drez bateria shutterstock1

Ilustračná snímka: Shutterstock

 

Moderná domácnosť vyžaduje moderný prístup. Napriek tomu sú hodnoty a vybavenia, ktoré pretrvávajú napriek móde a technológiám. Jednou z nich je aj kvalitná drezová batéria, bez ktorej nie je život v kuchyni možný. Ako sa jej možnosti rozšírili s podporou moderného sveta?

 

Drezová batéria: na čo sa zamerať pri výbere

Popri estetickej stránke je vždy potrebné tiež zohľadniť situáciu, ktorá v kuchyni panuje z hľadiska konštrukčných možností. Nezabudnite, že kuchynskú batériu vždy vyberáte spoločne s drezom. Súčasťou drezovej batérie sú aj pripojovacie hadičky. Overte, že sú dostatočne dlhé. Štandardný otvor pre stojankovú batériu máva priemer 35 mm.

  1. Typ ovládania. Najčastejším typom je ovládanie pákové (je ekonomické, ľahké na ovládanie a bezpečné). Pred výberom si páku vyskúšajte, ako vám sadne do ruky a či sa k nej ľahko dostanete. Ďalším variantom je kohútikové ovládanie, ktoré sa hodí najmä do retro či vintage kuchýň. Pokiaľ požadujete maximálny hygienický stupeň, siahnite po bezdotykovej drezovej batérii, prípadne po batérii s ovládaním na tlačidlá.
  2. Umiestnenie batérie. Štandardom je montáž drezovej batérie na drez (obvykle je tu už pripravený otvor) alebo montáž priamo na kuchynskú dosku (v prípade zapustených drezov). Menej častejšie sa drezová batéria umiestňuje na stenu. Špecialitou sú batérie určené na inštaláciu pod okno. Aby bola zachovaná funkčnosť okna, je možné takú batériu buď sklopiť alebo vysunúť a „položiť“.
  3. Tvar batérie. Tvar batérie sa odvíja nielen od našich priestorových možností, ale aj štýlu domácnosti. Medzi časté patrí tvar drezovej batérie do „U“, „L“ a nízke stojankové s predĺženým výtokom. Dôležitá je funkcia otáčania výtoku. Profesionálnejšou verziou je potom pohyblivý/pružný výtok, tzv. drezová batéria s flexibilným ramenom.
  4. Povrchová úprava. Typickou povrchovou úpravou je chróm, ale čoraz častejšie sa stávajú obľúbenými alternatívne povrchy ako granitové (v rôznych odtieňoch ladiacich priamo k drezu), zlaté, čierne, biele, mosadzné…

Svoje pohodlie môžete podporiť aj pomocou antibakteriálnej úpravy povrchov, technológií pre zvýšenú odolnosť povrchov, rôznymi bezpečnostnými poistkami či technológiami podporujúcimi hladké ovládanie páky, obmedzovačmi prietoku či teploty prúdu. Vyšší užívateľský komfort získate aj prostredníctvom vysúvacej spŕšky/koncovky (niekedy je k dispozícii aj viac prúdov). Kuchynská batéria môže byť vybavená aj filtračným zariadením alebo rozšírená o technológiu chladenia či ohrev. 

 

drez bateria shutterstock2

Ilustračná snímka: Shutterstock

 

Drezová batéria so spŕškou

Veľkým kuchynským pomocníkom je drezová batéria s výsuvnou koncovkou alebo so sprchou. Nie je to „luxusom“, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, ale inteligentným rozšírením vašich možností a prekvapivo aj podstatným znížením nákladov na vodu i samotnej spotreby. Dôvodom je možnosť cieleného smerovania prúdu (obvykle zaisťuje moderný perlátor), prípadne funkcia prepínania medzi rôznymi typmi prúdov. Ľahko opláchnete potraviny alebo napustíte vyššiu nádobu, ale aj vázy, poháre, objemné hrnce či rôzne rošty. Rad vodovodných batérií so spŕškou má tiež zabudované technológie pre úsporu vody z hľadiska prietoku.

Krásky z kompozitných materiálov

Vyladená kuchyňa znamená nielen dôraz na línie, ale aj prepracovanú hru s farbami. Úplne zásadné sú v tomto prípade kuchynské sety (kuchynský drez a drezová batéria) vyrobené z ladiacich kompozitných materiálov (granit, fragranit…). Tieto materiály obvykle kombinujú žulu a akrylátovú polymérovú živicu. Vybrať si môžete naozaj z mnohých odtieňov – od čiernej, cez antracitovú, sivý kameň, dekor betónu, pieskovú, cez ďalšie odtiene hnedej a sivej, až po bielu. Zaujímavého efektu dosiahnete samozrejme aj kombináciou granitového drezu a nerezovej či chrómovej drezovej batérie.

Drezová batéria budúcnosti

O tom, že voda nie je len na umývanie, ale aj na konzumáciu, nepochybujeme. Málokedy sa však zamyslíme nad tým, že voda v kuchyni by mala mať „lepšiu“ kvalitu, pretože popri omývaní potravín a riadu ju tiež konzumujeme. Ako to dosiahnuť? Riešením je samozrejme filtračná kanvica, z ktorej potom vodu používate na varenie a prípravu nápojov. Elegantnejším riešením však je siahnuť po kuchynskej batérii so zabudovanou filtráciou vody. Batéria je vybavená dvoma ovládacími prvkami, z ktorých jeden aktivuje filtráciu, a druhý (štandardná ovládacia páka) ponúka bežnú kohútikovú vodu.

Ďalším prvkom budúcnosti sú kuchynské batérie s chladením vody a sýtením. Vďaka nim získate neperlivú, perlivú alebo jemne perlivú vodu priamo z vašej drezovej batérie. Podobne skvelou myšlienkou, ktorá ušetrí čas aj energiu, je kuchynská batéria s ohrevom vody. Tá je samozrejme vybavená radom bezpečnostných prvkov, aby sa minimalizovalo riziko obarenia. Jediným otočením špeciálneho ovládača získate vodu s teplotou 100 °C, ktorá je vhodná na prípravu čajov, kávy, ale tiež napríklad ryže, cestovín, sparenie pšena či mandlí… Aj tieto drezové batérie majú zároveň štandardnú ovládaciu páku, ktorá poskytuje bežnú kohútikovú vodu. Všetky rozvody vody sú oddelené.

Pin It