Cove House na pobreží Brisbane je stelesnením svojho vlastného názvu. Pretože práve tak ako zátoka, aj on sa smerom od Korálového mora stáča naspäť do vnútrozemia jedného z najväčších miest v krajine. Najviac uznávaný projekt architektonického štúdia Justin Humphrey Architects pritom zostáva prívetivo otvorený z každej strany. Priali si to tak totiž jeho majitelia.

 

Vzhľad domu Cove House sa nevymyká len okolitej zástavbe, ale aj množstvu iných domov v Austrálii. Majitelia si priali, aby bola ich budúca nehnuteľnosť kombináciou povestného austrálskeho raw štýlu, založeného na vrstvení materiálov a tónov zeme a zároveň v sebe niesla to najzmyselnejšie z príbytkov tropických dovolenkových destinácií. 

 

cove house brisbane tropicka architektura stavebnictvo byvanie

 Foto: Justin Humphrey Architect/Andy Macpherson Studio

 

Brutalisticky vzhľad fasády zjemnili architekti viacerými prvkami. Nápadné vertikálne členenie je pritom prítomné všade. Vidieť ho na plastickom stvárnení omietky, drevenom obložení aj na oceľovom mrežovaní exteriérových okien, ktoré výrazne dominujú fasáde odvrátenej do dvora pozemku.

 

cove house brisbane justin humphrey architektura tropicka vystavba zahradny dom biofilicky dizajn stavebny dizajn

 Foto: Justin Humphrey Architect/Andy Macpherson Studio

 

 

Samotná záhradná úprava pozemku vyniká nízkym kerovým porastom, tiahnúcim sa pozdĺž pozemku a popri obvodových múroch. V kontraste voči tomu sú veľkolisté palmy, definujúce svojim rozmiestnením polohu pozemku. Okrem toho, že skrášľujú záhradu, prispievajú k pocitu súkromia a zároveň umocňujú dojem exoticky navrhnutého obydlia.

 

 

cove house brisbane 4

 Foto: Justin Humphrey Architect/Andy Macpherson Studio

 

Významné miesto zaujíma záhradná plocha aj v samotnej interiérovej časti, kde jej vyhradili architekti dve samostatné átriá, kryté nadstavenou pultovou strechou. Práve vďaka tomuto nenápadnému detailu je cirkulácia vzduchu v dome prirodzená a - vzhľadom na geografickú polohu mesta - je takáto strešná konštrukcia s prieduchom účinná počas celého roka.

 

 

cove house brisbane zahrada vnutri domu oble steny komplikovane fasadne riesenie kombinovane materialy stavebnictvo byvanie

 Foto: Justin Humphrey Architect/Andy Macpherson Studio

 

Príklon k al fresco bývaniu potvrdzuje najmä zriadenie outdoorovej kuchyne, nachádzajúcej sa na pomyselnom prahu medzi lounge terasou a jedálňou. Polosúkromnými priestormi sa vyznačuje celá dispozícia domu. Kúpeľňová zóna je od spálne odčlenená prostredníctvom drevenej zásteny len nepatrne. Kaskádové členenie exteriérových častí sa pozvoľna prepája so záhradou. Naproti tomu, záhradný chodník, ktorý lemuje pozemok, prechádza do vnútra domu a ústi do veľkolepého arboréta.

 

cove house brisbane justin humphrey topicka architektura biofilicky dizajn stavebnictvo byvanie

Foto: Justin Humphrey Architect/Andy Macpherson Studio

 

Toto prelínanie flóry s betónom a strohá farebnosť domu spolu vytvárajú harmonický celok, v ktorom je pohyb intuitívny a otvorený každým smerom. Až do takej miery, že obidve arboréta pôsobia ako nápadné pľúca domu, v ktorom zlepšujú jeho vnútornú mikroklímu. Ako uvádzajú architekti štúdia, požiadavkou klienta bolo, aby sa dom vyznačoval hojnosťou materiálov a experimentálnou dispozíciou. A o tom, že architekti naplnili jeho predstavy, svedčí aj fakt, že práve Cove house získal len počas tohto roka tri ocenenia za sebou. Je to pritom vôbec prvý projekt, ktorý si vyslúžil takú pozornosť.