Drsný pohľadový betón na stenách obývačky, chladný kameň a prírodné dubové kabinety v kuchyni. Vlysové parkety a nehorázne provokatívna rozloha spoločenských zón. ​Huntingtower v Melbourne zosobňuje výrazný mužský štýl. 

 

 

Možno to vysvetliť tým, že majiteľ domu, architekt a developer Bear Agushi si pri výstavbe svojho príbytku vyberal veľmi starostlivo, komu zverí do rúk dispozíciu, interiér, fasádu aj budúcu záhradu. Oslovil Jacka Merla, krajinného architekta, ktorý sa rozhodol, že do vzhľadu okolia bude zasahovať čo najmenej. Na záhrade aj vnútri domu vznikol kontext medzi veľkolistými rastlinami a mladými stromami, navodzujúcimi východnú estetiku. No vytvoriť dojem domova v štýle wabi-sabi nebolo zámerom nikoho z tímu. 

 

huntingtower melbourne architektura australia stavebnictvo byvanie

 Foto: Derek Swallwell

 

Bear, preferujúci možnosť mať nad projektom absolútnu kontrolu v každom ohľade, bol pri výstavbe obzvlášť kritický. Stal sa totiž klientom aj projektantom. Spolu s ostatnými členmi jeho kancelárie Agushi pristupoval k výstavbe od prvého momentu mimoriadne zodpovedne, za čo mohla do istej miery aj obmedzená dostupnosť na pozemok. Vedomý si toho, že proces výstavby by mohla ohroziť akákoľvek nečakaná udalosť, navrhol Bear v spolupráci s remeselnou spoločnosťou Workroom vilu pozostávajúcu z dvoch blokov, prepojených v sekcii točitého jednoramenného schodiska s expresívnym výrazom. A to tak, aby všetko prebiehalo podľa vopred stanovených pravidiel. 

 

 

 

workroom huntingtower schodiskove rameno casopis sab stavebnictvo a byvanie

 Foto: Derek Swallwell

 

"Inšpiráciou pri tomto projekte bol pre mňa predovšetkým Workroom," priznáva Bear Agushi a poukazuje tým na autorstvo Johna Bornasa, vedúceho architekta projektu. Jeho estetika sa prejavila na veľkosti izieb, zónovaní, výbere materiálov a nakoniec, aj na skulpturálnom vzhľade schodiska spájajúceho dennú časť domu od nočnej časti, vyhradenej len majiteľom. Je to neobvyklé schodisko. Rameno je v oceľovom púzdre, ktorým sa po jednej strane vinie leštené chrómované madlo. Tvar dubových schodiskových stupňov má vystupujúcu čelnú hranu. Detail, ktorý účinkuje na obyvateľov a hostí každým krokom, každou hodinou a zmenou svetla v interiéri, vnikajúceho dnu cez veľkolepú sklenú fasádu. 

 

 

huntingtower kupelna melbourne australia bear agushi stavebnictvo byvanie

 Foto: Derek Swallwell

 

"V dobe rýchlych trendov z Pinterestu a Instagramu je podľa mňa dôležité nájsť a podporiť miestne talenty. A to je dôvod, prečo si pri každej spolupráci vyberám tých, ktorí talentovaní naozaj sú. Ak totiž chcete vytvoriť niečo unikátne, musíte mať pritom niekoho so skutočným tvorivým duchom," hovorí Bear Agushi s pohľadom do záhrady, na ktorej je v tesnej blízkosti s vnútornou jedálňou rozložená vonkajšia kuchyňa. 

 

 

workroom huntingtower obyvacia cast lounge wabi sabi stavebnictvo byvanie

Foto: Derek Swallwell

 

 

Keď sa Bear a John na projekt dívajú spätne, ich názory sa zhodujú. Je dôležité, aby bol na projekte zúčastnený každý, kto má podobnú víziu a dokáže sa naladiť na tú istú vlnu. Za iných okolností by nielenže nevznikol domov pre Beara a jeho rodinu, ale takisto by sa do domu neboli dostali modely lokálnych dizajnérov. Medzi mnohými najväčšmi zaujme najmä subtílne osvetlenie Daniela Giffina, levitujúce nad kuchynským ostrovom z brúseného kameňa.

 

 

"V dobe rýchlych trendov z Pinterestu a Instagramu

je podľa mňa dôležité nájsť a podporiť miestne talenty."

- Bear Agushi

 

 

A už z prvej obhliadky domu je zrejmé, že za projektom stoja muži. Drsný pohľadový betón na stenách obývačky, chladný kameň a prírodné dubové kabinety v kuchyni, vlysové parkety a nehorázne provokatívna rozloha spoločenských zón. Len máločo by dokázalo prekvapiť. Náznak farby je minimálny, aj keď...

 

 

 

workroom m huntingtower neolit casopis sab stavebnictvo byvanie

 Foto: Derek Swallwell

 

 

Do kreatívneho dialógu zasiahli aj ženy. Na jednej strane manželka Beara Agushiho, na druhej interiérová dizajnérka Simone Haag. Sú miesta, kde je ich prítomnosť nepopierateľná a sú miesta, v ktorých je cítiť kompromis medzi názormi. Simone v záujme zachovania rovnováhy medzi maskulínnou a feminínnou energiou v domácnosti postavila do každej z miestností oblé, hladké a lesklé vázy.

 

 

"Ak chcete vytvoriť niečo unikátne, musíte mať pritom niekoho so skutočným tvorivým duchom."

- Bear Agushi

 

 

Do jedného zo salónikov zasiahla popri Simone neomylne aj manželka. Červená velúrová pohovka v bledej schéme má tú správnu veľkosť na to, aby nepôsobila vulgárne a tú správnu formu na to, aby aj navzdory farebnej sýtosti len decentne a s glamourom rozjasňovala priestor so zvlnenými drapériami záclon a vláknami huňatého koberca posiateho animálnym vzorom.  

 

 

huntingtower workroom australia melbourne stavebnictvo byvanie

 Foto: Derek Swallwell

 

Je to moment, ktorý by ste od brutalisticky stvárneného objektu boli očakávali len sotva. Obzvlášť od domu, ktorý nesie pomenovanie Huntingtower (Rozhľadňa). Ale synergia medzi Simone, Bearom a Johnom v tomto prípade zafungovala. Vznikol príbytok, ktorý aj s tlmenou paletou, prirodzeným výrazom a miestami agresívnym, asketickým dojmom, zodpovedá vlastným pravidlám. Majiteľom poskytuje dostatok, ba priam až luxus z voľného miesta. S citlivým výberom doplnkov a odvážnou kombináciou materiálov v ňom prúdi pozitívna, vrúcna energia a ten správny "dandy" vibe.

 

 

 

 

 

 

Pin It