Rehau podlahove vykurovanie 01

Hľadáte ideálny spôsob vykurovania a chladenia domu? Potrebujete riešenie ako efektívne vykurovať a chladiť vašu novú domácnosť? Rozmýšľate, ako svoj dom zabezpečiť pred teplom a ako vytvoriť v domácnosti príjemné prostredie? Prečítajte si o (ne)výhodách veľkoplošného vykurovania, medzi ktoré patrí rovnako ako podlahové, tak aj stropné vykurovanie a chladenie.

 

princip plosneho vykurovaniaPrincíp plošného vykurovania

Pri plošnom vykurovaní sa využíva sálavý tepelný tok z ohrievanej plochy (podlahy, steny alebo stropu). Tieto plochy dosahujú mierne vyššiu povrchovú teplotu, a tak priamo vyžarujú teplo do okolitej miestnosti, na vnútorné zariadenie i nás ľudí. Takéto teplo je veľmi komfortné a dá sa prirovnať k teplu slnečných lúčov, ktoré nás príjemne zohrejú aj v zimných mesiacoch. Rozloženie tepla v miestnosti je od podlahy smerom nahor rovnomerné, čo ľudský organizmus vníma veľmi pozitívne a približuje sa ideálnemu teplotnému profilu.

Princíp plošného chladenia

spočíva v chladení veľkou plochou (predovšetkým stropov alebo stien) pomocou chladiacej kvapaliny cirkulujúcej v rozvodných rúrkach. Odovzdávanie tepla na rozdiel od klasickej klimatizácie potom prebieha medzi všetkými teplejším objektmi v miestnosti, vrátane ľudského tela,  sálaním na chladiacu plochu (t.j. vyžarovaním). Toto jemné veľkoplošné chladenie spĺňa najvyššie požiadavky na ideálny tepelný komfort. Systémy plošného vykurovania a chladenia REHAU zabezpečujú tepelnú pohodu počas celého roka. Navyše rovnaký systém môže v zime vykurovať a v lete chladiť.

Z veľkoplošných vykurovacích systémov sa teplo šíri prevažne sálaním a radí sa k nemu stenové, podlahové a stropné vykurovanie a plochu tvorí niektorá zo stien - strop, stena či podlaha. Podiel tepelného toku sálaním u stropného vykurovania je zhruba okolo 80%, pri stenovom vykurovaní ide približne o 65% a pri podlahovom je to 55%.

Stropné chladenie funguje na rovnakom princípe ako podlahové kúrenie,  s tým rozdielom, že pri chladení prúdi v rúrkach studená kvapalina.  V našich končinách je stále obľúbenou formou chladenia klimatizačná jednotka, ale čo raz viac ľudí oceňuje výhody stropného chladenia. Napriek tomu, že cena klimatizácie môže byť nižšia, chladenie pomocou veľkoplošných vykurovacích systémov je efektívnejšie a zdraviu prospešné. Cena chladiaceho stropu sa pohybuje v hodnotách od 30 do 180 € za meter štvorcový plochy stropu, ku ktorej treba pripočítať cenu za zdroj chladu (tepelné čerpadlo). Napriek vyššej cene ponúka stropné chladenie skvelú alternatívu oproti klimatizáciám.

podlaha podlahove kurenie pohoda


Steny opäť môžu patriť obrazom a balkóny muškátom

 

Pokrokový systém chladenia má tichý chod, nevytvára studený prúd vzduchu, je skrytý a aj energeticky úsporný.
Malý teplotný rozdiel teplonosnej kvapaliny voči interiéru umožňuje použitie alternatívnych zdrojov energie: tepelné čerpadlá. Vyrobiť chlad môže teda byť aj oveľa lacnejšie a efektívnejšie.

K asi najväčším výhodám patrí jednoznačne to, že sa môžete rozlúčiť s klasickou klimatizáciou, ktorá vám spôsobovala zdravotné problémy spojené s prechladnutím, so stuhnutým krkom a seknutými krížmi. Stropné chladenie, podobne ako podlahové kúrenie, nevíri prach a nie je potrebné ho pravidelne čistiť od baktérií.

Navodí vám prirodzený pocit, ako keď v horúcom letnom dni vstúpite do chladivej katedrály. Navyše, systém stropného chladenia si nevyžaduje takmer žiadnu údržbu.



