Architektka Lenka Miková navrhla rekonštrukciu vidieckej chalupy s rešpektom k pôvodnej logike výstavby a použitia tradičných materiálov. Cieľom bola skôr prirodzenosť ako dokonalé formálne napodobenie. Prírodné materiály ako drevo, kameň a hlina a ich ručné opracovanie vnáša do stavby nedokonalosť, ktorá sa stáva zásadným pre tento projekt.

 

O vidiecke chalupy je v posledných rokoch čoraz väčší záujem. Súvisí to s túžbou aspoň na čas vrátiť sa k autentickému a tradičnému životu. Paradoxne sa však stáva, že až príliš dokonalá rekonštrukcia a dnešné štandardizované riešenia tento žiadaný charakter vo výsledku úplne potlačenia.

 

Lenka Míková Usedlost BoysPlayNice 44

 

 

 

„Všeobecne je teda výzvou, ako vyhovieť súčasným nárokom na komfort a pritom udržať pôvodného ducha stavby. A dá sa vôbec navodiť v prípade, keď sa chalupa musela kvôli zlému stavu, aj napriek snahe o zachovanie, takmer celá zbúrať a postaviť znova? Do akej miery má potom zmysel opakovať to pôvodné?“ premýšľa Lenka Miková, ktorá sa s projektom stala víťazkou kategórie rekonštrukcia súkromného interiéru v súťaži Interiér roka.

 

Lenka Míková Usedlost BoysPlayNice 07

 

 

„Celý proces trval vyše štyri roky, a aj keď sa počas tej doby návrh ešte rôzne vyvíjal, jeho podstata sa časom možno ešte viac vyšperkuje. Zásadný podiel na výsledku má predovšetkým osvietený a tvorivý investor a stavbyvedúci, lebo väčšina stavebných prvkov a vnútorného vybavenia bola riešená a vyrábaná na mieru - občas podľa ľudovej múdrosti, občas aj ako experiment,“ naznačuje proces tvorby architektka.

 

 

Lenka Míková Usedlost BoysPlayNice 29

 

 

Pôvodnú usadlosť na samote tvoria dva domy umiestnené do tvaru L - chalupa a stodola harmonicky posadené do svahovitej lúky. Obidve stavby zostali zvonku v pôvodnej podobe, zmeny nastali skôr vnútri. Hlavné obytné priestory sú otvorené až do krovu, aby vynikal charakteristický prvok pôvodných objektov - v chalupe čierna kuchyňa a v stodole priehľad skrz pôvodnej vráta.

 

 

Lenka Míková Usedlost BoysPlayNice 17

 

 

Drevená chalupa je riešená ako hlavný dom pre majiteľov a preto je poňatá viac tradične, hoci väčšinu konštrukcie museli pre zlý technický stav nahradiť. V duchu starých chalúp zostala zámerne tmavšia, uzavretá a intímnejšia. Hlavnú úlohu tu hrajú tradične opracované povrchy - tesané trámy, hlinené omietky, ručne štiepaný šindeľ. Nové prvky, ako vložené poschodie alebo zádveria, sa snažia byť skôr nenápadné.

 

 

Lenka Míková Usedlost BoysPlayNice 42

 

 

Stodola slúži ako letná obývačka, priestor pre hostí a technické zázemie. Tým je aj samotné poňatie rekonštrukcie uvoľnenejšie. Pôvodné kamenné steny zostávajú vo vnútri odhalené, materiálovo ich dopĺňa betón s odtlačkami debnenia na novej vnútornej stene a prekladoch. Pomyselné srdce domu tvorí otvorený krb.

 

Lenka Míková Usedlost BoysPlayNice 18

Lenka Míková Usedlost BoysPlayNice 21

 

 

 

 

text: bk/Interier roku

foto: Interier roku

Pin It