28. 5. 2018

Vzorový byt sa inšpiruje súčasným fenoménu "hygge". Dizajnérka obytný priestor zariadila tak, aby pôsobil ľahko, vzdušne, uvoľnene a hlavne útulne.

14

Byt v novostavbe blízko Prahy je ladený do svetlých tónov. Celým interiérom sa prelína kombinácia bielej so svetlosivou a bielený dub. Priestor otepľujú svietidlá a niektoré doplnky v odtieňoch medi. Aby architektka Tereza Janků uplatnila dánsku filozofiu, ktorá vyjadruje teplo domova, útulnú atmosféru, uvoľnenie a pravú domácu pohodu, siahla po koberčekoch, vankúšikoch, kožušinách, ale aj sviečkach.

10

„Farebne som interiér ladila do svetlých tónov - biela farba spolu so svetlosivou a bielený dub tvoria základ, ktorý sa prelína celým bytom. Túto kombináciu potom skvelo oživí a zateplí medená farba, ktorá je hojne použitá na svietidlách a niektorých doplnkoch, ďalej svetloružová farba s pastelovozelenou na doplnkoch a akcenty v čiernej farbe na jednotlivých kusoch vybavenia, čierny mramor použitý na odkladacom stolíku v hale vytvára dojem okázalosti. Použila som lokálne tiež čiernobiele geometrické vzory, či už na šesťuholníkovej mozaike v kuchyni, ktorá pochádza z Holandska, na vankúšikoch na sedačke, alebo na tapete či koberci v detskej izbe,“ opísala svoj návrh Tereza Janků.

11

Spálňa je poňatá v prírodnom duchu, Motívy papradia na vankúšoch korešpondujú s vybranými izbovými rastlinami, surové drevo a hrubo tkaný koberec dokresľujú atmosféru. Zaujímavosťou sú zvesené svetla pri čele postele, ktoré slúžia ako čítacie lampičky.

2

Medzi použité dizajnové vychytávky patrí geometrická mozaika v kuchyni, medené svietidlá zavesené lampy pri posteli v spálni a najmä podsvietený výklenok vo vstupnej hale, ktorý je navrhnutý v rámci bloku vstavaných skríň, a ktorý slúži ako miesto pre obúvanie, ale aj skrinka pre odkladanie obuvi.

5

6

8

7

9

12

13

16

text: bk, Tereza Janků
foto: zdroj www.terezajanku.com

Pin It