Nebezpečným plesniam sa v kúpeľniach darí. Nahráva im vysoká vlhkosť aj nedostatočné vetranie. Čo môžu nepozvaní hostia spôsobiť a ako sa ich zbaviť?

 

 

pr clanek stavebnictvoabyvanie 1

 

Štetičkovec

Pleseň z rodu Penicillium poznáte podľa zelenošedého či modrozeleného sfarbenia. Darí sa mu vo vlhkých miestnostiach a v budovách poškodených vodou. Produkuje mykotoxíny a ľahko sa šíri. Po vdýchnutí spôsobuje alergické reakcie a zápaly očí, uší, pľúc a dokonca aj osrdečníka. Keď sa v kúpeľni uchytí, je veľmi ťažké sa ho zbaviť.

 

Čerň striedavá

Černi sa darí na stenách, okenných rámoch aj nábytku. Najväčšie problémy spôsobuje koncom leta a počas jesene. Je toxická a pri dlhodobom pobyte v priestore, ktorý zamorila, hrozia alergické reakcie, astmatické záchvaty a ochorenie priedušiek.

 

Kropidlák žltý

Pleseň žltozelenej farby patrí medzi najnebezpečnejších návštevníkov domov a bytov. Objavuje sa predovšetkým na stenách a kobercoch a veľmi ju podporuje vlhké prostredie. Vytvára karcinogénne mykotoxíny, ktoré spôsobujú ochorenie pečene, infekcie priedušiek a problémy s mozgovými a pľúcnymi tepnami.

 

Negatívne účinky plesní na ľudské telo

  • pálenie a slzenie očí

  • bolesti hlavy

  • kašeľ

  • bolesť v krku

  • podráždenie pokožky

  • ekzém

  • zhoršené dýchanie

  • zápaly dutín

  • astma

  • v horších prípadoch zápal pľúc

Vdychovanie plesňových spór ohrozuje predovšetkým alergikov, astmatikov, diabetikov, kardiakov, onkologických pacientov, deti, staršie osoby a fajčiarov. Problémy plesne spôsobujú aj ľuďom so zníženou imunitou.

 

 

 

Hlavné príčiny vzniku plesní v kúpeľni

 

 

Vysoká vzdušná vlhkosť

Sprchovanie, kúpania a sušenia prádla vytvára paru a vlhkosť, ktorá pre plesne vytvára živnú pôdu. Pokiaľ v kúpeľni naviac chýba okno alebo menej vetráte, problém klope na dvere.

 

Voda

Najčastejšie sa drží v rohoch miestnosti a v škárach. Zachytáva sa hlavne okolo vane a sprchového kútu.

 

 

Konštrukčné problémy

Pokiaľ remeselníci pri výstavbe kúpeľne odvedú neodbornú prácu, vytvárajú špatne dolíhajúce kachličky, vaňa alebo sprchový kút je ideálny priestor pre rast a šírenie plesní. Častým problémom býva aj ponechanie starého umakartového jadra, porušenie izolácie, chybná oprava vodovodných rozvodov alebo popraskané potrubie.

 

 

Zbytky špiny po upratovaní

Rastu plesní napomáha tiež prach, spadnuté vlasy a špina. Škodu narobia aj zbytky umývacích prostriedkov po uprataní kúpeľne. Preto ich vždy dôkladne opláchnite.

 

 

Zbavte sa plesní už navždy

  1. Vyčistite steny a kachličky

Na postihnuté miesta nastriekajte zo vzdialenosti 5–10 cm dezinfekčný prípravok určený na hubenie plesní. Prípravok najprv naneste na všetky plochy a potom nechajte pár minút pôsobiť. Následne pleseň zotrite z obkladu. Na stenu sa vybavte špachtľou a odstráňte vrchnú časť maľby. Tento postup môžete zopakovať niekoľkokrát, pokiaľ nebudete mať istotu, že ste sa plesne zbavili.

 

  1. Dbajte na presušenie

Po čistení musí stena poriadne vyschnúť. Pokiaľ sa voda nevyparuje, pomôžte si elektrickým vysúšačom. Pri schnutí nezabudnite pravidelne vetrať a vymieňať tak vzduch v miestnosti.

 

  1. Vymaľujte farbou s jubocidom

Umytá a vysušená stena je pripravená na vymaľovanie. Stenu vydezinfikuje a dá jej nový kabátik. Pred farbou naneste penetráciu, ktorá zjednotí savosť a zaistí lepšiu priľnavosť. Zvoľte farbu s obsahom jubocidu. Zabraňuje rastu plesní.

 

  1. Pravidelne vetrajte

Pleseň ste síce porazili, ale aj napriek tomu je dôležité neustále myslieť na prevenciu. Tu zaistíte pravidelným vetraním celého bytu. Pokiaľ je vonku veľká zima alebo naopak horko, stačí krátke a intenzívne vetranie 2–3× za deň.

 

  1. Zapínajte klimatizáciu

Chcete mať nad vlhkosťou a plesňami kontrolu? Zaobstarajte si do bytu pomocníka. Klimatizácia udrží v interiéri vami zvolenú teplotu, zníži percento vlhkosti vzduchu a vďaka čistiacim filtrom zahubí prach, roztoče a ďalšie alergény žijúce vo vzduchu. Domáca klimatizácia Samsung s funkciou Virus Doctor navyše odstraňuje aj nebezpečné baktérie a chrípkové vírusy.

 

  1. Kontrolujte vlhkosť

Ideálne sú hodnoty medzi 45 a 60 %. Pokiaľ nameriate vyššie číslo, plesniam sa opäť bude dariť o to viac. Preto častejšie vetrajte a pravidelne kontrolujte rohy miestnosti, škáry medzi kachličkami, okenné rámy a steny za nábytkom.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It