Zacina bazenova sezona

Foto: pumpa.eu

 

Aby ste si mohli naplno užiť radosti z vodných radovánok vo svojom bazéne, je nevyhnutá pravidelná starostlivosť. So správnym čerpadlom nebude filtrácia vody alebo jej odčerpanie po zimnej pauze problémom. O jej správny obeh a prečerpanie sa postará bazénové čerpadlo a na prípadné vypúšťanie bazéna zase poslúži drenážne čerpadlo. Viete, na čo sa pri ich výbere zamerať?

 

Žiadny väčší bazén sa nezaobíde bez bazénového čerpadla, ktoré zabezpečuje dostatočnú cirkuláciu vody a jej prietok filtračnou nádobou s filtračným médiom. Stále väčší počet užívateľov pritom dáva prednosť zapustenému riešeniu, ktoré je síce drahšie ako nadzemné bazény, ale poskytuje aj výrazne vyššiu životnosť a komfort. V kombinácii so zastrešením bazéna a možnosťou využitia obnoviteľných zdrojov, kedy solárne panely alebo tepelné čerpadlo dokážu lacno ohrievať vodu, môžu byť vonkajšie bazény v prevádzke od začiatku apríla až do konca októbra. Kvalitné čerpadlo je teda nutnosť.

Správna cirkulácia a filtrácia

Dostatočnú cirkuláciu vody v bazéne a jej prietok filtračnou nádobou s filtračným médiom zabezpečí bazénové čerpadlo. To má zabudovaný filter na zachytenie lístia, vlasov a iných nečistôt, ktoré by ho mohli v prípade nasatia poškodiť. Motor čerpadla je izolovaný od čerpanej vody a zhotovený z kvalitných plastov odolných voči korózii a oderu pieskom. Pre kvalitu vody v bazéne je jej obeh zásadný, preto nie je dobré podceňovať voľbu bazénového čerpadla.

„Predovšetkým je potrebné brať do úvahy veľkosť bazéna, pre ktorý čerpadlo kupujeme, a od toho sa odvíjajúci potrebný prietok čerpadla. Platí, že čerpadlo by malo prefiltrovať objem vody v bazéne najmenej raz za päť hodín. Našim zákazníkom ponúkame množstvo čerpadiel určených na sladkú vodu, ktoré sú vhodné pre bazény všetkých veľkostí. Pre menšie bazény sa hodí čerpadlo z radu Blue Line PFC-505. Disponuje zabudovaným predfiltrom a dosahuje maximálny prietok 10,5 kubíka za hodinu a výtlačnú výšku 10 metrov,“ hovorí Róbert Hučko, zástupca bratislavskej partnerskej predajne spoločnosti Pumpa, a pokračuje: „Pre menšie a stredne veľké bazény má skvelý pomer cena/výkon napríklad bazénové čerpadlo Leo XKP, ktoré má prietok takmer 283 litrov za minútu, teda bezmála 17 kubíkov za hodinu, a rovnako ako PFC-505 ho možno použiť aj na slanú vodu.“

 

Bazenove cerpadlo Blue Line PFC 505

Foto: pumpa.eu

 

 

Záleží na výtlaku, prietoku, teplote

Okrem vyššie spomínaného prietoku by ste pri výbere mali venovať pozornosť aj výtlaku čerpadla. Odpor potrubia a filtra za čerpadlom má pri výbere zariadenia dôležitú úlohu. V prípade bežnej technológie umiestnenej v blízkosti bazéna a zodpovedajúceho pieskového filtra je možné počítať s výtlačnou výškou do šiestich metrov. Pri väčších bazénoch odporúčame konzultovať výtlačnú výšku sústavy s dodávateľom kompletnej technológie. Ďalším z parametrov je maximálna teplota čerpanej kvapaliny. Štandardne sú čerpadlá konštruované na teplotu vody do 35 °C, pre čerpadlá určené do víriviek však vyberajte tie so schopnosťou čerpať vodu s teplotou až 60 °C.

Riešenie aj na vypúšťanie bazénu

Pokiaľ nemáte bazén zastrešený a na jeho krytie používate plachtu, čaká vás odčerpanie vody, ktorá sa na nej zachytila, a tej rozhodne nebýva málo. Najskôr je potrebné vyzbierať z plachty väčšie nečistoty a následne vodu odčerpať pomocou ponorného drenážneho čerpadla.

Niekedy sa stane, že po zime vás čaká nemilé „zelené“ prekvapenie a bazén musíte celý vypustiť a vyčistiť. Na to sú vhodné čerpadlá, ktoré dokážu vodu vyčerpať až do dna. Vhodné sú napríklad ľahké ponorné čerpadlá Blue Line PSDR400P a PSDR750P, ktoré majú schopnosť čerpať aj mimoriadne nízku hladinu vody – až do 5 mm od dna. Výhodou je, že tieto ponorné čerpadlá môžete použiť nielen na vypúšťanie bazénov, ale aj na zavlažovanie alebo odčerpanie mierne znečistenej drenážnej vody z pivníc či nádrží. Nejde teda o jednoúčelové, ale celoročné riešenie. Navyše, rovnaké čerpadlo je možné využiť aj pri zazimovaní bazéna na jeseň, kedy je nutné odpustiť vodu pod úroveň bazénových trysiek

Pin It