Dom na polostrove Mornington, patriacom ku štátu Victoria v Austrálii, predstavuje príležitosť aj výzvu súčasne. V prípade bývania v tejto lokalite si stvárnenie rodinného domu vyžadovalo kreatívne a zároveň citlivé pochopenie topografie, ktorá viedla architektov ku konečnému riešeniu projektu.

 

Prvou vecou, ktorá vzbudí záujem pri pohľade na dom z portfólia austrálskej kancelárie studiofour, je bez akýchkoľvek pochýb jeho formálne stvárnenie. Ridge Road House sa totiž rozprestiera na viacerých úrovniach terénu. Počas navrhovania projektu bola venovaná veľká pozornosť dômyselnej kompozícii, ktorá by dokázala v najväčšej možnej miere využiť všetky prirodzené výhody pozemku; počnúc dôrazom na maximálny zisk denného svetla až po priame spojenie s prírodou, zdôraznené obzvlášť na najnižších úrovniach terás.

 

 

studiofour ridge road house terasove clenenie domu interier exterier stavebnictvo byvanie

 Foto: Shannon McGrath/Studiofour

 

 

Štúdio studiofour opisuje zámer pre výstavbu takéhoto typu domu s cieľom pracovať s možnosťami ,ktoré sú dané vopred. Napriek tomu, že sa rozhodlo vydať náročnejšou cestou, výsledná podoba projektu je plná dômyselne prepracovaných detailov. Ak sa teda návštevník vydá na obhliadku interiéru, prekvapí ho predovšetkým dispozičné riešenie domu.

 

 

ridge house australia outdoor indoor domov posuvne okno interier exterier stavebnictvo byvanie

  Foto: Shannon McGrath/Studiofour

 

 

To odzrkadľuje jeho exteriérový vzhľad. Terasovitá povaha domu totiž zostáva charakteristickou aj v prípade delenia vnútorného priestoru. Jednotlivé obytné zóny plynulo prechádzajú jedna do druhej a ich hranice sú definované len zmenou nadmorskej výšky podlažia. Architekti priznávajú, že pri návrhu sa snažili sústrediť len na to, čo je nevyhnutné. Táto estetika spôsobuje, že austrálsky dom sa na úkor svojej strohosti približuje k harmonicky zvládnutému obydliu s povahou wabi-sabi filozofie. Atmosféra evokuje miestami až posvätný pokoj, čo zdôrazňuje aj práca s interiérovými dekoráciami. Namiesto zaplnenia interiéru náročným inventárom a pestrosťou doplnkov stavili totiž majitelia spolu s projektantmi na prenesenie prírodnej energie do samotného centra pozornosti v dome.

 

 

studiofour ridge house australske byvanie outdoor indoor architektura stavebnictvo byvanie

  Foto: Shannon McGrath/Studiofour

 

 

Napríklad neďaleko rastúci strom čajovníka zostáva zarámovaný v celej svojej úplnosti vo vnútri nadrozmerného posuvného okna. Symbióza s prírodou musí byť vždy zachovaná, čo je výsadou tohto projektu. Kuchynské, jedálenské a obytné priestory sú navyše kombinované tak, aby prakticky poskytli potrebnú kapacitu priestoru. Znamená to, že kuchynská linka je namiesto steny zabudovaná do čierneho panelu, ktorý vnútri ukrýva práčovňu a sušiareň. Obývačka s kozubom sa zase vďaka šikovne navrhnutej deliacej polopriečke stáva po prechode do druhej časti izby outdoorovou terasou.

 

 ridge house australia outdoor indoor domov interier exterier stavebnictvo byvanie

  Foto: Shannon McGrath/Studiofour

 

 

Jedným zo zásadných atribútov domu je aj jeho udržateľnosť a to počnúc spôsobom, akým architektonike maximalizuje zisky z denné svetla až po využitie podzemnej vody na pozemku. Ridge House sa pohráva s možnosťami moderného bývania na hranici exteriéru a interiéru, nachádzajúceho harmóniu v kompromise medzi uzavretosťou typickou pre úkryt a otvorenosťou typickou pre austrálske stepi.

Pin It