8.2.2014

 

Často sa u nás stretávame s prístupom, keď majitelia pozemku pri plánovaní svojho vysnívaného bývania sústredia pozornosť výhradne na stavbu domu. Pri otázke, čo so záhradou, prichádza odpoveď: „To uvidíme potom..." Tajomstvo dokonalých záhrad sa však často skrýva v úzkej spolupráci stavebného a záhradného architekta už od počiatočnej idey. Len vtedy spolu materiály a štýly perfektne harmonizujú a prechody medzi interiérom a exteriérom sú takmer nepostrehnuteľné. Podobne je to v projekte Woodside Residence, ktorý sme našli v oblasti Sanfranciského zálivu.

 

woodside 01

 

Klientom je v tomto prípade päťčlenná rodina s tromi malými deťmi. Aj predtým žili v spomínanej oblasti, no keď začali deti rásť, rozhodli sa vymeniť svoj trojizbový dom za dlhodobé riešenie. Plánom bola kúpa nového domu, no toto miesto ich inšpirovalo k realizácii väčšieho projektu.

 

Sofistikované riešenia vyžadujú spoluprácu
Trojakrová nehnuteľnosť pochádza z päťdesiatych rokov minulého storočia. S dvomi schátranými stavbami a zanedbaným pozemkom nepredstavovala nič zvláštne. Jej potenciál sa ukrýval v okolitej krajine. Riedke dubové lesy a nádherné výhľady podnietili v nových majiteľoch snahu rozvinúť pozemok s ohľadom na krásu jeho okolia. Veľmi rýchlo prišli k poznaniu, že na dosiahnutie tohto cieľa je nevyhnutné nájsť sofistikované riešenia, preto s projektom oslovili krajinného a stavebného architekta súčasne. Navyše, išlo o dvojicu, ktorej pracovný vzťah je dlhodobý, a tak sa im, v spolupráci s klientom, podarilo vytvoriť program, ktorého súčasťou je nielen hlavná rezidencia, ale aj stodola/štúdio, kancelária, bazén a záhradný domček. Budovy sa rozhodli ponechať relatívne malé a využiť ich na definovanie vonkajších miestností, fungujúcich ako rozšírený obytný priestor. Okrem toho, že rodina túžila po veľkom trávniku na hranie, zeleninovej záhrade a veľkorysom spoločenskom priestore, bolo ich hlavným cieľom začleniť pozemok do krásnej okolitej prírody. Výsledkom sú budovy, pôsobiace ako moderná interpretácia tradičných vidieckych obydlí, obklopené prirodzenými, pre Kaliforniu typickými spoločenstvami rastlín.

 

woodside 02

 

woodside 03 woodside 04

 

Krajina v úlohe múzy
Krajina na západ od Woodside je charakteristická dubovými lesmi a trávnatými spoločenstvami rastúcimi na plytkých horských pôdach. Veľké farmy a statky, ktoré tu nájdeme, dokážu poskytnúť veľkým stromom z existujúcich lesov priestor, vďaka čomu sa zachovali aj na týchto súkromných pozemkoch a krajina nestratila svoj ráz. Hoci na našom pozemku žiadne duby nie sú, nájdeme ich roztrúsené v susedstve a na okolitých svahoch.
Záhradný architekt využitím dubových lesov a pastvín v návrhu vtiahol usadlosť do okolitej krajiny. Okrem toho, človek si pri prechode z lesnej časti na lúku uvedomí, že umocnenie pocitu stiesnenia a voľnosti bolo v tomto projekte výrazným koncepčným zámerom.

 

woodside 05

 

woodside 06

 

Moderná interpretácia tradičného kalifornského vidieka
Ochrannú bariéru medzi priľahlou cestou a záhradou tvorí dubový háj s prirodzeným podrastom. Po prechode ním sa návštevník dostane k malému parkovisku, oddelenom z troch strán nízkym kamenným múrom. Priechodná časť stodoly je akousi bránou na centrálne nádvorie, obklopené ďalšími budovami, domom a malou kanceláriou. Aj keď trávnik a lúky z domu čiastočne nie sú viditeľné, rozsah priestoru je zrejmý, až keď sa návštevník dostane na terasu rezidencie s výhľadom na juhovýchod. V tomto priestore rámuje veľký trávnik bazén a záhradný domček.

 

woodside 07


Cieľom spoločnej práce architektov bolo rozostriť hranice medzi interiérom a exteriérom. Budovy sú koncipované na šírku jednej miestnosti a vytvárajú brány alebo polotransparentné bariéry, ktoré rámujú vonkajšie priestory. Optické prepojenie zabezpečujú aj materiály. Kameň, ktorý je použitý na fasádach budov a nosných stenách, korešponduje s nízkymi kamennými múrikmi, ktoré definujú vonkajšie priestory a presahujú až do okolitých lúk.
Centrálna časť pozemku je interpretáciou tradičného kalifornského nádvoria. Voda, základný prvok vidieka danej lokality, je tu použitá v jednoduchých, súčasných formách. Jej prítomnosť zdôrazňuje alej domácich platanov so skulpturálnym habitusom a výraznou bielou kôrou. Čisté línie, minimalistická paleta rastlín, štrk, voda a kameň sú fragmentmi skladačky, ktorej finálnou podobou je meditatívny priestor, ktorému dominujú veľké sochárske objekty.

 

woodside 08

 

woodside 09

 

woodside 10

 

woodside 11

 

woodside 12

 

Woodside Residence v skratke:
Lokalita: Woodside, Kalifornia, USA
Rozloha pozemku: 12 000 m2
Záhradná architektúra: Ron Lutsko Jr.
Architektúra: Walker Warner Architects
Ocenenie: Čestné uznanie ASLA Professional Awards 2013

 

text: Jana Zajasenská
foto: Marion Brenner

 

Celý článok si môžete prečítať v magazíne SaB september 2014.

 

 

 

Pin It