Stavebníctvo bolo na Slovensku historicky kľúčovým odvetvím ekonomiky a rovnako je to aj v súčasnosti. V priebehu štvrťstoročia samostatnosti vznikli na Slovensku monumentálne stavby, ktoré pozitívne vníma aj zahraničie. Príkladom je dostavba unikátneho vodného diela Gabčíkovo. Povedal pre TASR prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Pavol Kováčik.

 

2287496 1200x

 

Vývoj v slovenskom stavebníctve potvrdil, že aj v súčasnosti stavebné firmy pracujú technologicky na úrovni a dokážu byť konkurenciou vo vzťahu k zahraničiu, uviedol Kováčik. "V pozemnom staviteľstve sa môžeme pochváliť nízkoenergetickými budovami. Vybrané stavby, napríklad v Bratislave či Košiciach, získali zlatý medzinárodný certifikát LEED. Slovenskí stavební podnikatelia sa podieľajú na výstavbe tunelov v technicky náročných podmienkach na Islande, vo Švédsku či v Nórsku," doplnil Kováčik. Na druhej strane, celých 25 rokov sprevádzalo stavebníctvo podľa neho viacero turbulentných období, ktoré sa prejavili najmä v prípade verejných infraštruktúrnych projektov. Obdobia budovateľského charakteru sa striedali s utlmovaním výstavby. "Nedostatočná stabilita v stavebníctve znemožňuje plánovanie kapacít stavebných firiem a ide o negatívny jav, s ktorým sa u nás stretávame dodnes," priblížil.

ZSPS zaznamenáva od 90. rokov 20. storočia výraznú profesionalizáciu bytovej výstavby, tzv. svojpomoc sa už prakticky nedeje. "Oproti západnej Európe však dlhodobo zaostávame v problematike výstavby nájomných bytov. ZSPS sa preto snaží návrhmi podnietiť orgány štátnej a verejnej správy k efektívnym zmenám v tejto oblasti," zdôraznil.
O členstve SR v Európskej únii povedal, že aj vďaka nemu vidí ZSPS priestor na intenzívnejšiu kooperáciu a výmenu know-how stavebných podnikateľov naprieč krajinami.

Príkladom podľa jeho slov môže byť záujem stavebných firiem o projekty inteligentných miest, tzv. Smart City. "Tie sa na Slovensku ešte len rozbiehajú, zatiaľ čo v zahraničí medzičasom nazbierali bohaté skúsenosti s realizáciou uvedených projektov. ZSPS očakáva, že pôjde o jeden z trendov, ktorý môže rozšíriť pracovné príležitosti pre stavebné firmy," uzavrel Kováčik.

Zdroj: TASR

Pin It