Dom na talianskom vidieku je plný inšpirácií

Foto: Studio Wok/Simone Bossi

 

Centrálnym prvkom výnimočného domu v Chieve neďaleko Verony je stará magnólia. Majitelia si priali, aby tento strom ostal zachovaný aj po rekonštrukcii domu a priľahlej záhrady. Architekti zo Studio Wok to rešpektovali a výsledkom je krásna hra prírody a domu: pri západe slnka sa tieň lístia premieta na kamennú fasádu a je viditeľný zo všetkých miestností.  

 

Kontrast nového a starého, moderny a klasiky, vyšiel pri práci na tomto talianskom vidieckom sídle na výbornú. Nový dom bol sčasti zabudovaný do starej stodoly. Dávny poľnohospodársky charakter tohto miesta pripomína veľký oblúk, ktorý z prednej časti domu otvára výhľad do záhrady, najmä na ústrednú magnóliu. 

Bazén vedľa starého stromu? Prečo nie

Práve pohľad na magnóliu a na jej okolie necháva tušiť, že architektom sa podarilo skvele skĺbiť toto rurálne miesto s modernými prvkami. Pôvodný strom je olemovaný strohým čiernym okrajom, ktorý kontrastuje s kamennou dlažbou bazéna. Ten „vyrástol“ hneď vedľa dominantnej magnólie. 
Na fasáde nájdeme riečne okruhliaky, kamene z neďalekej Lessinie a monolitické prvky, do ktorých sú zasadené okná zo smrekovca. Všetko materiály z tejto oblasti talianskeho vidieka, typické pre tamojšiu architektúru.  

 

Dom na talianskom vidieku je plný inšpirácií

Foto: Studio Wok/Simone Bossi

 

Vnútorné priestory prekvapia moderným dojmom

Interiéru dominuje brezová preglejka a jasne odčleňuje jednotlivé časti domu. Otvorený priestor obývačky sa tiahne pozdĺž všetkých troch poschodí domu. Tú dopĺňa veľká knižnica s murovaným krbom, miesto ako stvorené na trávenie dlhých zimných večerov alebo na posedenie s priateľmi. Interiér dýcha ľahkosťou, priestorom a čistotou – v zaujímavom kontraste s ťažkým kamenným exteriérom.

„Bolo potrebné uviesť stavbu do aktuálneho stavu so súčasnými bytovými štandardmi. Aby sme to dosiahli, museli sme vybudovať novú vnútornú štruktúru nezávislú od vonkajšej obálky. Jedným z prvých aspektov projektu bolo umožniť týmto dvom častiam koherentnú komunikáciu,“ uviedli zástupcovia Studia Wok pre The Tree Mag. 

 

Dom na talianskom vidieku je plný inšpirácií

Foto: Studio Wok/Simone Bossi

 

 

Pin It