Hotel Qvest

Čo sa stane, keď sa spojí neogotická architektúra s modernou, so súčasným umením, s fotografiou a so zbierkou starostlivo vyberaného dizajnového nábytku? Odpoveď nájdete na pokojnom námestí Kolína nad Rýnom, kde sa v tieni Baziliky sv. Gedeona vyníma hotel Qvest.

 

Určite poznáte rovnomenný magazín, ak vám niečo hovorí názov Qvest. Ten vlastní Michael Kaune, ktorý je veľkým milovníkom moderného dizajnu. Dokazuje to nielen na stránkach časopisu, zasväteného vysokému umeniu, dizajnu a kultúre,ale aj vo svojej galérii súčasnej fotografie. Práve vďaka Michaelovi Kauneovi je tento hotel tým, čím je – snom každého fanúšika dizajnu z 50. a 60. rokov, ale aj Bauhausu.

 

Hotel Qvest

 

Sídlo niekdajšieho mestského archívu však napriek svojim aktuálnym moderným rysom zostáva dôležitou kronikou dejín. Keďže veľkú časť zariadenia v podstate predstavuje súkromná zbierka nábytku a fotografií, priestory hotela pôsobia ako autentické múzeum dizajnu. Hostia, ktorí sú rovnako zanietení pre kvalitné a krásne veci, si môžu domov odniesť „suvenír“ z hotelového obchodu, v ktorom sa predávajú dizajnové predmety i nábytok. Qvest dokonca svojim hosťom dáva v každej hotelovej izbe k dispozícii malú knižnicu, kde nájdu publikácie o umení, dizajne či móde. A to namiesto obligátnej televíznej súpravy.

 

Hotel Qvest

 

V hoteli sa nachádza 34 izieb a suite apartmánov, ktoré sú zväčša zariadené nábytkom z polovice minulého storočia alebo vintage kúskami. Počnúc najmenšou izbou s plochou 12 metrov štvorcových je každý hosťovský priestor zariadený individuálne. V izbe s názvom Historic Suite každého očarí 5 metrov vysoký strop a tmavá olejovaná podlaha z dubového masívu. Salon Suite s plochou až 120 metrov štvorcových pre zmenu zaujme gotickými oknami v obývacej časti, originálnymi štukami, barom a pianom. Nájdete tu tiež originálne fotografie, ktoré vytvorili Roxanne Lowit, Marina Gadonneix, George Holza mnohí ďalší.

 

Hotel Qvest

 

Rozsiahla renovácia hotela trvala až dva roky, niektoré prvky sa kompletne zrekonštruovali, iné zostali zachované, trebárs šesť metrové krížové klenby alebo stredoveké maľby na strope, vytvorené ručne okolo roku 1390. Naproti tomu sú v izbách inštalované aj moderné excentrické kúsky, ako trebárs nesmierne hravá „Living Tower“ od Vernera Pantona. Kúpeľne krášlia klasické parížske „metro“obklady s nečakanými detailmi, napríklad ako lampa Grasshopper od Grety Grossman. Vo vstupnej hale zasa možno obdivovať elegantný recepčný pult s vintage nádychom, ktorý mu dáva mosadz a belgický kamenný obklad. Ak teda niekedy zavítate do Kolína nad Rýnom, urobte si výlet aj do štýlového sveta Michaela Kaunea.

 

 

pripravila Anna Salvová
foto Designhotels.com

 

Pin It