text a foto  Heluz

Postaviť dom je vždy výzva. Pre investora to znamená jasne, presne a celkom konkrétne popísať projektantovi, aký dom chce mať, čo od bývania očakáva a koľko do toho chce investovať. Projektant potom musí vedieť pochopiť predstavy a priania investora a vymyslieť dom, ktorý by investorove predstavy aj naplnil. Niekedy sa stane, že investor i projektant sú jedna osoba. Tak, ako v prípade architekta Viktora Čičaja.

 

 

Keď sme sa za ním vypravili do Bratislavy, chceli sme sa sami presvedčiť, ako sa to dá všetko dohromady stihnúť a hlavne, aký je a bude výsledok jeho snaženia. S Viktorom Čičajom sme sa najskôr boli pozrieť na hotový, a dnes už obývaný dom, ktorý stojí v Bratislave, v časti Záhorská Bystrica. Je to jeden z mnohých domov, ktoré sa zrodili v ich architektonickej kancelárii Javijani group so sídlom v Bratislave. Tento dom, ktorý je zhotovený z tehlových blokov HELUZ Family 2in1 50, nám Viktor ukázal preto, aby sme mali predstavu, aké domy môžu investorom ponúknuť a ako bude ich nový dom vyzerať, až bude dokončený.

Doma ako na dovolenke

V projekčnej ponuke majú vlastné katalógové domy, ale zhotovujú aj domy na mieru, zabezpečujú kompletný servis okolo projektovej dokumentácie: od vytvorenia prvého návrhu, cez projekty pre územné a stavebné povolenie, až po stavebné výkresy a zabezpečenie stavebného dozoru na stavbe.

„Na ich výstavbu používame výhradne materiály HELUZ, či už tvárnice HELUZ Family 2in1, alebo klasické tehlové bloky HELUZ bez výplne. Všetky materiály sú svojimi tepelno-izolačnými vlastnosťami vhodné na stavby týchto nízkoenergetických alebo pasívnych domov,“ povedal nám na úvod nášho stretnutia investor i projektant v jednej osobe Viktor  Čičaj. Tento štvorčlenný tím je schopný naprojektovať akýkoľvek typ domu, moderný, ultramoderný, tradičný, stredomorský, ale aj repliky starých domov a sedliackych stavieb. V poslednej dobe sa stále viac klientov zaujíma o energeticky úsporné domy. Je to dané aj novými normami, ktoré sú prísnejšie ako v minulosti. Domy budúcnosti nemusia byť len strohé kocky, ale vhodným architektonickým návrhom a použitím tradičných materiálov sa dá i z jednoduchého tvaru urobiť zaujímavá stavba. V budúcnosti ľudia nebudú chcieť len „fádne kocky“, ale budú požadovať i členitejšie a na pohľad priaznivejšie stavby. A ako ukazujú skúsenosti, budú vyžadovať, aby to boli pasívne stavby. Ľudia nebudú chcieť len malometrážne domy, ale aj priestranné, a pritom i členité bývanie, ktoré bude pri tom všetkom úsporné a lacné. Z hľadiska optiky – aby človek po návrate z práce prišiel domov a necítil sa ako v továrni, ale ako na dovolenke.

Prírodné materiály podmienkou

„So stavbou nového domu sme začali preto, že sme chceli mať vlastný priestor na ateliér, kde budeme môcť nerušene pracovať a kde budeme môcť i bývať. Pretože sa stretávame aj s množstvom ľudí, ktorí si chcú nechať od nás svoj vlastný dom postaviť, chcú, aby sme im ukázali, ako ten dom vlastne vyzerá. Aby ho fyzicky videli a na vlastné oči sa presvedčili, z čoho sa bude stavať, akú funkciu majú a plnia jednotlivé materiály a mohli si, ako sa hovorí, naň i siahnuť. Aby videli, ako napríklad funguje vymurovaný dom bez zateplenia, aby videli, ako vyzerá keramická strešná škridla, ktorá sa používa na strechy domov. Chceme im tu prakticky ukázať všetky základné materiály, ktoré sa v našich projektoch používajú na ich budúci dom. Ukážeme a doložíme im, aké budú prevádzkové náklady, ako dom v skutočnosti naozaj vyzerá. Preto budujeme prezentačný, alebo, ak chcete, vzorový dom,“ povedal nám o motivácii k výstavbe Viktor. Skôr, ako začali s vlastnou výstavbou domu, hľadali skúsenosti a argumenty nielen u stavebníkov, ale zašli si sami prezrieť vzorový dom spoločnosti HELUZ v Českých Budějoviciach. Suma získaných informácií a argumentov, spätná väzba od obyvateľov nimi naprojektovaných a postavených domov len potvrdili, že idú správnou cestou. „Už hneď od začiatku nápadu a projekčných prác sme sa rozhodli pre HELUZ, pretože sme chceli čo najprírodnejší dom. Teda žiadne umelé materiály. Prosto, človek chce bývať v dome, ktorý je zhotovený z prírodného materiálu, je zdravý, pevný, trvanlivý a vyskúšaný mnohými generáciami. A tým tehlový blok HELUZ nepochybne je,“ pokračuje architekt a stavebník v jednej osobe.

