text redakcia foto Lexus

Automobilka Lexus neobmedzuje svoju kreatívnu tvorbu iba na samotné vozidlá. Dokazuje, že v oblasti dizajnu nepozná limity. Značka sa vďaka tomu rýchlo zaradila medzi stálice Milan Design Weeku. Podujatie Lexus Design Event je zakaždým nesmierne inšpiratívne a plné podnetov pre všetky zmysly – podobne ako samotné automobily tejto slávnej značky.

 

lexus hlavny

 

Nová vízia luxusu

Výsledkom vášne pre dizajn je aj nový koncept automobilu Lexus LF-1 Limitless. Prináša so sebou nový druh luxusného vozidla – vlajkový crossover, v ktorom sa snúbi skvelý výkon s neobmedzeným komfortom. Dizajn karosérie spája organické tvary tekutého kovu s ostrými hranami tradičných japonských mečov.

 

04 lex lsg my18 0004low 2

 

Luxus do poslednej bodky

Model Lexus LS je zhmotnenou odpoveďou značky, ako prekračovať hranice automobilového luxusu. Dizajn vozidla je výrazne inšpirovaný tradičnou japonskou estetikou a pohostinnosťou v štýle omotenashi. Prístrojová doska má pripomínať struny hudobného nástroja koto, ktorý sa ponáša na harfu. Jednotlivé „struny“ sú vlastne polohovateľné rebrá, ktorými možno regulovať prívod vzduchu do kabíny. Do sedadla vodiča je integrovaný masážny program, vychádzajúci z tradičnej masáže shiatsu. Interiérové osvetlenie zasa pôsobí, ako by v aute plápolali tradičné papierové lampy andon, typické pre éru Edo v 17. a 18. storočí. 

 

01 Zone 1 Conceptcar with Philippe high

 

Krátka retrospektíva

Lexus Design Event vznikol v roku 2005 a odvtedy každý rok rozvíja spoluprácu s iným popredným dizajnérom či architektom. V roku 2008 napríklad zaujal ateliér Nendo obrovskou krištáľovou štruktúrou, ktorá predstavovala „flexibilný, ale zároveň trvácny“ pohyb. V roku 2014 zasa vytvorili tri inštalácie na tému „Úžasný v pohybe“ taliansky fenomén Fabio Novembre, dizajnér Nao Tamoura a profesor HiroshiIshii. V roku 2015 predstavil francúzsky dizajnér Philippe Nigro (na obrázku) svoju „Cestu zmyslami“, a to skutočne multisenzorickým spôsobom. Vďaka tejto inštalácii sa Lexus stal víťazom Milano Design Award v kategórii „Najzábavnejší počin“. 

 

02 believeinlimitless longshot 04

 

Pomocou dizajnu chce značka Lexus vytvárať lepší svet, podporovať predstavivosť a kreativitu. Dizajn je katalyzátorom neustálej zmeny, napredovania aj komplexnosti, môže zmeniť bežné veci na výnimočné a naučiť ľudí, že v kooperácii a koexistencii sú ich možnosti bezhraničné.

 

02 sota ichikawa main

 

Bezhraničná koexistencia

Tohtoročnú „hviezdnu“ inštaláciu s originálnym názvom Limitless CO-existence navrhol pre Lexus japonský architekt Sota Ichikawa zo štúdia Double Negatives Architecture, ktorý je známy spájaním informačných technológií a dizajnu tak, aby vytvoril nové predstavy o fyzickom priestore. V prípade inštalácie pre Lexus sa zahral s lasermi a svetlami, ktoré v prostredí pôsobia harmonicky. Nie sú však prvoplánovým svetelným divadlom. Vychádzajú z myšlienky, že každý z nás je stredobodom sveta, pretože sa naň pozerá z vlastnej perspektívy. Jednotlivé individuality (ľudí) tu reprezentuje „nekonečný“ počet samostatne osvetlených vertikálnych vlákien. Žiadne z nich nie je v tieni, ani v úzadí, čím architekt zdôraznil, že v centre pozornosti je individuálny náhľad každého človeka. 

 

Pin It