Možnosti inštalácie stropného chladenia:
Suchý spôsob montáže - sadrokartónové systémové dosky
Mokrý spôsob výstavby - pod omietku
                                           - temperovanie betónového jadra

 


Jednotlivé typy stropného chladenia sa líšia v stavebnej realizácii a z toho vyplývajúcej montážnej náročnosti, ktorá rozhoduje o potrebnej výške investície. Finančne náročnejší variant neznamená lepšie chladenie. Každý typ dokonale splní svoj účel. Rozdiely sú napr. v rýchlosti zmeny teploty, v cene a zotrvačnosti systému. Čím väčšia masa chladenej konštrukcie, tým dlhšia zotrvačnosť systému. Výber vhodného typu stropného chladenia súvisí tiež s materiálovým a konštrukčným riešením vášho stropu a inými faktormi.

Elektrické vykurovanie

Elektrické podlahové vykurovanie má jednoduchú konštrukciu a nepotrebuje žiadny kotol, takže môže byť výhodnou voľbou ako z technického, tak i z hľadiska investície. Prevádzkové náklady elektrického vykurovania sú jednoznačne najvyššie a často prichádza k neskoršej výmene vykurovacieho systému za systém s nižšími prevádzkovými nákladmi. Napr: teplovodné vykurovanie v kombinácii s tepelným čerpadlom. Ideálne je vybrať úsporný systém vykurovania už pri návrhu.

Elektrické podlahové kúrenie je vhodné napríklad ako doplnkové vykurovanie pri rekonštrukciách, kde môže byť veľkou výhodou jeho malá stavebná výška. Využíva sa aj tam, kde je potrebné doplnkové vykurovanie len v niektorých miestnostiach, napríklad v kúpeľni či kuchyni.

 

Systémy REHAU

REHAU ponúka kvalitné systémy vykurovania a chladenia pre stropy, steny aj podlahy, a to v mokrom procese inštalácie (pod omietku resp. montáž do betónového jadra) i suchom procese (systém prefabrikovaných sadrokartónových dosiek).

Vhodným riešením pre chladenie je inštalácia stropného alebo stenového systému, (prípadne  kombinácie plôch, napr. strop/stena),  ktoré predstavujú pre rozumne navrhnuté stavby plnohodnotný chladiaci systém. Ak zamýšľate vykurovať i chladiť tou istou plochou, je využitie stenového systému ideálne riešenie, ktoré navyše prinesie investičnú úsporu. Nie je totiž potrebné budovať osobitný plošný systém pre vykurovanie a druhý pre chladenie.

Chladenie stropom predstavuje najkomfortnejšiu alternatívu plošného chladenia. Pocit jemného chladu bez prievanu je jedinečný a veľmi príjemný. Strop poskytuje spravidla dostatok chladiacej plochy a zároveň najvyšší výkon spomedzi plošných chladení. Pre vykurovanie je vhodný len do nízko energických stavieb, preto sa často kombinuje s podlahovým vykurovaním.

Podlahové vykurovanie REHAU

Samotné podlahové vykurovanie využíva sálavý spôsob šírenia tepla. Keďže teplo sála z veľkej plochy, stačí, keď sa konštrukcia podlahy zahreje na teplotu len o niečo vyššiu, než je teplota vzduchu. Na povrchu podlahy by teplota nemala presiahnuť viac ako 28 °C v prípade laminátu, a v prípade dlažby v kúpeľni môže dosiahnuť teplotu 32 °C.

Rehau podlahove vykurovanie 02

Výhody podlahového vykurovania

  • estetické a priestorové riešenie
  • absencia radiátorov, ktoré zaberajú miesto
  • minimálne vírenie prachu
  • úsporný systém vykurovania
  • zabezpečuje rovnomerné teploty nad celou podlahovou plochou
  • bezúdržbovosť
  • neznižuje vlhkosť v obytných priestoroch ako radiátory
  • neexistuje riziko popálenia, keďže ide o nízkoteplotný systém s maximálnou teplotou 35 ° C

 

Vhodným materiálom pre inštaláciu podlahového vykurovania sú takmer všetky typy podláh napríklad PVC, aj vinylové podlahy. Najlepší prestup tepla a teda aj najvhodnejšia je keramická dlažba, naopak najmenej vhodné je použitie drevenej podlahy, resp. pokladať na podlahu hrubé koberce, pretože čím má podlaha menší tepelný odpor, tým dosiahnete lepší prestup tepla do priestoru.

