spalna ako zariadit spalnu

V spálni trávime zhruba tretinu celého dňa. Odpočívame, spíme a čerpáme sily. Preto pri jej zariaďovaní dbajte na harmóniu, vzdušnosť a kvalitné materiály. Spálňa sa vám odmení kvalitným spánkom a rannou energiou.

 

Posteľ

Pri výbere postele sa zamerajte na kvalitu konštrukcie, matrac, materiál, aj jej postavenie v miestnosti. Podľa čínskeho učenia Feng shui by posteľ mala stáť vždy čelom k stene a mala by byť prístupná z oboch strán. Neumiestňujte ju pod okno ani čelom proti dverám. Priamy pohľad na vchod by narušil váš pokojný spánok. Posteľ by mala byť z masívu, aby bola naozaj pevná a stabilná. Vyhnite sa lacnej preglejke, ktorá sa čoskoro rozkýve. Masívne postele sú drahšie, ale zato vám vydržia mnoho rokov.

 

spalna ako zariadit spalnu

 

Matrac

Pri výbere matraca berte do úvahy jeho tvrdosť, veľkosť a použitý materiál. Matrac môže byť mäkký, stredne tvrdý alebo tvrdý. Záleží len na vás, aký vám bude vyhovovať. Ovplyvniť vaše rozhodovanie môže tiež poloha, v ktorej spíte. Ak spíte na boku, vyberte si ten najmäkší matrac. Pri polohe na bruchu zasa oceníte stredne tvrdý až tvrdý matrac. Veľmi príjemný je prírodný materiál, napríklad bambusové vlákna. Tie sú priedušné a majú antibakteriálne vlastnosti.

Posteľná bielizeň

Spálni by mali vládnuť prírodné materiály šetrné k pokožke. Medzi tie najlepšie patrí 100% bavlna, damask, jersey alebo ľan. Bavlna v lete chladí a v zime hreje. Je priedušná, mäkká a skvele saje vlhkosť. Ľan je mäkký, prírodný a praním získava na jemnosti. Medzi jeho hlavné výhody patrí priedušnosť, termoregulačné a antibakteriálne vlastnosti. Damask je luxusný a hebký materiál, ktorý možno poznáte z hotelových izieb. Jersey tiež patrí medzi luxusné materiály. Je veľmi hebký, príjemný na dotyk a odolný. Všetky štyri materiály oceníte v lete aj v zime. Medzi ďalšie obľúbené materiály patrí mikroplyš, froté alebo flanel. Obliečky tohto typu sa hodia predovšetkým do chladnejších nocí.

Ako vybrať kvalitné obliečky, prikrývky a vankúše vám poradí expert na posteľnú bielizeň Goldea.sk.

 

spalna ako zariadit spalnu

 

Prikrývky a vankúše

Prikrývky a vankúše by mali byť vyrobené zo vzdušného a ľahkého materiálu. Ideálne sú duté vlákna, ktoré vás zahrejú, ale nespotíte sa pod nimi. Prikrývku si môžete zvoliť letnú, zimnú alebo celoročnú. Letná prikrývka má hmotnosť výplne na jednolôžko približne 500 g, zimná 1 500 g a celoročná 1 000 až 1 200 g. Všetku posteľnú bielizeň nakupujte ideálne od slovenského alebo českého výrobcu a s certifikátom Oeko-Tex 100. Pri výrobe totiž nie sú použité žiadne zdraviu škodlivé chemické produkty a materiály spĺňajú maximálne medzinárodné požiadavky na kvalitu a zdravotnú bezpečnosť.

Farby

Spálňu zariaďte v tlmených odtieňoch prírodných farieb. Aké to sú? Biela, hnedá, šedá a béžová. Výraznejšie farby vyzerajú tiež dobre, ale vyhnite sa červenej, žltej alebo oranžovej. Tie sú symbolom energie, radosti, sily a pozitívnej nálady. Hodia sa skôr do obývacej izby, ktorej dodajú potrebný šmrnc. V spálni voľte radšej modrú alebo zelenú. Obe farby navodzujú pocit upokojenia, harmónie a dôvery. Tiež spomaľujú srdcový pulz a znižujú rytmus dýchania.

Nábytok

Spálňu zbytočne neprepĺňajte nábytkom. Miestnosť by mala byť vzdušná a svieža. Po stranách postele by nemali chýbať nočné stolíky, ktoré vám poslúžia na odloženie knihy, pitia alebo okuliarov. Samozrejmosťou je aj kvalitné tlmené svetlo. Ideálne skrine sú vstavané a bez zrkadla. V ňom by ste sa mohli v noci odrážať a váš tieň by vás rušil pri spánku.

Nakoniec miestnosť dolaďte dekoratívnymi vankúšikmi, závesmi, kobercom alebo kvetinami. Nepreháňajte to ale s množstvom a farbami. Všetko by malo byť v harmónii a navodzovať pocit pokoja a pohody. Prajeme vám sladké sny.

Pin It