text a foto LUCRON 

Medzi nové trendy mestského bývania patria aj 2,5-izbové byty, kde na menej ako 50 metroch štvorcových môžete pohodlne bývať spolu so svojím partnerom, s dieťaťom a trebárs i s domácim miláčikom. Architektky Tatiana Bočkayová a Jana Marinicová vám prezradia, ako dokáže takýto byt poskytnúť plnohodné a príjemné bývanie. 

 

 8

 

V spoločnosti čoraz viac rezonuje rezonuje pojem „mestské bývanie”. Pre koho je určené?

Mestské bývanie je vhodné najmä pre mladých a aktívnych ľudí, ktorí chcú mať všetko poruke – či už ide o služby, obchody, kultúru alebo zážitky. Keďže je dnes čas veľmi vzácny, nikto ho nechce strácať presúvaním sa za potrebnými vecami príliš ďaleko. Ľudia oveľa radšej uvítajú možnosť, ak sa môžu všade dostať buď pešo alebo bicyklami.

 

Čo očakávajú mladí a aktívni mestskí ľudia od bývania? 

Okrem bezpečia a súkromia očakávajú zeleň v blízkom okolí, ktorá je jedným z hlavných atribútov mestského bývania. Rodiny s malými deťmi hľadajú priestor, kde sa ich deti môžu bezpečne hrať na ihrisku v blízkosti bytu. Betónovou džungľou bez priestoru na trávenie času vonku ich nezaujmete. Ľudia, ktorí deti síce nemajú, ale chcú mať svoje súkromie, zväčša hľadajú menšie, tzv. štartovné byty, v ktorých môžu žiť so svojím partnerom a nedeliť sa o priestor s ďalšími ľuďmi.

 

 2

 

V mnohých developerských projektoch, nevynímajúc projekty spoločnosti Lucron, sa môžeme stretnúť s pomerne atypickými 2,5-izbovými bytmi. Pre koho sú tieto byty určené? 

Svoj sen o bývaní si v nich môžu splniť rôzne vekové kategórie. Môže tu žiť pracujúca dvojica, ktorá potrebuje mať vytvorený priestor na prácu a pol izbu využije ako pracovňu. Svoje miesto si v dispozične menšom byte nájdu aj rodiny s jedným dieťaťom, ktoré si z pol izby môžu pre zmenu spraviť detskú izbu. Človek, ktorý je „single“, si tu zas môže vytvoriť oddychovú zónu – fitnes, a rozvedený muž si ju jednoducho zariadi ako útulnú izbu pre svoje dieťa spojenú s hosťovskou izbou. V tomto byte si aj napriek menšej výmere nájde svoj kútik každý. Priestor plnohodnotne využije jeden človek i mladá rodina.

 

 

 

 

Rozprávame sa o byte, ktorého rozmery nie sú väčšie ako 60 m2 vrátane terasy. Je možné na tomto relatívne malom priestore zabezpečiť plnohodnotné bývanie pre všetkých, či už ide o mladú rodinu alebo pracujúcu dvojicu? 

Ak je byt efektívne zariadený, určite áno. Odporúčame premyslenú dispozíciu, pri ktorej môže byť veľmi nápomocný architekt, vnímajúci priestor úplne inak ako samotný klient. Architekt vie dispozične využiť aj miesta, ktoré sa na prvý pohľad využiť nedajú. Napríklad, v tejto hosťovskej izbe našli plné využitie skrine, v ktorej je vsadená posteľ, vďaka čomu sme získali priestor aj na pracovňu.

 

 9

 9

 

A čo úložný priestor? Toho je po čase málo i v tom najväčšom byte. Nie je v takom malom byte príliš veľkým problémom?

Samozrejme, na úložné priestory sa nesmie zabúdať. Musia byť dokonalo premyslené, inak môžu spôsobiť problémy. Všetky veci majú byť pekne schované a všetko musí mať svoje miesto. Žitie v priestore bude pohodlné len vtedy, ak byt bude pôsobiť upratane. Pri navrhovaní interiéru je preto dôležité myslieť na to, aby bol byt jednoduchý, minimalistický, čistý a nepôsobil preplneným dojmom. Riešením sú vstavané skrine, ktoré je potrebné navrhnúť a umiestniť tak, aby doslova splývali s priestorom a nepôsobili rušivým dojmom. 

 

V čom ako architektky vidíte najväčšie výhody projektu 2,5-izbového bytu v rezidenčnom bývaní v porovnaní s klasickými staršími bytmi? 

Výhod je niekoľko, začala by som priestrannou terasou, na ktorú sa napríklad v projekte 2,5-izbových bytov v Urban Residence dá vyjsť z každej izby. Nie je to len malý balkón, na ktorý sa ledva zmestí sušiak na bielizeň. Je to priestranná terasa, na ktorej si môžete vychutnať dokonalý relax. Ďalšou výhodou je prepojenie kuchyne s obývacou izbou. Pri varení nemusíte byť zatvorení v samostatnej miestnosti ako pri spomínaných starších bytoch. 

 

Čoho sa mladí ľudia najviac boja, keď na papieri vidia dispozíciu malého bytu? 

Najväčší strach majú zo stiesneného priestoru. Boja sa, že tu nebudú môcť „dýchať”, celý byt bude preplnený vecami a človek sa nebude vedieť vo vlastnom byte ani otočiť. Pritom aj tento byt je ukážkou toho, že aj malý priestor môže byť funkčný. Treba sa však presvedčiť na vlastnej koži. Spoločnosť Lucron má pri každom svojom projekte vybudované predajné miesto, ktoré môžu záujemcovia navštíviť a ochotný personál im ukáže vzorový zariadený byt. Na vlastné oči tak môžu vidieť, ako je dispozične vyriešený, navrhnutý a zrealizovaný. 

 

 14

 

Aké sú najčastejšie otázky klientov v súvislosti s menším bytom? 

Najčastejšie sa pýtajú na kuchyňu. Boja sa najmä toho, že malý byt musí mať automaticky malý kuchynský kút, ktorý nespĺňa všetky parametre. Kuchyňa v bytoch spoločnosti Lucron má však plnohodnotnú kuchynskú linku s umývačkou riadu, varnou doskou či vstavanou chladničkou. Ak dobre premyslíte, kam efektívne umiestniť každú funkciu, niet dôvodu obávať sa menšieho bytu. 

 

 10

 

V čom je celkovo rezidenčné bývanie lepšie v porovnaní s klasickým bývaním v panelákoch? Prečo by ľudia, ktorí majú záujem o nové bývanie, mali rozmýšľať nad rezidenčným bývaním?

Veľkou výhodou sú najmä parkovacie miesta v podzemnej garáži, ktoré si ľudia môžu kúpiť k bytu. Nemusia tak hľadať parkovacie miesto na preplnených a často odľahlých parkoviskách alebo parkovať na obrubníkoch a trávnatých plochách. Rovnako dobre sú vybavené i pivničné kobky, kde si môžete uložiť nepotrebné veci. Ďalšou, o nič menšou výhodou je blízkosť občianskej vybavenosti. Na prízemí rezidencie sa nachádzajú služby a obchody. Človek tak môže doslova v papučkách vybehnúť po pečivo alebo do reštaurácie.

 

Pin It