11.6.2015

 

 

podlahy zeny 01Hovorí sa, že muži sú z Marsu a ženy z Venuše. Ich názory bývajú rozdielne, vkus sa líši a pragmatickosť verzus pekný vzhľad sú večným svárom ženskej a mužskej generácie. Ženy rady objavujú krásu vo veciach, hľadajú harmonickosť a vyváženosť. Muži zasa uprednostňujú praktické a funkčné veci, ktoré svojou kvalitou a životnosťou prežijú niekoľko generácií. Podobne to funguje aj pri zariaďovaní spoločného domova, čo samozrejme zahŕňa aj výber dekoru a typu podlahy.

 

Ženy sú krásne a rafinované. Prirodzené a hravé. Zmyselné a elegantné. Sofistikované a zároveň jemné, štýlové a fascinujúce. Čo očakávajú od svojej podlahy? Presne to isté. Pretože aj podlaha môže byť módnym kúskom, ktorý zaujme viac ako nové závesy, drahé koberce či luxusné doplnky. Podlaha je základom každého bývania. Odohráva sa na nej každodenný život. Dotyky, škrabance, opätky, škvrny či voda sú jej najväčšími nepriateľmi. Či už muži alebo ženy, obe pohlavia vyberajú takú podlahu, ktorá tento nápor hravo zvládne.

 

 

Večné romantičky
Takmer každá žena je skrytá dekoratérka a interiérová dizajnérka, najmä keď príde na výber dekorov podlahy do vlastného domu či bytu. Ženy preferujú jasnejšie, bledšie podlahy, ktoré opticky zosvetlia miestnosť. Svetlé farby sú symbolom čistoty, pokoja a harmonickosti a priestoru dodávajú nadčasovosť. Pri večných romantičkách si môžete byť takmer istý vintage štýlom, ktorý sa dosahuje aj vďaka patine. Tá zjemňuje hrubý vzhľad pravého dreva. Modernou vychytávkou podláh i nábytku, na ktoré ženy nedajú dopustiť, sú aj rezy pílou. „Efekt drážok a veľkých uzlov je ešte zdôraznený perfektnou adekvátnou povrchovou štruktúrou. Rovnako vyšší stupeň lesku v drážkach zaisťuje vizuálne väčšiu hĺbku. Rezy pílou sú dobre viditeľné, avšak nie sú vedené až do štruktúry povrchu, čím je zjemnený celkový dojem z priestoru" vysvetľuje Marek Stránský, odborník zo spoločnosti Quick-Step, Everel.

 

Temperamentné diablice
Rozbité taniere, lietajúce vázy! Ak máte aj vy bohaté skúsenosti s manželstvom na taliansky spôsob, tmavá podlaha je tou správnou kamarátkou. Podlaha z vinylu totiž tlmí zvuky. Neskrotné a zmyselné ženy veľmi rady uprednostňujú tmavšie podlahy s výraznými doplnkami, prípadne farebnými stenami. Vystihujú ich temperament a dodávajú miestnosti život. Sú ako stvorené pre rebelky a neskrotné ženy. Spoločenské party plné ľudí, opätkov, fľakov na zemi a tanečných kreácií zvládne táto podlaha s noblesou.

 

podlahy zeny 02 podlahy zeny 03

 

Bohémske elegánky
Bohémske typy si vyberajú skôr masívnejšie dekory, ktoré doplnia nábytkom s luxusnejším vzhľadom. Podlahy so vzorom dubu patria medzi najpredávanejšie. V elegantnosti a harmonickosti boduje v ženskom vkuse merbau s moderným a nonšalatným vzhľadom. Táto neobyčajná drevina má pomerne hrubé a pravidelné vlákna, rovnomernú štruktúru a nevýraznú kresbu. Zaujme najmä svojou oranžovo-, červeno- alebo šedohnedou farbou. Výraznú farbu, prekrásny lesk a rôznorodú žilnatú štruktúru neprehliadne nikto. Ak chcete šokovať a nebojíte sa experimentov, vsaďte na merbau. Interiér stačí doladiť hravým nábytkom a vytvoríte tak unikátny bohémsky štýl.

 

Praktické ženy
Na funkčnosť nedajú dámy opustiť najmä ak ide o viac namáhané miestnosti. Vtedy volia laminátovú podlahu. Je vysoko odolná voči ohňu, odolá tlaku nábytku, kolieskam stoličiek či opätkom. Určite ju oceníte v pracovni, na chodbe alebo v hale. Na dotyk je však chladnejšia a nie natoľko príjemná ako drevená či vinylová krytina. „Laminát je pevný a odolný voči poškriabaniu. Spája v sebe dekoratívne prvky prírodných materiálov a spoľahlivosť priemyslových výrobkov. Jednoducho sa udržuje. Odolá aj slnečným lúčom, takže tmavá podlaha nevybledne. Podlaha zostáva počas celého svojho života pekná, nielen účelová," popisuje Marek Stránský.

 

b Lenka Dolinajová
foto: Quick-Step/Everel

 

Článok si môžete prečítať v magazíne SaB november 2014.

 

 

 

 

Pin It