8.11.2016
Navštívili sme malebnú dedinku, aby sme sa presvedčili, ako sa býva v novom domčeku pani Šourkovej. Pozvala nás do svojho bungalovu a porozprávala nám o jej ceste za vysnívaným domčekom.IMG 41322

Bol rodinný dom vašim dlhodobým snom, alebo to pre vás bola len jedna z možností, ako vyriešiť svoje bývanie?

Kto by nesníval o vlastnom domčeku. Niektoré sny sa nám ale zdajú nesplniteľné. Podobné to bolo aj u mňa. Často som si predstavovala, aké by to bolo žiť vo vlastnom dome, ale vždy mi tieto predstavy pripadali nedosiahnuteľné. Jedného dňa sa rodičia rozhodli darovať mi časť svojej záhrady a to bolo pre mňa impulzom. Vedela som, že práve teraz sa mi otvára jedinečná príležitosť, ako si svoj sen splniť. Neváhala som a pustila sa do plánovania.

Nestáva sa často, že by sa do výstavby domu pustila sama žena. Nemali ste obavy, či všetko zvládnete?
Je pravdou, že som sa doma nestretla s kladnými reakciami, keď som oznámila, že sa pustím do stavby domu. Synovia sa k môjmu rozhodnutiu stavali skôr negatívne, takže bolo jasné, že s ich pomocou nemôžem príliš počítať. Nijako ma to ale neodradilo. V dnešnej dobe nie je problém dať si postaviť dom na kľúč a to pre mňa bolo rozhodujúce. Uvažovala som aj o drevostavbe, ale všetky spoločnosti, ktoré som si našla, vyžadovali vlastnú prípravu staveniska. Neposkytovali ani takmer žiadne služby okrem samotnej výstavby domu. Sama by som toto nezvládla, a preto som si vybrala klasické prevedenie domu.IMG 41412

Dôvod, prečo ste si vybrali k spolupráci práve Ekonomické stavby, je teda takmer jasný. Ako ste na túto spoločnosť prišli?

Ekonomické stavby som mala v podvedomí už dlhšiu dobu a to z reklamy v jednom časopise. Práve táto spoločnosť ponúkala všetko, čo som očakávala od stavebnej firmy, ktorá postaví môj dom. Kompletné služby od naplánovania stavby, cez komunikáciu s úradmi a bankou, až po samotnú výstavbu, splnili moje predstavy do bodky.
Aké boli vaše predstavy o budúcom dome?
Obidvoch synov mám už dospelých a z rodinného hniezda už vyleteli. Neuvažovala som teda o veľkom dome. Moje predstavy od začiatku smerovali k menšiemu bungalovu. Typ domu som tiež vyberala s ohľadom na veľkosť pozemku a ostatné budovy v okolí. Ďalším kritériom bola aj cena domu. Po predložení mojich požiadaviek sme teda s odborníkmi v ES vybrali dom Katka.
Akým spôsobom ste riešili financie?
Vďaka Ekonomickým stavbám som mohla začať v podstate s nulovou hotovosťou. Dohodli sme sa, že časť stavby uhradím z finančných prostriedkov získaných predajom môjho súčasného bytu a zvyšok budeme riešiť hypotekárnym úverom. Vzhľadom k tomu, že sa v tejto problematike príliš neorientujem, veľmi som ocenila pomoc ES pri výbere najvýhodnejšej hypotéky a jej vybavení.IMG 41502
Ako sa vám spolupracovalo so zástupcami Ekonomických stavieb počas plánovania stavby aj jej samotnej realizácie?
Musím povedať, že som využila služby ES naozaj, ako sa len dalo (smiech). Ako som už povedala, v stavbe domu sa nevyznám, a preto som sa zverila odborníkom do rúk a pri všetkom som si nechala poradiť. Pri spracovaní detailného rozpočtu sme hľadali zlatú strednú cestu medzi kvalitou domu, dispozíciou a mojimi finančnými možnosťami a to sa nám myslím podarilo výborne. Pri samotnej realizácii domu som nemusela riešiť žiadny zásadný problém. Vzhľadom k tomu, že moji rodičia bývajú na rovnakom pozemku, mali sme celú výstavbu ako na dlani, a teda aj dostatočný prehľad o tom, čo sa na stavenisku deje.
Na záver sa spýtam trošku pichľavo. Napadlo vám, že by ste sa predsa len radšej vrátili späť do pôvodného bytu?
Za životom v byte mi vôbec nie je smutno. Môj krásny domček by som už nevymenila snáď za nič. Je zvláštne, ako rýchlo som si na dom zvykla. Mám pocit, ako by som tu žila už roky. Mám pokoj od hlučných susedov a tiež dostatok súkromia. Až sa mi podarí zvelebiť záhradku podľa mojich predstáv, budem už úplne spokojná.

zdroj: ekonomické stavby

Pin It