10. 4. 2018

Veľkorysý bezbariérový dom odráža individuálne požiadavky majiteľov.

DSC 4021 kopie

Vytvoriť výtvarne minimalistickú a účelovú stavbu, ktorá môže podľa potreby slúžiť pre jedno, alebo dvojgeneračné bývanie. Takéto zadanie dostali architekti z ateliéru What. Rodinný dom z architektonického hľadiska odráža vzťah majiteľov k prvkom japonskej kultúry. Tú reprezentuje najmä farebná jednoduchosť – kombinácia bielej farby s prírodným odtieňom dreva je použitá rovnako v exteriéri, ako aj v interiéri.

DSC 3999 kopie

„Hlavný obytný trakt ako kompozičné a prevádzkové centrum celého priestoru zvýrazňuje „levitujúca“ betónová stropná doska, ktorá spolu so svetlíkom prebiehajúcim po celom jej obvode vytvára v miestnosti priam chrámovú atmosféru. Okrem toho zabezpečuje dostatočné a rovnomerné osvetlenie aj v zimných mesiacoch. Rozhranie medzi interiérom a rozsiahlou záhradou tvorí krytá terasa spolu so systémom posuvných drevených panelov. Panely slúžia podľa potreby najmä počas slnečných letných dní na tienenie zimnej záhrady, počas zimy naopak prevažne ako veterná clona terasy. Vizuálnu jednoduchosť a prírodný charakter tejto pavilónovej prízemnej stavby má napokon dotvoriť aj bambusová záhrada,“ opísali novostavbu rodinného domu.:

DSC 4087 kopie

Jednopodlažný dom v tvare T je rozdelený na tri základné celky. „Vstupnú časť s garážou dispozične prepája dielňa spolu s technickou miestnosťou, ktorá zároveň slúži ako dodatočný úložný priestor. Za predsieňou sa priestor ďalej rozvetvuje na dva obytné trakty. Po pravej strane sa nachádza menšie „štúdio“, zahŕňajúce spálňu s obývacou izbou. Táto miestnosť je vizuálne a konštrukčne oddelená len vstavaným na mieru vyrobeným nábytkom, a tak sa môže časom transformovať aj na hosťovskú izbu s pracovňou alebo ateliér. Väčší trakt domu následne obsahuje hlavný obytný priestor spojenej kuchyne, jedálne, sedenia s krbom a prístupom na krytú terasu. Prevádzkovo objekt uzatvára privátna zóna jeho majiteľov.“

DSC 4089 kopie

DSC 4080 kopie

DSC 3990 kopie

DSC 4041 kopie

text: bk, What architekti
foto: What architekti