Screen Shot 2017 03 02 at 10.42.11

 

Život v dvojdome vo všeobecnosti nepatrí k najobľúbenejším možnostiam bývania. Tieto stavby zvyčajne trpia schematickým riešením dispozícií a vonkajšia podoba spravidla podlieha uniformnému vzhľadu dvoch zrkadlovo rovnakých polovíc stavby. Dvojdom 12 z ponuky Ekonomických stavieb však zaužívaný štandard v tejto kategórii búra vo všetkých ohľadoch.

Dvojgeneračné bývanie vyžaduje od architekta sofistikovaný a pomerne špecifický prístup, vďaka ktorému dokáže vytvoriť plnohodnotný domov všetkým členom obývaného objektu s ohľadom na ich rozdielny vek či odlišné osobné potreby, ako nároky na priestor a spôsob trávenia voľného času. Práve pri takejto typológii stavieb sa ukáže, do akej miery môže architektúra ovplyvňovať kvalitu života či vzájomné vzťahy medzi ľuďmi.

Dvojgeneračný objekt z dielne spoločnosti Ekonomické stavby zaujme netradičným riešením, nevšedným exteriérom aj dokonalo funkčnou dispozíciou. Z úžitkového hľadiska je jeho nespornou výhodou, že oddeľuje súkromie obidvoch rodín a zároveň ponúka možnosti na trávenie spoločných chvíľ. Každú z týchto situácií stavba zvládne úplne bez problémov a umožňuje tak, aby jednotlivé generácie spolunažívali v pokoji a bez konfliktov.

 

Screen Shot 2017 03 02 at 10.36.35

Dvojdom 12
Architektonický návrh:
Ing. arch. Patrik Janoušek
Dodávateľ stavby:
Ekonomické stavby, s. r. o.

Dispozícia: 5+KK, 2+KK Úžitková plocha: 172,2 m2 Zastavaná plocha: 139,25 m2

 

Spoločne aj samostatne
Už riešenie hmoty tohto dvojdomu napovedá, aké bude funkčné členenie v interiéri. Základom objemu sú totiž dve samostatné telesá so sedlovou strechou, ktoré sú prepojené zaskleným krčkom. Transparentné riešenie spojovacej časti vytvára zaujímavý úzky priehľad na opačnú stranu pozemku a zároveň vyzdvihuje nielen odčlenenie obidvoch objektov, ale aj ich „súžitie“ v tesnom vzájomnom kontakte – podobne ako fungovanie ľudí žijúcich vo vnútri. Obe bytové jednotky majú vlastné oddelené terasy, pričom ani výhľady z obývacích izieb sa nijako nekrižujú. Zádverie umiestnené v zasklenom krčku a práčovňa sú jedinými priestormi domu, ktoré využívajú obyvatelia oboch častí. Viac miestností by nebolo v tomto prípade vhodné zlučovať, preto ich má každá bytová jednotka vlastné.

 

Výhody viacgeneračného bývania
⊲ úspora nákladov na výstavbu;
⊲ menšie výdavky na prevádzku domu;
⊲ viac spoločných chvíľ strávených s blízkymi;
⊲ vzájomná výpomoc v prípade potreby;
⊲ vyššia bezpečnosť.

 

Priestor pre každý scenár
Dvojdom 12 je v zásade koncipovaný ako viacgeneračné rodinné bývanie, nie je však vylúčené, aby slúžil aj obyvateľom bez príbuzenského vzťahu, prípadne súrodencom, ktorí chcú bývať v tesnej blízkosti, no zároveň si zachovať vlastný priestor na život. Byt 2 + kk možno využiť ako domov pre mladšiu generáciu odrastených detí, samostatné bývanie pre starých rodičov či dokonca ako nájomný byt a objekt tak sčasti využiť ako výhodnú investíciu. Najčastejšie však nastáva situácia, že dospelé deti sa rozhodnú zostať nablízku rodičom, aby sa o nich postarali. Podľa toho je priestor riešený univerzálne pre všetky tieto scenáre.

 

Screen Shot 2017 03 02 at 10.37.00

Screen Shot 2017 03 02 at 10.37.22

 

Premyslené dispozície

Menšia bytová jednotka je umiestnená na prízemí bez poschodia. Vstupuje sa do nej zo spoločného zádveria, a to priamo do obývacej izby s kuchyňou a jedálňou. Do ďalších miestností sa prechádza cez šatňu, spálňa je orientovaná na východ. V nadväznosti na šatňu je umiestnená kúpeľňa.

Väčšia časť dvojdomu má potom dispozíciu rozdelenú na dve zóny rozložené na dvoch poschodiach. Spodná spoločenská zóna zahŕňa pracovňu, použiteľnú eventuálne aj ako izbu pre hostí, toaletu so sprchou a veľkú obývaciu izbu spojenú s jedálňou a kuchyňou. Samozrejmosťou je prepojenie obývacej izby s terasou. Do súkromnej zóny na poschodí sa vchádza cez vstupnú halu, na ktorú nadväzuje schodisko. Na druhom nadzemnom podlaží vyhradil architekt priestor detským izbám, logicky nasmerovaným na slnečnú stranu a do záhrady. Spálňa rodičov má zázemie v podobe vlastnej kúpeľne.

Okrem klasických okien majú všetky hlavné miestnosti v podkroví aj strešné okná, ktoré zaručujú dostatok slnka, príjemnú atmosféru pod šikmou strechou aj možnosť účinného vetrania. Ak teda premýšľate nad podobnou formou bývania, nemusíte mať obavy. Stačí si len vybrať projekt, ktorý bude vyhovovať vám aj zvyšku rodiny a ktorý ponúkne všetkým dostatok súkromia.
 

Screen Shot 2017 03 02 at 10.37.44

 

 

Screen Shot 2017 03 02 at 10.39.17

text a vizualizácie Ekonomické stavby, s. r. o.

Pin It