Clipboard01

Zdroj: pexels.com / Tima Miroshnichenko

To, či je potrebné nechať stavbu počas zimy vymrznúť, si kladie v procese výstavby množstvo majiteľov. K tejto téme dnes koluje viacero mýtov, z ktorých nie všetky sú pravdivé. Existuje však na túto otázku jednoznačná odpoveď?

Čo znamená vymrznutie stavby?

Z minulosti sa zachoval postup nechať stavby nedokončené cez zimu a tento proces je stále v praxi vo veľkom využívaný. To umožní všetkým použitým materiálom riadne vyschnúť, čím sa celý proces zrenia stavby ukončí. Premočená pôda na jar môže totižto spôsobiť, že sa základy domu pohnú. Aj minimálna odchýlka však môže mať citeľné následky pre stavbu s dokončenou platňou, či stenami. Aby sa predišlo vzniku obdobných škôd, stavba sa necháva počas zimy stáť a dokončenie sa uskutočňuje až počas priaznivejších teplôt po jej usadení. Podrobné projekty domov, ku ktorým máte k dispozícii aj technické špecifikácie, či použité materiály, vám napovedia, či by mal váš budúci dom počas zimy vymrznúť, alebo nie.

Rozlišujte medzi rôznymi procesmi na stavbe

To, či je vymrznutie nevyhnutné, do veľkej miery závisí od zvolených materiálov a jednotlivých technologických postupov. Klasické metódy zahŕňajú vo väčšine prípadov množstvo takzvaných mokrých procesov. Voda je totižto obsiahnutá v betóne, cementových náteroch, omietkach, ale aj v prevedí stropov a mnohých ďalších komponentoch. Na druhej strane je možnosť niektoré procesy vymeniť za suchšie alternatívy, napríklad použitím suchých systémov podláh, či sadrokartónových konštrukcií namiesto tých omietaných.

Clipboard02

Zdroj: pexels.com / Ksenia Chernaya

Je teda vymrznutie stavby naozaj nevyhnutné?

Pre úspešnú finalizáciu stavby je žiadúce, keď sa hrubá stavba nechá vymrznúť aspoň jednu zimu. Vášmu budúcemu domovu tak doprajete dostatok času primerane sadnúť. Tým pádom bude isté, že všetky procesy zrenia boli ukončené, čím predídete napríklad popraskaniu stien, či podlahy.

Na druhej strane, ak stavba nie je v časovom sklze a bola ideálne naplánovaná, tak sa vymrznutie stavby nutne nemusí realizovať. Podstatné však je, aby boli ukončené všetky mokré procesy pred tým, než sa prostredie vonku priblíži k hraničným teplotám. Vymrznutie stavby takisto nie je nevyhnutné v prípade využitia špecifických stavebných metódy, ktoré zahŕňajú len minimálne použitie mokrých procesov. Nikdy však nie je na škodu konzultovať vašu konkrétnu stavbu a dôležitosť jej vymrznutia s odborníkom.

Clipboard03

Zdroj: pexels.com / Ivan Samkov

Na čo ďalšie počas zimy nezabúdať?

Ak ste v bode, že vašu stavbu nechávate momentálne vymrznúť, rozhodne nepodceňte príslušnú zimnú starostlivosť. Samozrejmosťou by pre vás mali byť pravidelné obhliadky, ako aj odhŕňanie snehu. Rovnako dbajte aj na správne vetranie. Zvýšená vlhkosť vo vnútri stavby by mohla mať za následok tvorbu plesní a ďalšie komplikácie pri nadväzujúcich prácach. To by vám okrem vrások na čele a strateného času mohlo nabúrať aj rozpočet vymedzený na stavbu.

Pin It