18. 7. 2017

Žiadne obmedzenia, ani kompromisy. Žiadne hľadanie prienikov architekta a investora, ani ústupky. Netradičný rodinný dom v Bernolákove si navrhol sám pre seba architekt. Spolu s partnerkou snívali o funkčnom bývaní, ktoré však bude inšpiratívne pre tvorbu, keďže obaja sa venujú kreatívnej práci.

RDB Exterier 02

Dom si postavila dvojica svojpomocne ani nie na päťhekárovom pozemku. Jeho podobu najviac ovplyvňuje poloha. Objekt je umiestnený ako tretí zo šiestich samostatných rodinných domov na zahustenom pozemku so spoločnou súkromnou komunikáciou. Susedné domy sú prevažne zo začiatku osemdesiatych rokov a majú sklonité strechy.

Podľa autorov architektonického návrhu nadväzuje objekt na vidiecky kontext tvorivým spôsobom – vychádza zo sklonitých striech, ale mení ho na súdobý šikmý diagonálny tvar. V severnej časti sa nachádza státie pre dve osobné autá, vstup do garáže a vstup do domu. Prednú južnú polovicu domu tvorí trávnatá plocha s bezbariérovým prepojením s interiérom. Fasáda je riešená v bielej akrylátovej farbe s detailmi okolo okien z lepeného fasádneho obkladu v čiernej lesklej povrchovej úprave. Okná sú v čiernej lesklej povrchovej úprave s vnútorným bielym textilným tienením. „Jedinečnosť dizajnu domu podporuje povrchová úprava strechy z bielej tekutej membrány, ktorá bola na tomto tvare strechy na Slovensku realizovaná po prvýkrát. Zjednotenie povrchov fasády a strechy zjednocuje tvar domu a pomáha vyznieť samotnú architektúru domu,“ opísali riešenie architekti.

RDB Exterier 04

Dispozícia kladie dôraz na maximálnu otvorenosť interiéru s priehľadmi na poschodie domu, ale aj s priehľadmi do exteriéru na okolité záhrady. Na prízemí dvojpodlažného rodinného domu je obývacia časť s otvorenou galériou, toaletou, garážou a technickou miestnosťou. Na poschodie umiestnili pracovňu, oddychovú zónu, kúpeľňu a toaletu. „Každá miestnosť má základnú bielu farebnosť a vždy je doplnená o drevený detail v podobe vloženej podlahy, obkladu, podhľadu, alebo aj dreveného umývadla a sprchového kúta. Dôležité interiérové prvky ako sedenie a osvetlenie sú zladené s transparentnými materiálmi z číreho polyakrylátu.“

RDB Interier 03

Autori návrhu si dali záležať na dizajne, ale aj funkčnosti vnútorného a vonkajšieho osvetlenia. Sami tvrdia, že osvetlenie sa stáva šperkom domu a prináša kvalitné svetlo a emócie pomocou rôznych svetelných scén. Ide o autorské riešenie a všetky svetlá vyvinuli a vyrobili na mieru pre tento projekt.

RDB Detail Galerie Svetlo 01

RDB Exterier 00

RDB Exterier 03

RDB Exterier 05

RDB Interier 01

RDB Interier 02

RDB Interier 04

RDB Detail Pracovna Klbka 01

RDB Interier 05

RDB Interier 06

RDB Interier 07

RDB Interier 08

RDB Interier 09

RDB Interier 10

RDB Interier 11

Autor: Márius Žitňanský, Peter Gonda
Realizácia : 2013 – 2017
Plocha pozemku: 446 m2
Zastavaná plocha: 117 m2
Spevnené plochy: 70 m2
Celková úžitková plocha: 173 m2

text: bk
foto: MatejHakar.sk

Pin It