2796288 1200x

Počas troch dní dostane v Prešove veľký priestor na prezentáciu téma architektúry. V stredu 27. septembra sa začína FEAD 2017 - Festival architektúry a dizajnu, ktorý ponúka výstavy, prezentácie a diskusie na tému najnovších trendov v tejto oblasti. Ako informoval tlačový referent prešovskej radnice Milan Grejták, po vlaňajšom úvodnom ročníku je snahou organizátorov vytvoriť z festivalu tradíciu. Záštitu nad podujatím prevzala primátorka mesta Andrea Turčanová.

"Festival potrvá od stredy 27. septembra do piatka 29. septembra. Sú to výstavy, prezentácie bronzového 3D modelu prešovského centra, konferencia na tému Metamorfózy - História miest v novodobom dizajne, predaj handmade výrobkov či súťaž v kreslení pre školy. Ale aj mnohé ďalšie sprievodné podujatia, ktoré budú v centre mesta, ako aj v mestských priestoroch, resp. v PKO Prešov, v historickej sále Čierny orol," uviedol Grejták.

Projekt, ktorý v rámci výzvy Interreg Poľsko-Slovensko pripravilo mesto Prešov, realizuje v spolupráci s prešovskou spoločnosťou Archima.

"Teším sa, že sa nám podarilo zrealizovať myšlienku mať v Prešove festival, aký na Slovensku nie je. Prešov je nielen mekkou hudobníkov, ale máme tu aj špičkových architektov, ktorí zbierajú medzinárodné ocenenia. Je dobré prezentovať to, čím sme zaujímaví, ako aj nové trendy v architektúre. Preto vznikol Festival architektúry a dizajnu, z ktorého, verím, raz bude festival medzinárodného významu," uviedla primátorka.

Festival má ambíciu byť platformou, formátom, ktorý chce vyvolať diskusiu na tému architektúry, urbanizmu a dizajnu v meste. Architekti chcú upozorniť na vážnosť sociálnych a sociologických dosahov, ktoré má architektúra a plánovanie rozvoja mesta na život jeho obyvateľov. Chcú podporovať aktívny spôsob života, racionalitu v rozhodovaní, odlišovať kvalitu od nekvality.

"Prajeme si, aby architektúra, urbanizmus a dizajn boli témy, ktoré sú prístupné širokej verejnosti, lebo sú prirodzenou súčasťou života každého z nás. Architektúra a urbanizmus sú nepísanou kronikou života mesta a v ňom žijúcich obyvateľov. Sú kronikou plnou ponaučení, inšpirácií, ale aj svedectvom o tom, ako sme žili, rozmýšľali, čo boli naše priority, čo sme urobili správne a kde sme urobili krok zlým smerom," povedal Peter Marcinko, regionálny zástupca Slovenskej komory architektov.

Pin It