Je pre každého, kto vie, že si škody na aute zapríčiní vo väčšine prípadov sám. Vlastne nikdy nevie, čo sa stane, ale pre prípad, keby niečo. Kryje škody aj vtedy, keď sa stanú v dôsledku nepredvídateľných príčin alebo vandalizmu. Havarijné poistenie by chcel mal uzatvorené každý, keby vedel, že to funguje stopercentne v každom prípade. V akých prípadoch havarijné poistenie neplatí?

 

byvanie 2020 poistenie auta 2020 poistenie2020 alkohol za volantom skody auta

 

Poistenie je dobré len vtedy, keď sa nič nestane. Ale keď sa dostanete do nepredvídateľnej situácie a budete chcieť využiť havarijné poistenie, ktoré si každoročne platíte, a až v tom momente začnete vo vašej poisťovni zisťovať na čo máte, a na čo nemáte nárok, vtedy bude neskoro. 

Vecí, ktoré poisťovňa pokryje poznáte, informujte sa najmä o tých, ktoré nie sú súčasťou vašej vzájomnej dohody. Predídete nepríjemným situáciám vtedy, keď si pri podpisovaní zmluvy s poisťovňou vopred zistíte, čo vaša poisťovňa v prípade škody nebude ochotná preplatiť. 

 

Kedy vám poisťovňa nepomôže:

Alkohol za volantom
Ak spôsobíte nehodu pod vplyvom alkoholu, alebo aj v tom prípade, ak nie ste jej vinníkom vy, tak okrem zadržaného vodičského preukazu, vysokých pokút a prípadného väzenia vám to spočíta aj vaša poisťovňa. Poisťovňa môže od vás vymáhať aj tisícky eur. Všetky škody spôsobené vodičom, ktorý je pod vplyvom alkoholu vám žiadna poisťovňa nepokryje.

 

Nesprávny dezén pneumatík
Z plnenia vás môže diskvalifikovať aj zlý technický stav vozidla. V zime ide špeciálne o otázku pneumatík. Ak bude v policajnom zázname uvedené, že škoda bola spôsobená v dôsledku nesprávneho dezénu pneumatík, poisťovne môžu znížiť alebo úplne odmietnuť poistné plnenie pri havarijnom poistení.

 

dezen byvanie 2020 pneumatiky trendy 2020 stavebnictvo byvanie poistka

 

Telefonovanie za volantom
Poisťovňa vám určite nepomôže ani vtedy, ak ide o porušovanie predpisov, napríklad telefonovanie za volantom, neplatné vodičské oprávnenie, nevenovanie sa plne vedeniu motorového vozidla, úmyselné poškodzovanie vozidla, škody spôsobené vojnovými udalosťami, teroristickými útokmi, štrajkami, vzburami alebo násilnými nepokojmi, škody spôsobené nesprávnou obsluhou, údržbou alebo neschváleným používaním vozidla, škody spôsobené prirodzeným opotrebovaním sa, chybnou konštrukciou, chybou materiálu alebo výrobnou chybou.

 

havarijne poistenie auta telefonovanie za volantom trendy 2020

 

Škody spôsobené hlodavcami
Čoraz častejšími nehodami na autách sú škody spôsobené hlodavcami. Pod kapotou vášho vozidla môžu narobiť veľké problémy aj malé hlodavce ako kuny alebo lasice. Môže sa stať, že malý hlodavec vám prehryzne kábel riadiacej jednotky automatickej prevodovky, čo vám auto úplne znefunkční. Napriek takýmto prípadom, nie všetky havarijné poistky túto poistnú „udalosť“ plne kryjú. Poškodenie káblov, hadíc, obkladov alebo izolačných materiálov na vozidle spôsobených ohryzením alebo prehryznutím hlodavcami môže znamenať škody v tisíckach eur.

 

kuna auto poistenie 2020 havarijne trendy 

Text: Petra Laclavíková

Pin It