Brutalisticky stvárnený dvojdom na melbournskom predmestí Hawthorn sa líši od okolitej zástavby historických rodinných domov na prvý pohľad. Jeho vnútro je ochránené pred zrakmi okoloidúcich a susedov. Jediné, čo vidieť, je jeho masívna betónová fasáda, dômyselne fungujúca ako ochranná schránka aj oporná konštrukcia.

 

Architekti z lokálneho štúdia Edition Office venovali požiadavkám majiteľov maximálnu pozornosť. Prestavba domu spočívala v projekte priestrannej záhradnej terasy, ktorá by zároveň poskytovala dostatok súkromia a pokoja. Riešením sa stala kombinácia krajinnej architektúry a modernistickej tradície. Vďaka nej sa podarilo zjemniť aj charakter betónovej konštrukcie na dome pozostávajúcom z dvoch vzájomne prepojených pavilónov.

 

 

hawthorn house rodinny dom stavebnictvo byvanie

 Foto: Ben Hosking/Edition Office

 

 

Stavba domu bola ukončená len pred niekoľkými mesiacmi. Architekti Kim Bridgland a Aaron Roberts priznávajú, že pri realizácii tohto projektu mali sťažené podmienky, pretože zatiaľ čo pri krajinnej architektúre môžu vychádzať z možností prostredia a toho, ako sa tvaruje terén, v prípade domu v zástavbe takýto určujúci prvok chýbal. "Čo sme však k dispozícii mali, boli dospelé stromy rastúce v okolí a na pozemku, na základe ktorých sme ďalej pracovali s ideou súkromia bez nežiaduceho narušenia," dodávajú tvorcovia.

 

 

hawthorn house rodinny dom domaca pracovna stavebnictvo byvanie

  Foto: Ben Hosking/Edition Office

 

 

Napriek netradičnému fasádnemu prevedeniu sa do domu dostáva dostatok denného svetla. A to dokonca aj v zimnom období. Architektom sa to podarilo dosiahnuť tým, že betónovú konštrukciu poňali ako "pootvorenú schránku", ktorá v sebe ukrýva obidve podlažia. Denné svetlo sa dovnútra dostáva predovšetkým cez zasklené steny s posuvnými dverami suplujúcimi klasické okenné rámy.

 

 

hawthorn house rodinny dom australske byvanie stavebnictvo byvanie

  Foto: Ben Hosking/Edition Office

 

 

Podobne privátny charakter má aj outdoorová obytná časť, respektíve barbecue zóna, situovaná medzi dvomi časťami domu. Oplotenie okolo pozemku tvorí dômyselne upcyklované debnenie, ktoré zostalo po šalovaní betónovej časti domu. Jednotné stvárnenie exteriéru a interiéru je vyvolané predovšetkým výberom materiálov a vhodnej voľby flóry. Domu možno len sotva uprieť strohý a dramatický vzhľad. Azda je to práve plastickým fasádnym riešením s funkčnými poloblúkmi, kvôli ktorému sa aj tak masívna konštrukcia javí byť opticky vyvážená. No drvivá prevaha betónu v interiéri, hoc aj v kombinácii s dreveným obložením, evokuje skôr meditatívnu atmosféru a sama o sebe limituje možnosti interiérového dizajnu. Napriek týmto okolnostiam je Hawthorn House ukážkovým príkladom toho, aké sú tendencie na trhu a čo by mal poskytovať domov svojim majiteľom v tomto desaťročí. Úkryt pred mestským ruchom je však v tomto prípade navrhnutý s extrémnou dôslednosťou.