23.11.2015

V januári uplynul rok, odkedy k nemeckej sieti hotelov 25hours Hotels pribudol ďalší v Berlíne. Industriálne prvky a množstvo zelene z neho robia raj mladých hipsterov.

bikini hotel berlin 01 lobby

Názov hotela je odvodený od názvu komplexu, v ktorom sa nachádza – Bikinihaus. Ten je historicky prepojený so zoologickou záhradou a reprezentuje turbulentnú históriu mesta v povojnových časoch, konkrétne obdobie 50. rokov. Symbol západnej časti Berlína dokončili architekti Paul Schwebes a Hans Schoszberger v roku 1957. Komplex budov tvorí hlavná obdĺžniková budova Bikinihaus s dĺžkou 200 metrov, kino Zoo Palast, budova Grosse Hochhaus (Veľký mrakodrap) a Kleines Hochhaus (Malý mrakodrap), v ktorej sa nachádzajú samotný hotel a parkovisko.

bikini hotel berlin 02 exterier

Kompletná rekonštrukcia budov prebiehala od konca roka 2010 do apríla 2014 a má ambíciu začať novú kapitolu dejín v tejto časti mesta. Bikinihaus je dnes známy ako nákupné centrum – spodné tri poschodia hlavnej budovy patria maloobchodu a gastronómii, pracovné priestory – tretie až šieste poschodie ponúkajú exkluzívne kancelárie, ale aj miesto na oddych, zábavu a kultúru. Veľkým lákadlom je 7 000 m2 voľne prístupných zelených strešných terás a, samozrejme, najznámejšia a najstaršia nemecká zoo. Za týmto všetkým sa nachádza plaváreň Bikini Berlín s panoramatickým oknom s výhľadom na pavilón opíc v tamojšej zoo.

Bikini_Hotel_Berlin_01.jpg Bikini_Hotel_Berlin_02.jpg Bikini_Hotel_Berlin_03.jpg Bikini_Hotel_Berlin_04.jpg Bikini_Hotel_Berlin_05.jpg Bikini_Hotel_Berlin_06.jpg Bikini_Hotel_Berlin_07.jpg Bikini_Hotel_Berlin_08.jpg Bikini_Hotel_Berlin_09.jpg Bikini_Hotel_Berlin_10.jpg Bikini_Hotel_Berlin_11.jpg Bikini_Hotel_Berlin_12.jpg Bikini_Hotel_Berlin_13.jpg Bikini_Hotel_Berlin_14.jpg Bikini_Hotel_Berlin_15.jpg Bikini_Hotel_Berlin_16.jpg Bikini_Hotel_Berlin_17.jpg Bikini_Hotel_Berlin_18.jpg Bikini_Hotel_Berlin_19.jpg Bikini_Hotel_Berlin_20.jpg

 

S odkazom na doby minulé

Unikátom je aj fasáda, ktorá verne kopíruje fasádu z 50. rokov so zreteľom na dnešné energetické smernice. Charakteristickými prvkami tu sú farebné časti vystupujúcich prvkov a veľké horizontálne sklenené panely vo farbe piesku, jantáru, bieleho a čierneho mramoru a sivého kameňa. Ich štruktúra pripomínajúca tkaninu je pripomienkou toho, že v tejto budove kedysi sídlilo centrum textilného priemyslu západného Berlína. Prvky vertikálnej fasády majú zasa zlatú povrchovú úpravu. Fasády novovytvorenej časti kina, schodov na strešnú terasu, parkoviska a novej budovy medzi hotelom a budovou parkoviska boli vytvorené s rešpektom k histórii. Staré, rozbité a nepoužiteľné sklenené panely pôvodnej fasády boli rozdrvené a ako estetický prvok pridané do novej omietky budov. Hra svetla a skla tak vytvára zaujímavé farebné akcenty.

bikini hotel berlin 03 bikini hotel berlin 04

foto Berker 2Eklektická jazda Wernera Aisslingera
Hoteloví hostia sa musia pripraviť na všetko, okrem typických hotelových zážitkov. Interiér hotela navrhoval známy nemecký dizajnér Werner Aisslinger so svojím tímom. Aisslinger pracoval kedysi u osobností ako Jasper Morrison a Ron Arad. So zariaďovaním hotelov má skúsenosti, jeho Michael Berger Hotel vo Friedrichshaine získal ocenenie „European Hotel Design Award“. Najlepším spôsobom, ako opísať interiér berlínskeho hotela, je použiť slová ako eklektický, kombinácia mesta a džungle či harmónia farieb ako smaragdovo zelená, antracitová a teplé červené odtiene. Nechýbajú ani industriálne akcenty. Hostia tu nájdu odpočinok v podobe príjemných čalúnených sedačiek a hojdacích sieťach v lobby priestoroch aj v izbách, z ktorých majú unikátny výhľad na najkrajšie časti mesta. Veľkú úlohu hrá v interiéri zeleň – Aisslinger je fanúšik mestského poľnohospodárstva a kontrastu prírody a kultúry.

 

text: Sláva Štefancová
foto: 25hours Bikini Berlin Hotel

 

Celý článok si môžete prečítať v magazíne SaB máj/jún 2015.

 

 

Pin It