1

 

Dom v tehlovej zástavbe z 19.storočia dostal nový šat vďaka inovatívnemu prístupu štúdia Aleph-Bau, ktoré mu dodalo kovoú strechu. Biela klasická zástavba tak teraz kontrastuje s hliníkovými prvkami, ktoré sú odkazom modernej doby.

Stavba sa nachádza v štvrti Summerhill v Toronte, ktorá je známa svojimi farebnými tehlovými domčekmi a upravenými predzáhradkami. Idylická štvrť je príjemným spestrením uniformného výzoru moderných štvrtí, avšak dávka aktuálnych trendov si našla svoje miesto aj tu. Napriek prísnym reguláciám, ktorými je zóna chránená sa dizajnéri a architekti dokázali s projektom vyhrať. Fasáda dostala bielu farbu a na streche bol vybudovaný hliníkový modul.

 

3

 

„Projekt sa snaží kreatívne prepojiť vzťah medzi tradičnou architektúrou a aktuálnym industriálnym trendom,“ hovorí štúdio Aleph-Bau. To sa podarilo aj vďaka spätosti s prírodou, ktorú zastupujú drevené exteriérové podlahy a bohaté využitie rastlín. Strešný modul je takmer neviditeľný z ulice a pozostáva z niekoľkých prvkov, ktoré sú charakteristické svojimi prísnymi až strohými líniami. Tie však dokonale kontrastujú s klasickým nádychom stavby.

 

5

 

114m2 je rozdelených až na 3 podlažiach, pričom prízemie patrí kuchyni, jedálni a obývačke, na druhom poschodí nájdete spálne a na treťom poschodí, ktoré vzniklo vďaka moderným prídavkom je ďalšia spálňa a knižnica, z ktorej vyjdete priamo na terasu spojenú s bylinkovou záhradou. Interiér je však sústredený okolo cik-cakového schodiska vo výraznej tyrkysovej farbe, ktoré sa vracia k umeleckému zámeru dizajnérov. Dominantne bielo ladený interiér získava na farbách vďaka využitiu umeleckých diel, ktorých tóny vytvárajú pravidelnú symfóniu. Podzemné podlažie neostalo nevyužité. Je venované zábavnej časti a extra spálni.

 

Foto: archív štúdia

Pin It