Podlahové vykurovanie udrží dosiahnuté teplo v priestore oveľa dlhšie ako iné vykurovacie telesá.

Teplovodné podlahové vykurovanie má porovnateľnú cenu s radiátorovým resp. elektrickým kúrením. Teplovodné vykurovanie sa vám vráti v podobe vyššieho komfortu a nízkych  prevádzkových nákladov.

 

Prečo zvoliť podlahový vykurovací systém od GEOTHERM

● energeticky úsporné riešenie - výhodná kombinácia s nízkoteplotným zdrojom
● viacúčelovosť - v zime hreje, v lete chladí
● dlhá životnosť (viac ako 50 rokov) a plná záruka (10 rokov)
● výhodná cena
● minimálne náklady na údržbu
● dodávka na kľúč - realizácia systému vykurovania vrátane ohrevu vody
● tichý chod
● absencia prúdiaceho studeného vzduchu pri chladení
● tepelná stabilita priestoru
● vhodné pre rôzne podlahové krytiny

 

GEOTHERM ponúka vypracovanie návrhu aj cenovej ponuky vykurovanie: www.geotherm.sk/cenova-ponuka/

 

Najčastejšie otázky o podlahovke:

 

Kedy je vhodné kombinovať podlahové vykurovanie a radiátory?

Podlahové vykurovanie je vhodné inštalovať do všetkých vykurovaných miestností. Dnes už nie je dôvod kombinovať podlahové vykurovanie s radiátormi. Na výnimky by mal upozorniť projektant alebo zhotoviteľ, deficit podlahového vykurovania možno napríklad jednoducho doplniť menšou stenovou plochou s vyhrievaním. Nesprávna nemusí byť ani úvaha o inštalácii väčšieho radiátora v garáži alebo pivnici, pričom tieto často budú fungovať aj s použitím nižších vykurovacích teplôt ako samotná podlahovka. Systém tak zbytočne neskomplikujete a nepredražíte. Naopak, do špajze neparí vykurovanie, ale chladenie (hlavne v lete).

 

Ktorá podlahová krytina je najvhodnejšia na podlahové vykurovanie?  

Pri tepelno-technickom výpočte podlahového vykurovania je nutné zohľadniť odpor kladený vedením tepla podlahovou krytinou. Všeobecným pravidlom je, že tento odpor by nemal prekročiť max. hodnotu R=0,15m2K/W. Minerálne podlahové krytiny ako napr. kameň alebo keramické podlahové krytiny sú pre podlahové vykurovanie najvhodnejšie, pretože majú vynikajúcu tepelnú vodivosť, zďaleka nie sú však jedinou voľbou – ich nevýhodou je nízka pocitová teplota, ak podlahovka nie je v prevádzke mimo sezóny. Veľmi využívaným variantom je široký sortiment plávajúcich laminátových aj drevených podlahových krytín, pričom odporúčame, aby mali z výroby potvrdenú vhodnosť pre použitie s podlahovým vykurovaním. Ich hrúbka je v tomto prípade väčšinou okolo 8 až 10mm, nie však viac ako 15mm. Pozornosť je dobré venovať podložke plávajúcej podlahy, vhodné varianty bývajú značené výrobcom. Podlahy z PVC sú v zásade tiež vhodné, tu sa doporučuje lepenie. Taktiež textilné podlahové krytiny (koberec) by mali byť za účelom dosiahnutia lepšieho prestupu tepla lepené a hrúbka koberca by mala byť nižšia ako 10 mm. Vhodné kobercové krytiny majú na zadnej strane označenie „vhodné pre podlahové vykurovania“.

 

Aká je návratnosť investičných nákladov pri plošnom vykurovaní?

Výška investičných nákladov pri plošnom vykurovaní je porovnateľná s klasickými vykurovacími telesami. Úsporné podlahové vykurovanie je ideálnou investíciou. Návratnosť sa vzhľadom na rýchlo stúpajúce ceny energií neustále skracuje a to hlavne v kombinácii s tepelným čerpadlom.

 

 

 

Zdroj: REHAU a GEOTHERM

 

 

Pin It