spalna shutterstock siva

Foto: Ground Picture / Shutterstock.com

 

Ako premeniť svoj byt na moderné a luxusne pôsobiace miesto? Pomocou najnovšieho trendu v bývaní, ktorým je monochromatický interiér. Hlavná myšlienka tohto štýlu bývania je jasná - celú miestnosť zladiť do jednej farby.

 

Monochromatický interiér – čo to je a ako ho zariadiť?

Monochromatický štýl sa dá naozaj aplikovať vo všetkých miestnostiach v byte, od spálne cez obývaciu izbu, kúpeľňu až po kuchyňu. Monochromatický interiér zjednotí celý domov a prepožičia mu moderný nádych. Ako na to? Vyberte si jednu farbu a v tej zariaďte celý interiér. Pri zariaďovaní je samozrejme dovolené pohrať sa so všetkými jej odtieňmi.

Spálňa v monochromatickom štýle: ako vybrať vhodnú farbu?

Poďme sa bližšie zamerať na to, ako v monochromatickom štýle zariadiť spálňu. Pri výbere vhodnej farby do farebne zjednotenej spálne musíte byť obozretní a opatrní. Nie všetky farby do spálne sú totiž vhodné.

 

Vychádzajte teda z najobľúbenejších variantov monochromatického štýlu, ktorými sú:

 

  • biela,
  • šedá,
  • čierna,
  • hnedá,
  • modrá,
  • zelená.

Farby majú veľký vplyv na našu psychiku, preto je nutné zvoliť ich naozaj dôkladne. Začnite teda tým, že využijete pohodlie luxusného matraca vo vašej spálni, posadíte sa naň a zapremýšľate sa nad tým, do ktorej farby by ste sa chceli každé ráno prebúdzať.

 

Aké zvoliť farby? Svetlá farba spálňu zväčší, tmavá zútulní

Pri výbere vhodnej farby nezabúdajte na to, že svetlé odtiene miestnosť opticky zväčšia, tmavé, naopak, izbu zmenšia a zútulnia. Najobľúbenejším variantom sú spálne v bielej, modrej, béžovej a šedej farbe. Aj napriek tomu, že čierna pôsobí luxusným dojmom, je vhodné nechať ju ako dominantnú farbu v kúpeľni. Hneď ako si vyberiete farbu, uistite sa, že ide o farbu pre zdravý spánok, ktorá vás nebude nijako rozptyľovať pri zaspávaní či prebúdzaní. Kvalitný spánok je totiž pre váš život naozaj úplne nevyhnutný.

 

spalna shutterstock seda

Foto: Ground Picture / Shutterstock.com

 

Kombinujte odtiene a materiály

Ihneď, ako si zvolíte farbu, vrhnite sa do vymýšľania a zariaďovania svojej novej monochromatickej spálne. Nebojte sa kombinovať nielen rôzne odtiene, ale taktiež aj materiály. Skombinujte lesklé a matné povrchy, nebojte sa aplikovať aj tapety do spálne. Najlepšie vyniknú na stene za posteľou.

 

Pri zariaďovaní buďte dôslední

Aby ste naozaj nič nepodcenili, začnite najväčšími zmenami, teda farbou stien, a postupujte k menším veciam. Po zmene farby sa zamerajte na nábytok a doplnky do spálne. Obliečky, závesy a všetko zariadenie spálne by malo byť v jednej farbe. Pokiaľ chcete poňať monochromatické bývanie naozaj do detailu, myslite naň aj pri výbere pyžama a nočnej košele, a nezabúdajte ani na osvetlenie.

 

Inšpirujte sa učením feng šuej

Páčia sa vám interiérové tipy a nápady na zariadenie spálne podľa tradičného čínskeho učenia? V spálni podľa feng šuej sa budete cítiť bezpečne, energia bude prúdiť tak, ako má, a každú noc sa kráľovsky vyspíte. Podľa učenia feng šuej má na váš spánok najväčší vplyv posteľ a jej umiestnenie. Aby sa vám dobre spalo, nesmie byť posteľ umiestnená priamo oproti dverám. Čo sa ostatných aspektov týka, musíte zaspávať na kvalitnej posteli, ideálne z prírodných materiálov a nepodceňovať ani výšku matraca. Vysoké matrace vám totiž uľahčia vstávanie.

 

spalna shutterstock matrac

Foto: Ground Picture / Shutterstock.com

 

Hlavná výhoda monochromatického interiéru? Všetko vám bude dokonale ladiť

Premýšľate nad tým, prečo sa do zariaďovania monochromatického interiéru vrhnúť po hlave? Vďaka tomu, že všetky predmety v danej miestnosti budú v rovnakej farbe, dosiahnete skutočnú harmóniu a všetko vám bude dokonale ladiť. Ak vyznávate minimalizmus a potrpíte si na čistotu a poriadok, práve v monochromatickej izbe budete na vrchole blaha. Akýkoľvek neporiadok totiž bude pôsobiť ako päsť na oko.

Monochromatické bývanie je moderné, luxusné, príjemné a upokojujúce. Vyskúšajte ho na vlastnej koži.

Pin It