S výrobkami HELUZ bez zateplenia

„Mať nízkoenergetický dom je nesporne výhoda. Nízkoenergetický totiž znamená i nízke náklady na jeho prevádzku. A dom postavený z materiálov HELUZ toto všetko spoľahlivo napĺňa. Dosiahneme to, že teplo, ktoré si vytvoríme, zostane doma a neunikne von. Snažíme sa o to, aby vlastná schránka domu bola dobre dimenzovaná, kvalitne urobená, a teda udržiavala teplo vo vnútri. To, samozrejme, nie sú len steny, ale i okná, dvere, podlahy, stropy, strecha, eventuálne i komín, kadiaľ môže teplo unikať,“ vyratúva prednosti používaného stavebného materiálu architekt a pokračuje: „S materiálom HELUZ pracujeme vo svojich projektoch od začiatku, čo sa objavil na Slovensku. Oslovila nás nielen filozofia výrobcu, ale i veľmi dobré tepelno-izolačné vlastnosti tohto materiálu. HELUZ mal už od prvopočiatku a stále má nadštandardné tepelno-izolačné vlastnosti oproti iným dostupným materiálom. A keďže sa tieto materiály dali veľmi dobre využívať v rámci projektov budúcich stavieb, začali sme s výrobcom úzko spolupracovať. Mali sme možnosť zoznamovať sa s novými výrobkami, ktorých úžitkové vlastnosti vyhovujú potrebám doby. A nielen to. Sortiment sa postupne natoľko rozšíril, že svojimi tepelno-izolačnými vlastnosťami predbehol konkurenciu a stal sa špičkovým materiálom na trhu. Dnešná ponuka materiálov HELUZ umožňuje projektovať a stavať pasívne domy bez zateplenia. A, navyše, ich presné modulovanie umožňuje odstrániť niekedy prácne, no nutné dorezávanie tehlových blokov. Preto plne využívame a projektujeme domy s využitím presných rozmerov modulov jednotlivých tehlových blokov. Naprojektujeme murivo tak, aby sme plne využili vyrobený modul tehlového bloku. Výsledkom je neporušený monolit, ktorý netreba dodatočne a často neumelo upraviť. To šetrí čas, peniaze a garantuje deklarované parametre výrobku.“

Na stavbe získava argumenty pre budúcich investorov i stavebníkov 

Vlastnú výstavbu domu robia svojpomocne. Architekt Viktor Čičaj si presne rozdeľuje svoj čas na projektovanie domov, ale i na pobyt na stavbe vzorového domu. Ako sám hovorí, tam najlepšie hľadá argumenty pre ďalších investorov, aby im mohol lepšie priblížiť a vysvetliť, z čoho je dom postavený a čo od neho môžu očakávať. Na druhej strane má i prehľad o tom, ako sa dom rodí, ako presne sa kladie každá tehla, ako sa dodržuje presnosť murovania a technologický postup výstavby domu. Dbá na to, aby sa pred kladením tehly vždy oprášili a mierne navlhčili, kým sa na ne nanesie spojivo. Môže vysvetliť ľuďom, ktorí mu so stavbou pomáhajú, aký význam má, keď sa presne položí tehla k tehle, aby medzi nimi nevznikali medzery. Tieto chyby potom môžu negatívne ovplyvniť utesnenie domu a tým ovplyvniť tepelno-izolačné vlastnosti muriva. „Učíme sa tak všetci, že postaviť pekný, nízkoenergetický alebo pasívny dom nie je len o použitom materiáli, ale i o precíznosti a kvalitnej práci všetkých, ktorí sa na stavbe domu podieľajú,“ dopĺňa Viktor.

 

 

Dobrá znalosť materiálov HELUZ pomáha investorovi i projektantovi

Pri výstavbe používajú rôzne kombinácie tehlových materiálov HELUZ, pretože dobre poznajú úžitkové vlastnosti jednotlivých typov tehál. To im pomáha optimalizovať murivo, aby spĺňalo parametre nízkoenergetického či pasívneho domu a vyhovovalo energetickej triede A1 alebo A0, ktorá sa na Slovensku používa.

Energetická trieda A1: 55 – 108 kWh/(m2a)

Energetická trieda: A0: < 54 kWh/(m2a)

So stavbou začali na jeseň 2015, keď vybudovali základy, na jar urobili terénne úpravy a v lete začali murovať obvodové murivo. Potom dokončili celé prízemie poschodového domu. Pokiaľ to počasie dovolí, chcú ešte do konca roka urobiť stropy, vymurovať celé horné poschodie, osadiť krovy krytinou a dokončiť tak hrubú stavbu domu.

Pin It