Najčastejším omylom, ktorého sa klienti pri poisťovaní svojej nehnuteľnosti dopúšťajú, je ten, že si zamieňajú poistenie domu s poistením domácnosti. Každé z týchto poistení sa vzťahuje na niečo iné a má iný rozsah poistného plnenia.

Poistenie domu a bytu chráni vašu nehnuteľnosť. Ak vám rozostavaný alebo hotový dom poškodí prírodný živel, vandali alebo príde ku krádeži či inej škode, vznikne vám nárok na náhradu škody od poisťovne. Toto poistenie sa vám môže hodiť hlavne v dovolenkovom období, keď svoju nehnuteľnosť opustíte aj na niekoľko dní alebo aj týždňov. 

Čo však, keď sa vám následkom prírodného živlu poškodí drahý nábytok alebo vám niekto ukradne drahú elektroniku? Ak by ste mali uzatvorené len poistenie domu, ostala by náhrada škody na vás. Poistenie domu totižto chráni váš dom, nie však vašu domácnosť. Riešením je poistenie domácnosti, ktoré chráni vašu domácnosť, teda všetko, čo máte vo svojom dome. Chrániť tak môžete elektroniku, nábytok, oblečenie a ostatné cennosti, ktoré máte doma.

 

Obrazok PR clanok PDD stavebnictvoabyvanie.sk

 

Najvýhodnejšiu ponuku si nájdete za pár minút

Medzi Slovákmi sú tieto typy poistení často podceňované a prehliadané. Pri poisťovaní svojej nehnuteľnosti klienti častokrát zabudnú aj na poistenie domácnosti. Keď potom príde k poistnej udalosti súvisiacej s ich zariadením, poisťovňa im nič nepreplatí. Berte preto na vedomie, že je rozdiel medzi poistením nehnuteľnosti a poistením domácnosti, ktoré sa vzťahuje už priamo na váš majetok.

Keď sa správne zorientujete v terminológii, čaká na vás výber najvýhodnejšej ponuky. Našťastie, tento úkon vám zaberie len pár minút. Dnes už nemusíte obiehať poisťovne a porovnávať si jednotlivé ceny ponúk a konkrétne podmienky. Stačí využiť online kalkulačku pre porovnanie cien poistenia domu a domácnosti. Kalkulačka vám vypočíta poistné a zároveň zohľadní aj dostupné zľavy. Z porovnania všetkých poisťovní si tak ľahko vyberiete tú ponuku, ktorá je pre vás najvýhodnejšia.

 

Pozor na podpoistenie!

Uzatvorením poistenia sa to však nekončí. Mnohí z nás neustále zveľaďujú a vylepšujú svoje bývanie. Preto raz za 3 až 5 rokov nezabudnite skontrolovať vaše poistné zmluvy. Túto kontrolu by ste mali vykonať taktiež po každej prestavbe, renovácií či prerobení časti bytu alebo domu. Cena vašej nehnuteľnosti tak mohla stúpnuť, a preto by ste si mali dať pozor na to, aby váš dom či byt neostal podpoistený. V prípade škodovej udalosti by vám poisťovňa preplatila iba škodu do výšky poistného limitu, ktorý by nezodpovedal skutočnej hodnote vášho majetku.

 

Foto: Pexels

Pin It