postele

 

 

 

Tiež som použil rôzne staré dekorácie, ktoré som zohnal, ako napríklad maliarsky stojan, ktorý je teraz v spálni a je na ňom obraz. Alebo požiarnický hák, z ktorého som urobil vešiak v spálni. Tiež som použil staré palety, z ktorých vznikol obklad v druhej spálni. V kúpeľni som robil obklad zo starých rámov z obrazov po mojich prarodičoch. Zachoval som aj krásne staré vzorované kachličky, z ktorých som vyrobil stôl na umývadlo do kúpeľne. Veľa sa tu teda zachovalo najmä z trámov, okenných rámov, starých kovaní – z tých som vyrobil napríklad lampáš ku kreslu do spálne. Ten je celkom zaujímavý. A zaujímavé sú aj staré debničky na zemiaky alebo zeleninu, z ktorých som vyrobil malé dekorácie do izieb. Ešte by som spomenul čelá postelí. Keďže jedna časť domu má vežu, okenné rámy, ktoré v nej boli použité, som opracoval, ošetril a vznikli tak jedinečné čelá na postele.   

 

dom na hradbach rekonstrukcia levoca stol

 

Čo z tohto zariadenia alebo historických predmetov je najcennejšie?

Mne osobne sa páči to staré drevo, určite je cenné. Mať storočné trámy, ktoré sú zdravé a urobiť si z nich nábytok, to je pre mňa výnimočné. Mám tu veci po prarodičoch, rôzne košíky a aj kachličky, ktoré som spomínal – to sú veci, ktoré sa už nedajú kúpiť a sú unikátne. Rovnako staré kovania z okeníc, ktoré si odkladám a ktoré potom vraciam do interiéru. 

 

 

dom na hradbach rekonstrukcia levoca kupelna dom na hradbach rekonstrukcia levoca

 

 

Odkiaľ pri rekonštrukcii čerpáte inšpiráciu?

Zameriavam sa na prepojenie historického s moderným, ale aby to moderné bolo v prírodnom duchu. To bol aj môj cieľ, nemať to „zabednené“ nejakými starodávnymi skriňami, ale robiť moderné veci na starý štýl v prírodnom duchu.  

Jednu časť domu teda už máte zrekonštruovanú. Čo ďalšie ešte na budove prejde obnovou? 

Chcel by som zrekonštruovať aj tú druhú, historickú časť budovy, ktorá má už urobený balkón, fasádu, strechu a okná – čaká ma tento rok výmena stropov. Postupne by som chcel začať robiť podkrovie, kde plánujem projekt apartmánov, urobiť tam strešné okná či vikiere – uvidíme, čo povedia pamiatkari – a postupne začať zariaďovať podkrovie. Ísť od elektriky cez kúrenie a začať vymýšľať zase nejaký dizajn. Každý apartmán by som chcel mať v inom štýle a inej farbe. Ďalej plánujem zrekonštruovať pivnicu, ktorá je pod domom, je krásna a prechádza pozdĺž celého domu až pod vežu. A pod vežou je potom krásna miestnosť z kameňa s klenbou, ktorú by som v budúcnosti chcel tiež zrekonštruovať a urobiť tam vínnu pivnicu alebo niečo v tom duchu. 

 

dom na hradbach rekonstrukcia levoca svietidlo dom na hradbach rekonstrukcia levoca detail dom na hradbach rekonstrukcia levoca detail

 

 Pri mnohých prvkoch v interiéri Peter Šimo využil pôvodné materiály  – trámy či kovania.

 

dom na hradbach rekonstrukcia levoca komoda

Pin It