Mnoho z nás pozná kopec rád o tom ako sa dá šetriť energiou. Aj my sme vám priniesli zopár rád ako na to. No niekedy sa stane, že sa do éteru vypustí nezmysel, ktorý sa toľko krát zopakuje, až ho začneme považovať za pravdivý fakt. Zozbierali sme pre vás 7 najčastejších energetických mýtov.

 

sse appka do mobilného telefonu casopis sab stavebnictvo byvanie

 

 

Mýtus č. 1: Pri odchode z domu nechajte zapnutý ventilátor. Keď sa vrátite domov privíta vás chládok.

Ventilátory neochladzujú vzduch. Oni ho len rozhýbu po priestore. Preto, ak nikto nie je doma, zapnutý ventilátor je len plytvanie energiou.

 

Mýtus č. 2: Zariadenia nežerú energiu, keď sú vypnuté.

Možno v minulosti tomu tak bolo, ale teraz je všetko inak. Vďaka moderným nastaveniam a rôznym synchronizáciám v pohotovostnom režime sú totiž zariadenia stále potichučky zapnuté. Výrobcovia elektronických zariadení sú presvedčení, že ich zákazníci milujú predovšetkým pohodlie, takže výrobky, ktoré vyrábajú, sú pripravené na okamžité zapnutie ihneď, ako stlačíte tlačidlo. Niektoré z týchto zariadení používajú takmer toľko energie, keď sú “vypnuté“, ako keď sa zapnú. Títo energetickí upíri postupne míňajú peniaze z vašich peňaženiek.

 

 

Mýtus č. 3: Halogénové svetlá sú superúčinné.

Nie, svetlá LED sú superúčinné. Halogénové svetlá sú len ďalším typom žiarovky a zatiaľ čo pracujú trochu efektívnejšie ako bežné žiarovky, sú podstatne menej výkonné ako LED a CFL.Na webe Stredoslovenskej energetiky (SSE) nájdete e-shop, na ktorom sa nachádza široká ponuka LED žiaroviek garantovanej kvality a s výnimočnými vlastnosťami.

 

Mýtus č. 4: Nechať svetlo zapnuté šetrí viac energie, ako zapínanie a vypínanie.

Ak necháte svetlá zapnuté, keď ich nikto nevyužíva, spotrebujete oveľa viac energie ako je potrebné na ich zapnutie a vypnutie. Závisí to aj od žiarovky, no opakované zapínanie a vypínanie svetiel neznižuje ich životnosť.

 

 

sse energeticka uspornost casopis sab stavebnictvo byvanie

 

 

Mýtus č. 5: Stropné ventilátory pomáhajú pri ochladzovaní miestnosti.

Stropné ventilátory len cirkulujú vzduch po celej miestnosti, tým docielia to, že sa vám zdá, že je izba chladnejšia. Ventilátory nechladia vzduch, oni len pocitovo chladia ľudí.

 

Mýtus č. 6: Ušetrite energie umývaním riadu ručne namiesto umývačky riadu.

To, čo si mnohí ľudia nemusia uvedomiť je, že ručným umývaním v skutočnosti používajú viac teplej vody ako umývačka riadu. Veľa moderných umývačiek riadu má nastavenie energetickej spotreby, ktoré využíva menej vody.

 

Mýtus č. 7: Solárne panely sú drahé a nedokážu vyprodukovať dostatok energie.

Solárne panely postupne získavajú elektrickú energiu počas celého roka. V lete počas najväčších solárnych ziskov dokážu pokryť úplnú potrebu teplej vody v rodinnom dome a po zvyšok roka čiastočne znižujú potrebu dodávky tepla z hlavného zdroja. Celkovo znižujú záťaž na životné prostredie a zároveň náklady domácnosti na energie. Získajte so SSE finančný príspevok na obnoviteľné zdroje energií  a zapojte sa do dotačného programu Zelená domácnostiam, ktorý bude pokračovať aj v roku 2019.  

 

 

Viac praktických rád ako ušetriť na energiách pri bežných denných činnostiach nájdete na www.sse.sk/rady.

 

Pin It