Nové materiály, nové a stále lepšie úžitkové vlastnosti tehlových výrobkov – to všetko už patrí k štandardom radu produktov spoločnosti HELUZ. Záujmu architektov, projektantov, developerov aj odbornej stavebnej verejnosti neunikla ani prezentácia nového tehlového materiálu pre nenosné murivo HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená na stavebnom veľtrhu FOR Arch vlani v Prahe. A ako výrobca avizoval, od júla 2017 je prvá brúsená AKU tehla so zvukovou nepriezvučnosťou k dispozícii pre najširšie využitie v stavebníctve.

 

Ilustracka

 

Viac miesta na rovnakej ploche

Táto novinka má oproti iným klasickým tehlovým materiálom celý rad technických vylepšení, lepšie akustické (zvukovo-izolačné) a tepelno-izolačné vlastnosti. Vďaka štíhlejšej konštrukcii AKU KOMPAKT 21 zabezpečí väčší úžitkový priestor, čím umožní dosiahnuť väčšie úžitkové plochy v rámci bytu. To je dobrá správa najmä pre developerov, ktorí získajú na rovnakej zastavanej ploche viac predajných metrov úžitkovej plochy.

Kvôli lepším úžitkovým vlastnostiam nových murovacích materiálov volí spoločnosť HELUZ kombináciu tehlového črepu s materiálmi, ktoré najvýraznejšie vylepšujú požadovaný parameter. V prípade tehlových blokov HELUZ Family 2 in1, určených na obvodové murivo nízkoenergetických a pasívnych domov, je tvárnica vyplnená expandovaným samohasiteľným polystyrénom. Tieto tehlové tvárnice tak získavajú vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti.

Redukuje prenos konštrukčného hluku

Pre akustické bloky HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená bola zvolená minerálna vlna, a to rovnako kvôli vynikajúcim akustickým vlastnostiam. Vďaka unikátnej konštrukcii tehlového bloku, určeného na vnútorné murivo, sa môže správať ako dvojitá konštrukcia. Okrem výbornej zvukovej izolácie teda zároveň prispieva k významnej redukcii prenosu konštrukčného hluku (napríklad eliminácia hluku pri zabuchnutí dvierok skrinky zavesenej na murive). Murovanie stien so zvýšenými požiadavkami na zvukovú izoláciu pomocou tenkovrstvového PU lepidla (HELUZ peny) bolo doteraz tabu. Vďaka vývoju nového tehlového bloku to už neplatí. Najnovšie je teda možné zhotoviť deliace steny medzi dvoma bytmi suchou technológiou murovania a pritom dosiahnuť lepší výkon zvukovej izolácie oproti aktuálne ponúkaným AKU blokom, a to pri úspornej šírke len 21 cm.

Máte susedov, ktorí šetria na váš úkor?

Oveľa lepšie sú aj tepelnoizolačné vlastnosti steny vybudovanej z tehál HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená, ako v prípade tradičného riešenia z akustických tehál. To napomáha k znižovaniu tepelných strát obývaného bytu, ktorý susedí s málo obývaným bytom, a teda k úsporám energie používateľov vykurovaných bytov. Ľuďom, ktorí šetrili tak, že si nechávali „vykurovať byt od susedov“, teda odzvonilo.

Bezproblémové a ľahké

Vďaka brúseniu sú tehly kalibrované na výšku 249 mm, takže nevzniká problém vo výškovom module. Ten je viditeľný pri súčasnom murovaní obvodového muriva z brúsených tehál a priečok z nebrúsených AKU tehál murovaných na maltu. Zároveň sú brúsené tehly menšie a ľahšie, preto je manipulácia s nimi jednoduchšia a statické zaťaženie stavby je menšie. Keďže HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená je tvorená dvoma 8,5 cm tvarovkami, úprava rozmerov tehál nie je žiadny problém. Stačia bežné pracovné nástroje, ako napríklad uhlová brúska 230 mm či píla na rezanie tehál.

 

WP 20180328 10 17 42 Pro

 

Zoštíhlenie tehly – viac priestoru na bývanie

Menšia hrúbka steny o 4 cm oproti tradičnému riešeniu šetrí zastavanú plochu a umožňuje tak dosiahnuť väčšie úžitkové plochy v rámci bytov. Ako sme už spomenuli, toto „zoštíhlenie tehly“ ocenia nielen majitelia bytov, ale najmä investori bytových domov. S materiálom HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená získajú na rovnakej pôdorysnej ploche viac metrov úžitkovej plochy.

HELUZ AKU KOMPAKT 21 broušená 2

VÝHODY TEHLY AKU KOMPAKT 21 BRÚSENEJ

  1. Lepšie akustické (zvukovo-izolačné) vlastnosti – výrazne lepší zvukovo-izolačný komfort oproti doteraz používaným akustickým tvarovkám; redukcia prenosu konštrukčného hluku.
  2. Kompatibilita s brúsenými blokmi HELUZ pre obvodové steny – murovací blok je brúsený, má rovnakú výšku (brúsené bloky sú v súčasnosti jednoznačne najrozšírenejším murovacím materiálom).
  3. Lepšie tepelnoizolačné vlastnosti – o 45 percent lepší súčiniteľ tepelnej vodivosti a súčiniteľ prestupu tepla podstatne obmedzia unikanie tepla z vykurovaného bytu k „šetriacemu susedovi a do chladnejších priestorov (chodby a schodiská).
  4. Menšia plošná hmotnosť – o 19 percent menšie zaťaženie stavby v porovnaní s AKU 25 MK, jednoduchá realizácia murovania na PU penu, nižšia hmotnosť bloku a menší presun hmôt.
  5. Úspora miesta – o 14 percent tenšia tvarovka (24/28 cm – hrúbka múru s omietkami).
  6. Technické parametre tvarovky – zaraďujú tehlu na absolútnu špičku vo svojej triede použitia (akustické bloky, akustické priečky).


WP 20180328 09 42 40 Pro

 

TECHNICKÍ PORADCOVIA ŠKOLIA PRIAMO V PRAXI

V marcisa uskutočnilo zaškolenie realizačnej firmy priamo na stavbách bytových domov v Ostrave a v Brne – Řečkoviciach. Témou bolo použitie systémového riešenia steny z bloku HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená v praxi. Išlo o riešenie detailov napojenia stien, dilatácií, ukotvenia k železobetónovým stĺpom a podobne. Ide o jedny z prvých developerských stavieb s použitím nového akustického kompozitného nenosného bloku v takom rozsahu.

 

text a foto: Heluz

Pin It