Keď architekti Helle Schröder a Martin Janekovic uvažovali, ako vyriešiť bývanie na úzkej parcele,museli sa vysporiadať s tým, že ich dom nebude rásť do šírky, ale do výšky. Tam, kde sa kedysi nachádzala prísne strážená zóna s ostnatými drôtmi, sa dnes týči dvanásť metrov vysoký dom s netradičným fasádnym stvárnením. Len niekoľko metrov od pamätníka obetí, ktoré zahynuli pri snahe o útek do Západného Nemecka.

 

Práve na ten sa majiteľka domu, Helle Schröder, rada díva počas popíjania rannej kávy. Sedí pri tom na ramene točitého schodiska, približne niekde medzi štvrtým a piatym podlažím, teda medzi kuchyňou a salónikom. Ich vzhľad je však rovnako netradičný, ako samotná dispozícia, presvetlená od strechy nadol svetlíkom s veľkorysými rozmermi. Majitelia sú však s bývaním spokojní. A rovnako aj ich deti. Tie majú vyhradenú samostatnú časť domu.

 

 

berlin dom bez stien priecelie domu fasada stavebnictvo byvanie

 Foto: Anja Büchner/XTH-BERLIN

 

Rodičia medzi schodisko umiestnili korpus s vypadávajúcimi vrátami, takže vstupovanie do detskej izby je zakaždým hrou na pirátov. Práve na takýchto detailoch je možné vnímať kreatívne hodnoty projektu. Hoci je vo svojej podstate tento minimalistický počin zo štúdia XTH-Berlin mimoriadne radikálnym návrhom rodinného domu, majiteľom jeho vnútorné usporiadanie.

 

 

 

berlin dom bez stien kupelna stavebnictvo byvanie

 Foto: Anja Büchner/XTH-BERLIN

 

 

Prvky improvizácie sú viditeľné na podlaží s kúpeľňou, ktorá aj napriek svojim nárokom na odhlučnenie zostáva zahalená iba závesom. Toaleta prepojená s kúpeľňou je orientovaná smerom do vnútrobloku. Splachovací systém využívajúci sivú, resp. dažďovú vodu, prispieva k tomu, aby bola domácnosť ekologická a ekonomická zároveň.Originálne strapcovité prekrytie fasády pritom dodáva majiteľom dostatok súkromia a zároveň prepúšťa dovnútra maximum svetla.

 

 

berlin dpom bez stien netradicna dispozicia stavebncitvo byvanie

  Foto: Anja Büchner/XTH-BERLIN

 

 

 Majiteľom však, aj vzhľadom na dispozičné riešenie, vyhovuje výhľad bez toho, aby ho prekrývali. Napriek tomu nainštalovali nad každé okno garniže. "Garniže síce máme, no závesy sme si ešte nezadovážili. Plánovali sme to, no zatiaľ nám tento spôsob bývania vyhovuje. A keď nám turisti z ulice mávajú, my im zvykneme zamávať takisto," vysvetľuje Helle Schröder.

 

 

berlin dom bez stien kuchyna stavebnictvo byvanie

  Foto: Anja Büchner/XTH-BERLIN

 

Svojou priestorovosťou a členitosťou pripomína tento dom detské ihrisko s niekoľkými rozličnými etážami. Jeho logické rozdelenie je riešené svojsky, smerom od prvých dvoch podlaží sa prechádza cez spálňu do kúpeľne, odkiaľ sa vystupuje do detskej izby a následne do obývačky. Medzi obývačkou a kuchyňou je ešte menšia platforma slúžiaca ako oddychový kútik. A nielenže tu absentujú steny, ale v záujme toho, aby svetlo z horného svetlíka prenikalo všetkými podlažiami, nahradili architekti časť stropu sieťou. Podobné riešenie je viditeľné na niektorých častiach zábradlia pozdĺž schodiska. Domácnosť je vyhrievaná pomocou energetických piló a aj napriek tomu, že je fasáda po obidvoch stranách sklená, na chlad v domácnosti sa majitelia nesťažujú.